Στήριξη στο Κυπριακό, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Αρμενίας

  Τη στήριξη της Αρμενίας στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν.

«Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξουν ενοχλητικές παρεμβάσεις και οι συστηματικές προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα καταλήξουν γρήγορα σε αποτελέσματα» τόνισε.

Ο Αρμένιος Πρόεδρος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο συναντήθηκε σήμερα στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδη.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, Κύπρος και Αρμενία υπέγραψαν Συμφωνία για Αμοιβαία Αναγνώριση Τίτλων Σπουδών, Πρόγραμμα Συνεργασίας στους τομείς της Παιδείας και των Επιστημών για την περίοδο 2016 – 2020 και Πρόγραμμα Συνεργασίας στον τομέα του Πολιτισμού για την περίοδο 2016 – 2020.

Τις συμφωνίες υπέγραψαν εκ μέρους της Κύπρου ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδή και εκ μέρους της Αρμενίας ο Υπουργός Παιδείας και Επιστημών Λεβόν Μακαρτσιάν και η Υπουργός Πολιτισμού Χασμίκ Πογκοσιάν.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν την υπογραφή των συμφωνιών ο Αρμένιος Πρόεδρος εξήρε το επίπεδο των διμερών σχέσεων υποδεικνύοντας ότι ότι ο διμερής πολιτικός διάλογος Κύπρου – Αρμενίας έχει προσλάβει ένα νέο ρυθμό.

Σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συζήτησαν διμερή και περιφερειακά θέματα για τα οποία οι προσεγγίσεις των δύο χωρών «συμπίπτουν απόλυτα».

«Υπογραμμίσαμε τη σημασία των αμοιβαίων επισκέψεων που έχουν λάβει χώρα», είπε ο Πρόεδρος της Αρμενίας, σημειώνοντας ότι ο διμερής πολιτικός διάλογος, καθώς και η συνεργασία στον κοινοβουλευτικό, πολιτισμικό τομέα καθώς και στον τομέα της Παιδείας είναι πολύ σημαντικά.

Είπε ότι κατά τις σημερινές συνομιλίες επαναβεβαιώθηκε η δέσμευση των δύο χωρών για να διατηρήσουν αυτό τον διάλογο, γεγονός που αποδεικνύεται, όπως υπέδειξε, και από τις συμφωνίες που υπεγράφησαν σήμερα.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην υποστήριξη που τυγχάνει η Αρμενία από την Κύπρο κάτι που αποδείχθηκε για άλλη μια φορά, όπως είπε, τόσο από την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και από την επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής στην Αρμενία, αλλά και από την έγκριση ψηφίσματος για την ποινικοποίηση της άρνησης της αναγνώρισης της γενοκτονίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Σερζ Σαρκισιάν ευχαρίστησε επίσης το λαό της Κύπρου για το γεγονός ότι πέρσι κατά την εκατοστή επέτειο από τη γενοκτονία των Αρμενιών, επαναβεβαίωσε την αλληλεγγύη αλλά και τη φιλική στάση του έναντι του αρμενικού λαού.

Σημείωσε ακολούθως ότι στο πλαίσιο των σημερινών συνομιλιών συμφωνήθηκε ότι Αρμενία και Κύπρος θα πρέπει να παρακολουθήσουν με ιδιαίτερη προσοχή τις διμερείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις.

«Μιλήσαμε για τις εξελίξεις που διανοίγουν νέους δρόμους για τη διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων. Αυτό αφορά και το γεγονός ότι η οικονομία της Κύπρου είναι πλέον σε θέση να συμβάλει ώστε στο πλαίσιο της ευρασιατικής οικονομικής συνεργασίας, των σχέσεων με την ΕΕ αλλά και τη νέα κατάσταση έχει δημιουργηθεί μετά την άρση των κυρώσεων στο Ιράν, υπάρχουν νέες ευκαιρίες και νέες δυνατότητες», ανέφερε ο Πρόεδρος της Αρμενίας.

