Ο Σαίξπηρ ζει - Εκδηλώσεις για τα 400 χρόνια από τον θάνατό του

Το 2016 είναι ιδιαίτερο για δυο λόγους. Στην Μεγάλη Βρετανία γιορτάζουν  τα 400 χρόνια από τον θάνατο του Γουίλιαμ Σαίξπηρ, που είναι από τους καλύτερους θεατρικούς συγγραφείς του κόσμου. Και εδώ στην Κύπρο γεννιέται  νέα ελπίδα για την επανένωση του νησιού. Έτσι το Βρετανικό Συμβούλιο και η Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στην Λευκωσία  συνδύασαν και τα δυο και ανακοίνωσαν δραστηριότητες στην μνήμη του έργου και της ζωής του Σαίξπηρ φέρντοντας ταυτόχρονα τις δυο κοινότητες μαζί.  Οι εκδηλώσεις λαμβάνουν μέρος στις 16 και 29 Μαρτίου

Hackathon:  Βραβείο στην νικήτρια ομάδα από την Google!
 
 
Το Βρετανικό Συμβούλιο και η Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στην Λευκωσία, σε συνεργασία με την εταιρεία ψηφιακής καινοτομίας Snook, και την Google, διοργανώνουν το πρόγραμμα Culture Shift Hackathon, στις 18-20 Μαρτίου στο Capital Impact, στη Λευκωσία.

Το Culture Shift είναι ένα πρόγραμμα που ενισχύει συνεργασίες δημιουργικών ατόμων στον τομέα του πολιτισμού και της τεχνολογίας. Οι ομάδες καλούνται να δουλέψουν σε καινούργιες ιδέες και να επιλύσουν προκλήσεις που βρίσκονται στον τομέα του πολιτισμού και της τέχνης, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία. 

Ο στόχος είναι να αναπτυχθούν ιδέες και ψηφιακά πρωτότυπα που να επιλύσουν διάφορες προκλήσεις στον τομέα του πολιτισμού και τέχνης.

Οι προκλήσεις αυτές θα καταγραφούν από το κοινό, από άτομα που εργάζονται στον τομέα του πολιτισμού και τέχνης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη του πολιτισμού, της τέχνης, της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι προκλήσεις μπορούν να καταγραφούν εδώ: http://bit.ly/1PFKgcN  

Η εκδήλωση/εργαστήρι διοργανώνεται για τρεις ημέρες και η συμμετοχή είναι δωρεάν! Οι ομάδες θα έχουν τη στήριξη από ειδικούς, εμπειρογνώμονες και μέντορες από τις δύο κοινότητες της Κύπρου.

Αν ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε στο εργαστήρι και να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις μπορείτε να εγγραφείτε μέχρι 13 Μαρτίου εδώ:
www.cultureshiftcyprus.eventbrite.co.uk 
Χώρος:    Capital Impact, Λεωφ. Προδρόμοου 121, 2064 Στρόβολος, Λευκωσία.
Πότε:        18-20 Μαρτίου, 2016. 
Γλώσσα:    Αγγλικά


Εκδηλώσεις Βρετανικού Συμβουλίου & Υπάτης Αρμοστείας
 


Η Κύπρος θα συμβάλει στον παγκόσμιο εορτασμό των έργων και της κληρονομιάς του Σαίξπηρ μέσω προβολής ταινίας και θεατρικής παράστασης από το Εθνικό Θέατρο στο Λονδίνο.


Τετάρτη 16 Μαρτίου    -    Προβολή ταινίας “Οθέλος” (1995)

Η θεατρική τραγωδία του Σαίξπηρ «Οθέλος» γράφτηκε το 1604 και εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1622. Η πλοκή αφορά την πτώση ενός αξιωματικού του στρατού της Βενετίας που υπηρετεί στην Κύπρο λόγω ενός δόλιου στρατιώτη. 

Η ταινία είναι του 1995 με σκηνοθέτη τον Oliver Parker και πρωταγωνιστές τον Laurence Fishburne ως Οθέλος (γνωστός επίσης ως Morpheus στο The Matrix), την βραβευμένη στο Φεστιβάλ Καννών  Irène Jacob ως Δυσδαιμόνα και τον Kenneth Branagh ως Ιάγο.

Η προβολή θα γίνει στο Σινεμά Πάνθεον στις 16 Μαρτίου στις 19:00 με δωρεάν είσοδο και θα ακολουθήσει διάλεξη από την Patricia Phillippy, του Πανεπιστημίου Kingston στο Λονδίνο. Η Καθηγήτρια Αγγλικής Λογοτεχνίας θα αναλύσει κατά πόσο το έργο «Οθέλος» προκαλεί ή ενισχύει τις αξίας της κοινωνίας του Σαίξπηρ και της δικής μας κοινωνίας σήμερα. Η ταινία θα προβληθεί το πρωινό της ίδιας μέρας στο Ινστιτούτο Γκαίτε, σε μαθητές των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

Τρίτη 29  Μαρτίου    -    NT Live: “Όπως σας αρέσει”

Προβολή της θεατρικής παράστασης του Εθνικού Θεάτρου στο Λονδίνο της κωμωδίας του Σαίξπηρ «Όπως σας αρέσει» στον ΘΟΚ. Η προβολή θα λάβει μέρος στις 29 Μαρτίου στις 20:30 και διοργανώνεται από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, τη Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία και το Βρετανικό Συμβούλιο.

Η πλοκή της κωμωδίας «Όπως σας αρέσει» αφορά την αγάπη και αλλαγή. Μετά την εξορία του πατέρα της Δούκα, η Ροσαλίντα και η ξαδέρφη της Σήλια αφήνουν το ανάκτορό τους και ταξιδεύουν στο Δάσος του Άρντεν. Εκεί η Ροσαλίντα μεταμορφώνεται αφού μεταμφιέζεται ως αγόρι και βιώνει μία διαφορετική ζωή.


Περισσότερα για την παγκόσμια πρωτοβουλία «Ο Σαίξπηρ ζει» εδώ:
http://www.shakespearelives.org/ 

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις:
http://www.britishcouncil.com.cy/events
  
 
 

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου
Στη Γενεύη η Επ. Νομοθεσίας για αξιολόγηση Κύπρου για Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα