Έκκληση Αβραμόπουλου να ξεκινήσει άμεσα η μετεγκατάσταση προσφύγων στην ΕΕ

  Έκκληση σε όλα τα κράτη μέλη να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να ξεκινήσει άμεσα η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα στην υπόλοιπη ΕΕ, απηύθυνε από την Ειδομένη ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος,

Τον επίτροπο, συνόδευαν εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βρίσκονται στην Ελλάδα υποστηρίζοντας επιτόπου τις ελληνικές Αρχές στο έργο τους.  

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σε δηλώσεις του προς τα διεθνή και ελληνικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι τραγική και απαράδεκτη.  “Εδώ είναι που δοκιμάζονται καθημερινά οι αρχές και οι αξίες του πολιτισμένου κόσμου. Είδαμε σήμερα ανθρώπους να ζουν κάτω από τραγικές συνθήκες. Θύματα εκμετάλλευσης αμείλικτων  κυκλωμάτων διακινητών που τους παραπληροφορούν. Αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα”.


Ταυτόχρονα είπε ότι “γίνονται μεγάλες προσπάθειες με τη βοήθεια της Ευρώπης για να λειτουργήσουν κοντά στην Ειδομένη τα πρώτα κέντρα υποδοχής, τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί.  Πρέπει να επιβάλουμε νόμιμες οδούς”.

Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι αυτό που σήμερα βιώνουμε, σε αυτή τη γωνιά της Ευρώπης, δεν τιμά κανέναν. Πρέπει να κλείσει άμεσα και η τελευταία σελίδα του δράματος όλων αυτών των ανθρώπων, που κάτω από δύσκολες και τραγικές συνθήκες επέλεξαν αυτόν τον επικίνδυνο δρόμο προς την Ευρώπη, για να ξεφύγουν τον πόλεμο, την καταστροφή, την τρομοκρατία”.
“Απευθύνω έκκληση σήμερα από την Ειδομένη. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης - με τις κυβερνήσεις των οποίων έχω ανοικτή γραμμή- να ανοίξουν τις πόρτες τους. Να τηρήσουν αυτά που όλοι από κοινού έχουμε αποφασίσει. Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της μετεγκατάστασης. Να κάνουμε πράξη ότι έχουμε ανακοινώσει. Όπως κάθε μήνα να έχουμε την δυνατότητα, για μετεγκατάσταση 6000 προσφύγων”.


Ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε ότι “άλλο πρόσφυγας, που δικαιούται διεθνούς προστασίας όπως προβλέπεται στην Σύμβαση της Γενεύης και άλλο παράτυπος μετανάστης, που πρέπει να γνωρίζει ότι θα επιστρέψει στην χώρα του. Η διαδικασία των συμφωνιών επανεισδοχής μεταξύ της Ευρώπης και των τρίτων χωρών πρέπει να λειτουργήσει άμεσα”.

Ανέφερε ότι “σήμερα έχουμε την Ενωμένη Ευρώπη. Οι αρχές και οι αξίες της καθημερινά δοκιμάζονται. Τα κλειστά σύνορα και οι φράχτες είναι έξω από τις αρχές, την φιλοσοφία και την πολιτική της Ευρώπης. Να δείξουμε όλοι το ανθρώπινο και πολιτισμένο πρόσωπο”. Η Ευρώπη είπε, “στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας, γιατί σε αυτήν την χώρα, την πατρίδα μας, έλαχε ένας δύσκολος κλήρος αλλά και συνάμα μια μεγάλη αποστολή. Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από δυσανάλογα μεγάλη πίεση, σε σύγκριση με το μέγεθος του προβλήματος. Σήμερα δίνει τον δικό της αγώνα για να ανταποκριθεί σε αυτή την αποστολή ως ‘ακρίτας της Ευρώπης’.

Σημείωσε ότι η βοήθεια αυτή θα είναι συνεχής, έτσι ώστε σύντομα να μην βλέπουμε τις εικόνες αυτές που προσβάλλουν τον πολιτισμό, τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί η Ευρώπη.

 

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μπούκαρε στο νοσοκομείο, άρπαξε το νεογέννητο και τη γυναίκα του και εξαφανίστηκε ο παλαιοχριστιανός
Προειδοποιητικές σειρήνες από Γκουτέρες-«Μην επιτρέψετε να μετατραπεί ο Λίβανος σε νέα Γάζα»
Το ΑΚΕΛ είχε προτείνει νόμιμο αντικαταστάτη της ΠτΒ και το θέμα παραμερίστηκε
Πέντε πρόσωπα στο νοσοκομείο μετά από τροχαίο με τρία οχήματα στην Πάφο
Μαθητές επιδίδονται σε τζόγο και challenges μέσω κινητών-Υπογραμμίζει την ανάγκη για απαγόρευση η ΥΠΑΝ
Για «συντονισμένη προσπάθεια να αδικηθεί ο κ. Κωνσταντίνου» έκαναν λόγο οι μάρτυρες στο Εκλογοδικείο
Χειροπέδες σε 57χρονο για απόπειρα εμπρησμού στη Λεμεσό-Προέκυψε μαρτυρία εναντίον του
Νέο ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού-Νεκρός διοικητής της Χεζμπολάχ
Σε τροχιά αναπλήρωσης της θέσης του ΓΔ ο ΟΑΥ-Τα επόμενα βήματα και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί
«Κοπέλα έχει διάταγμα εναντίον του πρώην της και δεν λαμβάνει στήριξη»-Φωνές από τους μονογονιούς