Πρόσθεσε ότι εκτιμά ιδιαίτερα τις θέσεις της Κύπρου για το θέμα της επίλυσης του Νακόρνο Καραμπάχ, ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι η χώρα του υποστηρίζει τη λύση του προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. «Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξουν ενοχλητικές παρεμβάσεις και οι συστηματικές προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα καταλήξουν γρήγορα σε αποτελέσματα» τόνισε.

Υπογράμμισε στη συνέχεια τη σημασία και τη συνεχή συμβολή της Κύπρου στις σχέσεις Αρμενίας – ΕΕ και ιδιαίτερα ως προς την Ανατολική Εταιρική Σχέση ενώ ευχαρίστησε και για τη στάση που τηρούν οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Υπογράμμισε επίσης την παρουσία της αρμενικής κοινότητας στην Κύπρο την οποία χαρακτήρισε δημιουργική και πρόσθεσε ότι η φιλία μεταξύ Αρμενίας και Κύπρου είναι ισχυρή και πως οι δύο χώρες δεν συνδέονται μόνο από τις ιστορικές και πολιτισμικές ομοιότητες, αλλά και από τις πανανθρώπινες αξίες βάσει των οποίων, όπως είπε, «θα οικοδομήσουμε το μέλλον».

Τέλος είπε ότι οι προσπάθειες τόσο του ιδίου όσο και του Προέδρου Αναστασιάδη είναι προς την κατεύθυνση της περαιτέρω σφυρηλάτησης των σχέσεων μεταξύ των λαών των δύο χωρών.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως υπήρξε αλληλοενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις τόσο στο Κυπριακό όσο και στο θέμα του Νακόρνο Καραμπάχ.

Σημείωσε πως ενημέρωσε τον Αρμένιο ομόλογο του για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξεύρεση μιας λύσης που θα επανενώνει την Κύπρο, θα την απαλλάσσει από τα κατοχικά στρατεύματα, θα δημιουργεί συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. «Αυτό που επιδιώκουμε είναι η λύση να διαπνέεται και να εμποτίζεται από τις αρχές και αξίες της ΕΕ, με πλήρη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων ανεξαίρετα των κατοίκων της χώρας είτε Ε/κ, είτε Τ/κ» τόνισε, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως αυτό που επιδιώκεται «δεν είναι μια λύση που να δημιουργεί νικητές και να αφήνει ηττημένους» αλλά «μια λύση που να δημιουργεί προοπτικές για το μέλλον όλων των κατοίκων της Κύπρου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι κατά τη διάρκεια των σημερινών διαβουλεύσεων συζητήθηκαν μια σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και επιβεβαιώθηκε το υψηλό επίπεδο των άριστων διμερών σχέσεων και η αγαστή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Αρμενίας στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών και πρόσθεσε πως οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν επίσης να ενισχύσουν και να εμβαθύνουν περαιτέρω τη συνεργασία των δύο χωρών σε όλους τους πιθανούς τομείς.

Όπως εξήγησε, ενδεικτικό της κοινής αυτής δέσμευσης είναι τα τρία συμβατικά κείμενα που υπόγραψαν σήμερα οι δύο χώρες στους τομείς της παιδείας και του πολιτισμού.

Υπενθύμισε ότι Κύπρος και Αρμενία έχουν υπογράψει άλλες 16 συνολικά διμερείς συμφωνίες, οι οποίες αποδεικνύουν τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε επίσης ότι οι αδερφικές σχέσεις Κύπρου – Αρμενίας επιβεβαιώνονται πρωτίστως από την ενεργή παρουσία της αρμενικής κοινότητας στην Κύπρο η οποία, όπως είπε, αν και αρμονικά ενσωματωμένη στην κυπριακή κουλτούρα, τιμά περήφανα τη δική της πλούσια κουλτούρα, κληρονομιά, γλώσσα και θρησκευτικοί ταυτότητα.

