Δημήτρης Παπαδημούλης: «Υπάρχει ατζέντα διάλυσης της ΕΕ»

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον «Ρεπόρτερ» για την προσφυγική κρίση, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η Ευρώπη αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μιας διαλυτικής κρίσης, γιατί όσοι προβάλλουν εμπόδια και εμποδίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να υλοποιήσει στις αποφάσεις που έχει πάρει για το προσφυγικό, έχουν ατζέντα τη διάλυση της Ευρώπης και δεν το κρύβουν». Η ευρωπαϊκή άκρα δεξιά, συνεχίζει, έχει ατζέντα τη διάλυση της Ευρώπης. «Από την άλλη, επειδή το κόστος μιας διαλυτικής κρίσης, το κόστος μιας κατάρρευσης της Σένγκεν, είναι όχι μόνο μεγάλο στον τομέα του ανθρωπισμού, αλλά τεράστιο και οικονομικά (μια κατάρρευση της Σένγκεν θα σήμαινε κόστος 1,4 τρισεκατομμύρια), γι’ αυτό πιστεύω ότι δεν θα τα καταφέρουν οι ακροδεξιοί να διαλύσουν την Ευρώπη. Αντίθετα η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει δείξει ότι πολλές φορές οι κρίσεις την κινητοποιούν για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, είναι εντελώς άδικο και παράλογο η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός, που σώζει την τιμή της Ευρώπης στο προσφυγικό, να αντιμετωπίζει τόσα εμπόδια ως αποδιοπομπαίος τράγος και εξιλαστήριο θύμα», προσθέτει ο κ. Παπαδημούλης.
 
Το Καστελόριζο έχει γεμίσει πρόσφυγες, η Τουρκία δεν φαίνεται να τους σταματά...
Για το Καστελόριζο κατέθεσα μια επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν πριν λίγες μέρες, διότι ανοιγοκλείνει τις στρόφιγγες στο προσφυγικό η Τουρκία παίζοντας παιχνίδια, ένα ανατολίτικο παζάρι, όπου χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες για να πάρει κάποια πράγματα στο Κουρδικό ή το Συριακό. Το ζητούμενο είναι οι Βρυξέλλες, η ηγεσία των Βρυξελλών να πάψει να κάνει τα στραβά μάτια σε αυτές τις συμπεριφορές του Ερντογάν και να πιέσει Ερντογάν και Νταβούτογλου να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους.
 
Οι ροές των προσφύγων δεν φαίνεται να μειώνονται…
Δεν έχει κάνει η Τουρκία αυτά που πρέπει για τη μείωση των ροών. Αυτό δεν το επισημαίνω μόνο εγώ, το έχει επισημάνει και η Κομισιόν διά των πιο αρμόδιων χειλιών που είναι ο κ. Τίμερμαν, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, που είναι ο άνθρωπος που ετοίμασε και έστησε τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας μαζί με τον κ. Αβραμόπουλο.
 
Συμφωνείτε με την παρουσία σκαφών του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο;
Αυτό θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Διευκολύνθηκε η ανάμειξη του ΝΑΤΟ εξαιτίας της ανικανότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Frontex ή των εθνικών Αρχών της Τουρκίας, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα όπως θα έπρεπε. Θα σας έλεγα ότι αυτή η ανάμειξη ήρθε ως ένα αναγκαίο κακό. Δεν έχω κανένα λόγο προσωπικά να είμαι ήσυχος όταν ακούω τη λέξη ΝΑΤΟ. Απ’ εκεί και πέρα, αυτό που βλέπω είναι ότι τα εμπόδια στο να κάνουν εκεί τη δουλειά τους έρχονται από τον τουρκικό στρατό, την τουρκική στρατιωτική ηγεσία. Με προσπάθειες και μεγάλες πιέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, διευκρινίστηκε ότι ο ρόλος αυτός θα είναι ρόλος εποπτείας και όχι υποκατάστασης της Frontex, ή των εθνικών Αρχών της Ελλάδας και της Τουρκίας, και για τον περιορισμό της δράσης των διακινητών.
 
Ως Κύπρος έχουμε πάρει με το σχέδιο μετεγκατάστασης μόνο έξι πρόσφυγες μέχρι στιγμής…
Πριν λίγες ημέρες ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, έκανε μια δήλωση στήριξης αλληλεγγύης στην Ελλάδα, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να πάρει μερικές χιλιάδες πρόσφυγες στην Πορτογαλία. Περιμένω μια τέτοια αντίστοιχη δήλωση με αριθμούς και από την κυπριακή ηγεσία και εκτιμώ ότι θα έλθει. Το Σεπτέμβριο, και το Συμβούλιο, και η Κομισιόν, και το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισαν ομόφωνα ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων. Βρισκόμαστε έξι μήνες μετά και η απόφαση αυτή δεν έχει υλοποιηθεί. Έχουν μετεγκατασταθεί συνολικά 250 άτομα σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.
 
