Κ. Δίπλαρος: Ο νεαρότερος υποψήφιος βουλευτής του ΑΚΕΛ στον Ρεπόρτερ

  Η νέα γενιά της Κύπρου, έχει και λόγο και άποψη γι’ αυτό και στα ψηφοδέλτια σχεδόν όλων των κομμάτων, για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το νέο αίμα δίνει δυναμικά το παρόν του. Μετά τους 26χρονους υποψήφιους βουλευτές Γιώργο Οικονομίδη (ΕΔΕΚ) και Χρίστο Στρόππο (ΔΗΚΟ), ο 28χρονος Κώστας Δίπλαρος, ο νεαρότερος υποψήφιος βουλευτής του ΑΚΕΛ για την Επαρχία Πάφου, μιλά στον Ρεπόρτερ για όλα όσα θέλει να δει να αλλάζουν στην Κύπρο, εξηγώντας γιατί διαφωνεί με τη θέση ότι το κόμμα του χρησιμοποιεί «ξύλινη γλώσσα».

Από πού κατάγεσαι, τι σπούδασες και πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τα κοινά;
Γεννήθηκα στην Πάφο το 1987, είμαι απόφοιτος του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου και έχω Μεταπτυχιακό Τίτλο στα Αναλυτικά Προγράμματα και τη Διδασκαλία. Συνέχισα τις σπουδές μου ως υποψήφιος Διδάκτορας στα Αναλυτικά Προγράμματα και Συγκριτική Παιδαγωγική στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου ανέπτυξα έντονη συνδικαλιστική δραστηριότητα. Εκλέχθηκα επανειλημμένα εκπρόσωπος των φοιτητών στο συμβούλιο του Τμήματος, στη σχολή Μεταπτυχιακών Φοιτητών και στο Διοικητικό συμβούλιο της Φοιτητικής Ένωσης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Υπήρξα για δυο χρόνια Πρόεδρος της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Διετέλεσα επίσης μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου για τρία χρόνια. Για την δράση μου κατά  τη διάρκεια των σπουδών μου, μου απονεμήθηκε το Βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς της Φοιτητικής Ένωσης. Με την ολοκλήρωση του πτυχίου μου εργοδοτήθηκα στην ΕΔΟΝ Πάφου και εκλέχθηκα Επαρχιακός Γραμματέας, θέση που κατέχω μέχρι σήμερα. Είμαι μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ από το 2013 και της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Πάφου από το 2012. Είμαι μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Πάφου από το 2011.
 
Είσαι ένας από τους νεαρότερους υποψήφιους βουλευτές.  Πως αποφάσισες να θέσεις υποψηφιότητα με το ΑΚΕΛ;
Καταρχήν θεωρώ ότι η νέα γενιά της Κύπρου, έχει και λόγο και άποψη. Ταυτόχρονα αποδεδειγμένα το ΑΚΕΛ αποτελεί τον γνήσιο εκφραστή των ανησυχιών, των προβληματισμών αλλά και του οράματος που έχει ο κάθε νέος και νέα της Κύπρου. Το ΑΚΕΛ μέσα από τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις διαχρονικά στηρίζει τη νέα γενιά. Απόδειξη για τα πιο πάνω αποτελεί η θέση που τήρησε το κόμμα ενώπιον της Βουλής σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα για τους νέους, όπως: η κρατική φοιτητική μέριμνα, η αντιμετώπιση της ανεργίας, τα στεγαστικά προγράμματα, τα ωράρια των καταστημάτων Επίσης το γεγονός ότι στα ψηφοδέλτια του συνδυασμού του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις σε όλες τις πόλεις, βρίσκονται νέοι, αποδεικνύει την ξεκάθαρη στήριξη του χώρου της Αριστεράς προς τη νέα γενιά.

Γιατί οι πολίτες να δώσουν τη ψήφο τους σε ένα άπειρο νέο;
Σε μια περίοδο που κατά γενική ομολογία διαπιστώνουμε ότι σημαντική μερίδα της νεολαίας απαξιώνει δυστυχώς με ισοπεδωτικό τρόπο την πολιτική ζωή, η παρουσία νέων ανθρώπων στα ψηφοδέλτια του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις αποτελεί ένδειξη ριζοσπαστισμού, αγωνιστικότητας και ορμής. Άλλωστε κριτήριο για τον κάθε υποψήφιο δεν πρέπει να είναι μόνο η ηλικία του αλλά οι διαχρονικές θέσεις, που πρεσβεύει ο πολιτικός χώρος από τον οποίο προέρχεται.  Δεν πρέπει επίσης να λησμονούμε ότι οι νέοι που είναι υποψήφιοι με το ΑΚΕΛ, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα,  εκλέχθηκαν από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος μέσα από πλέριες δημοκρατικές διαδικασίες, μακριά από υποδείξεις και παρασκήνια, είναι καταξιωμένοι στο κοινωνικό γίγνεσθαι, έχουν τις γνώσεις, το όραμα και προφανώς την όρεξη να εργαστούν για ένα καλύτερο μέλλον για το σύνολο του Κυπριακού Λαού.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το ΑΚΕΛ χρησιμοποιεί ξύλινη γλώσσα. Συμφωνείς με αυτή τη θέση;
Διαφωνώ κάθετα με την πιο πάνω θέση. Το ΑΚΕΛ διαχρονικά με ειλικρίνεια και μακριά από μικροπολιτικές συμπεριφορές, τοποθετείται τεκμηριωμένα για όλα τα θέματα που απασχολούν την Κυπριακή κοινωνία. Η διατήρηση της προσήλωσης του ΑΚΕΛ στον στόχο για λύση του Κυπριακού και επανένωση της πατρίδας μας και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της νέας γενιάς κόντρα στην ανελέητη επίθεση που δέχονται από την κυβέρνηση Αναστασιάδη και τους συνοδοιπόρους της, δεν αποτελούν σε καμιά περίπτωση ένδειξη ξύλινης γλώσσας.   