«Οι Αρμένιοι συμπατριώτες μας αποτελούν ένα σημαντικό συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο χωρών, επιτυγχάνοντας πάντα να τοποθετούν την Αρμενία στην καρδιά όλων εμάς των Κυπρίων» ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για ποινικοποίηση της άρνησης της αρμενικής γενοκτονίας, υπενθυμίζοντας ότι η Κύπρος ήταν η πρώτη χώρα που το 1982 αναγνώρισε την αρμενική γενοκτονία. Για να προσθέσει ότι η Κύπρος μέσω και των ομογενειακών οργανώσεων Κυπρίων ανά την υφήλιο, ενώνει τη φωνή της με αυτή των Αρμενίων, κατά της άρνησης αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας.

Σημείωσε επίσης πως κατά τη διάρκεια των σημερινών συνομιλιών ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο θέμα του Νακόρνο Καραμπάχ, για το οποίο, όπως είπε, επανέλαβε τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις συνεχείς προσπάθειες της ομάδας του Μινσκ υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ για ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης μέσω διαλόγου και μακριά από τη χρήση βίας.

«Η Κύπρος αναγνωρίζει τις έντιμες προσπάθειες που καταβάλλει η Αρμενία για την ειρηνική διευθέτηση αυτού του μακροχρόνιου επίσης προβλήματος» τόνισε.

Ανέφερε ακόμη ότι συζητήθηκε το θέμα των σχέσεων Αρμενίας – ΕΕ, υποδεικνύοντας ότι η Κύπρος αποτελεί σταθερό υποστηρικτή της ουσιαστικής εμβάθυνσης των αμοιβαία επωφελών σχέσεων της Αρμενίας με την ΕΕ σε όλους τους τομείς συνεργασίας. Τόνισε παράλληλα ότι η Κύπρος στηρίζει την επιθυμία της Αρμενίας για διαφοροποιημένη προσέγγιση στα πλαίσια της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης για την οποία, όπως υπέδειξε, η Αρμενία είναι ένας πολύτιμος και αναντικατάστατος εταίρος και συνομιλητής.

Διαβεβαίωσε τέλος τον Αρμένιο ομόλογο του ότι προσβλέπει στη συνέχιση της περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων Κύπρου – Αρμενίας, οι οποίες «δεν είναι απλά στενές και αγαστές αλλά αδελφικές κατά κύριο λόγο».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμή του Προέδρου της Αρμενίας.

 

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έκθεση Γκουτέρες για τις Καλές του Υπηρεσίες-«Συμφωνία για νέα σημεία διέλευσης θα αποτελούσε μήνυμα πολιτικής βούλησης»
Συναντήσεις σε σε Βηρυτό και Δαμασκό της Σαλίνας Σιάμπου-«Γέφυρα διαλόγου η Κύπρος»
Αντωνίου: Ο ΠτΔ θα συνεχίσει να προτάσσει θέμα αγνοουμένων στις επαφές με τ/κ ηγεσία και ΗΕ
Η Κύπρος ως γέφυρα, ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή και οι κόκκινες γραμμές για τα οδοφράγματα
Το Politico επικρίνει τον Φειδία-«Ο άνθρωπος του Elon Musk στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
Οι δύο εταιρείες με έδρα την Κύπρο που επέβελαν κυρώσεις οι ΗΠΑ και το μήνυμα της Julie Davis Fisher
Νέα αναφορά του Πάπα για την Κύπρο-Ζήτησε διπλωματία της ελπίδας
Επίσκεψη Προέδρου Κάτω Βουλής και Αντιπροέδρου ισπανικής Γερουσίας στην Κύπρο
Μετέφερε πρόσκληση για τις Βρυξέλλες στον Αουν ο Πρόεδρος-Εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου
Επενδύει στα ελληνοτουρκικά ο Φιντάν, ζητά «θάρρος» για το Κυπριακό