Φέτος, το ευρωκοινοβούλιο αφιέρωσε την Ημέρα της Γυναίκας στη «Γυναίκα πρόσφυγα - Αιτούσα άσυλο». Είναι η γυναίκα που πέρασε με δυσκολία στην Ευρώπη, που κάθεται στην Ειδομένη…
Ανάμεσα στους πρόσφυγες, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ακόμα περισσότερα προβλήματα, όπως τη σωματική και ψυχολογική βία, τον κίνδυνο να εμπλακούν σε δίκτυα εκπόρνευσης, που αναπτύσσονται στους κύκλους των διακινητών. Είναι φανερό ότι χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου. Δεν μπορεί η ενωμένη Ευρώπη να είναι αλα καρτ. Δεν μπορούμε να έχουμε 28 διαφορετικά συστήματα ασύλου. Πρέπει να πάμε σε μια εναρμόνιση και μέχρι τότε σε ένα πολύ καλό συντονισμό μεταξύ των εθνικών υπηρεσιών ασύλου.
 
Γιατί;
Διότι οι γυναίκες και τα παιδιά είναι πάνω από το 50% των προσφύγων. Γιατί υπάρχουν γυναίκες και παιδιά που χάνονται, γίνονται αόρατα μέσα από αυτό το σύστημα και γιατί στα κέντρα φιλοξενίας, κράτησης, προσωρινής διαμονής των προσφύγων, ο κίνδυνος της βίας κατά των γυναικών είναι αυξημένος και έχουμε κρούσματα πολλά και στην Ελλάδα.
Η παροχή ασύλου δεν είναι για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πράξη φιλανθρωπίας, πράξη αγάπης και καλοσύνης. Είναι διεθνής υποχρέωση. Απορρέει από τις συνθήκες της ΕΕ, απορρέει από τη Σύμβαση της Γενεύης και είναι ντροπή για την Ευρώπη το γεγονός ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν κι Μούν, όπως ο Πάπας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, πριν λίγες ημέρες, ύψωσαν τη φωνή τους καταγγέλλοντας μονομερείς ενέργειες, πρακτικές που παραβιάζουν και τσαλαπατούν τη συμφωνία της Γενεύης.
 
Πώς μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα στην Ειδομένη;
Πολύ απλά να υλοποιηθούν αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, που σημαίνει ότι πρέπει να υλοποιηθεί η απόφαση για τη μετεγκατάσταση που εκκρεμεί από το Σεπτέμβρη, να αρχίσει να υλοποιείται η συμφωνία πλαίσιο μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Ή η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει ενωμένη αυτά που έχει αποφασίσει, ή θα αφήσει ακάλυπτο το έδαφος για την ακροδεξιά ατζέντα, που θέλει τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και συμμερίζομαι τις δηλώσεις πολλών Ευρωπαίων ηγετών, όπως της Καγκελαρίου Μέρκελ, του Αντικαγκελαρίου Γκάπριελ και του ΥΠΕΞ της Γερμανίας Σταϊνμάιερ, που λένε ότι τα περί εθνικών λύσεων είναι ψευδολύσεις, είναι αυταπάτη. Δεν υπάρχει λύση στο προσφυγικό παρά μόνο μέσα από μια ενωμένη ευρωπαϊκή απάντηση. Επειδή μιλώ για Γερμανούς πολιτικούς, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δρ. Σόιμπλε είχε πει για άλλο θέμα, it’s the implementation stupid (είναι η εφαρμογή ηλίθιε). Συμφωνώ μαζί του για την περίπτωση του προσφυγικού.
 
 
 

Δειτε Επισης

Συνελήφθη ο ράπερ Diddy-Κατηγοίες για εκβιασμό, σωματεμπορία και εξαναγκασμό σε πορνεία
Πέραν των 450 τραυματιών και 14 νεκροί από εκρήξεις ασυρμάτων της Χεζμπολάχ
«Αυτός μου έμαθε πώς να ναρκώνω τη γυναίκα μου, τη βιάζαμε μαζί»-Νέες αποκαλύψεις στη δίκη Πελικό
Το Βερολίνο «παγώνει» τις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ
Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τις εκρήξεις των βομβητών στον Λίβανο
Αμαξοστοιχία παραβίασε κόκκινο και καρφώθηκε σε ακινοποιημένο τρένο–Δεκάδες τραυματίες
Το Ισραήλ μετακινεί μονάδες στα σύνορα με τον Λίβανο-«Μπαίνουμε σε νέα φάση του πολέμου»
H λίστα με τους έντεκα νεκρούς από την επίθεση στα προπύργια της Χεζμπολάχ-Ανάμεσά τους δύο παιδιά
Νεκρή τουρίστρια μετά από επίθεση καρχαρία-Έχασε το πόδι της και πέθανε από ανακοπή
Νέος συναγερμός στην Ευρώπη-Φωτιά κοντά στο Τσέρνομπιλ αύξησε τα επίπεδα ραδιενέργειας