Τι θα ήθελες να δεις να αλλάζει στην Κύπρο και τι προτίθεσαι να κάνεις εσύ γι’ αυτό αν και εφόσον ο κόσμος σε εκλέξει;
Θα ήθελα το κράτος και γενικότερα η πολιτεία να βρίσκονται πιο κοντά στους πολίτες. Απαραίτητες είναι πολιτικές που να στηρίζουν και να ενισχύουν το κοινωνικό κράτος , έτσι ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες των πολιτών. Κοινωνικά αγαθά όπως η υγεία και η παιδεία να μην γίνονται έρμαιο στα χέρια των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Αυτές τις πολιτικές προωθεί το ΑΚΕΛ και με βάση αυτές θα κινηθώ εάν οι συμπολίτες μου με εκλέξουν. Στόχος μας η υπεράσπιση στη πράξη και όχι στα λόγια των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των πολλών και των μη προνομιούχων.

Μια μεγάλη μερίδα νέων ενδέχεται να μην προσέλθει στις κάλπες. Τι θα ήθελες να πεις σ’ αυτούς τους ανθρώπους;
Η αποχή από τις εκλογές δίνει αυτόματα το δικαίωμα σε κάποιους να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Η ρήση του Μπρεχτ «Αυτοί που είναι εναντίον της πολιτικής είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται» εμπερικλείει όλους τους λόγους για τους οποίους κανένας δεν πρέπει να απέχει από τις εκλογές. Η αποχή δεν αποτελεί επίσης έκφραση πολιτικής θέσης ή αντίληψης. Είναι κατανοητή η δυσαρέσκεια και η απογοήτευση που αισθάνεται ο κάθε νέος, λόγω της οικονομικής κρίσης και των συνεπακόλουθών της, την ίδια ώρα όμως ο κάθε νέος πρέπει να γνωρίζει ότι ούτε τα προβλήματα θα επιλυθούν αλλά ούτε και η προοπτική για τον τόπο και το λαό μας δεν θα έρθουν μέσα από την αποχή. Σειρά  σημαντικών αντιλαϊκών-αντινεανικών νομοσχεδίων ιδιαίτερα την τελευταία τριετία που καθόρισαν ή θα καθορίσουν τη ζωή μας, εγκρίθηκαν με διαφορά μιας ψήφου ενώπιον της Βουλής σκεφτείτε πόσο διαφορετική θα ήταν η εξέλιξη των γεγονότων αν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις που καταψήφισε τα νομοσχέδια αυτά, ήταν ακόμη πιο ενδυναμωμένη. Διαφωνούμε επίσης με την ισοπεδωτική άποψη που θέλει όλα τα κόμματα να είναι τα ίδια. Κάθε πολιτικός χώρος, ασπάζεται μια συγκεκριμένη ιδεολογία και αντίληψη, και βάσει αυτής τοποθετείται και ενώπιον του Κοινοβουλίου.
 
Ποιο είναι το δικό σου όραμα για την Κύπρο;
Όραμα μου μια Κύπρος κοινή πατρίδα όλων των παιδιών της, ανεξάρτητη, επανενωμένη μακριά από στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις. Μια Κύπρος μακριά από τη φτώχεια, τα μνημόνια, τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας,  την ανεργία και την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Μια Κύπρος της ανάπτυξης και της προόδου όπου η νέα γενιά δεν θα βρίσκεται στο περιθώριο, αποστασιοποιημένη από το πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι και δεν θα αναγκάζεται να μεταναστεύει στο εξωτερικό προς αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος. 
 
 

Δειτε Επισης

Πάει για του χρόνου η εξέταση του αιτήματος των εκτοπισμένων Ε/κ από το ΣτΕ
Καλεί σε διάλογο τους πολίτες ο Περδίκης-«Δεν θα μείνουμε να κλαίμε επί ερειπίων»
Μετά τον καυγά, τελικά βρέθηκαν Αθηνά Μιχαηλίδου και Αννίτα Δημητρίου
Μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Θα προσφωνήσει στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ
Νέα επίθεση ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ για παύση Οδυσσέα-«Επικίνδυνη για τη δημοκρατία η αμφισβήτηση της απόφασης»
Προκλητικός ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στην Κύπρο»
Ξεκαθαρίζει πως προχωρά ο εκσυγχρονισμός της Ελεγκτικής ο Χαρτσιώτης-Συναντά Β. Γενικό Ελεγκτή
Στο Υπουργικό ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025
Από το 2020 στο 2024... Ένας πόλεμος με πολλές μάχες και τίτλοι τέλους με προαναγγελία για νέα αρχή
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό