Αντιπρόεδρος ΚΟΤ: Δεδομένο το ρεκόρ αφίξεων το 2016.

Έντονα αισιόδοξος για ένα ακόμα καλύτερο τουριστικό καλοκαίρι, παρουσιάζεται ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΚΟΤ, Κώστας Κουμής.
 
Ο κ. Κουμής  μετέφερε στο reporter.com.cy τις εκτιμήσεις του για το επικείμενο καλοκαίρι, κάνοντας μάλιστα λογο για δεδομένο  ρεκόρ αφίξεων. Όπως μας ανέφερε,  βάσει εκτιμήσεων που στηρίζονται στα δεδομένα της αγοράς, οι αφίξεις τουριστών το 2016 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2.8 εκατομμύρια.
 
«Αυτό σημαίνει ότι οι αφίξεις θα αυξημένες κατά τουλάχιστον 100.000 σε σχέση με το 2001 (που είναι μέχρι σήμερα το έτος ρεκόρ) και 140.000 περίπου σε σύγκριση με την πολύ καλή περσινή χρόνια». Με άλλα λόγια, πρόσθεσε, αναμένουμε μία αύξηση του 5% όντας συγκρατημένα αισιόδοξοι, σε μία περίοδο που η αύξηση  στα ταξίδια παγκοσμίως υπολογίζεται στο 3%.
 
Παράλληλα, εκφράζει την εκτίμηση ότι θα υπάρξει αύξηση στο τουριστικό ρεύμα και κατά τους μήνες πριν και μετά την καλοκαιρινή περίοδο. «Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη ρωσική αγορά αναμένουμε οργανωμένα πακέτα τουριστών μέχρι και την 3η εβδομάδα του Νοεμβρίου», συμπλήρωσε.
 
Μιλώντας με νούμερα
 
Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του ΚΟΤ:
 
  • Αναμένεται συνολική αύξηση την τάξης του 5% στις αφίξεις Βρετανών τουριστών
  • Αναμένονται συνολικές αφίξεις από τη Ρωσική αγορά, οι οποίες θα ξεπεράσουν ελαφρώς το ρεκόρ των 636.000 αφίξεων του 2014. «Υπολογίζουμε αφίξεις γύρω στις 650 χιλιάδων», σημείωσε.
  • Εκφράζει τη θέση ότι η αγορά από το Ισραήλ  θα σπάσει για πρώτη φορά το φράγμα των 100 000 αφίξεων, με μία αύξηση της τάξης  του 4%.
  • Σε ότι αφορά την Ουκρανία, αναμένεται ότι ο συνολικός αριθμός αφίξεων θα ξεπεράσει τις 80.000 σε σύγκριση με 50.000 Ουκρανούς τουρίστες που επισκέφθηκαν την Κύπρο το 2015.
  • Αναμένεται επίσης αύξηση της τάξης του 3.5% στον τουρισμό από τη Σκανδιναβία, με  εξαίρεση τη Φινλανδία.
  • Οι αριθμός των τουριστών από Γερμανία και Αυστρία εκτιμάται ότι θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με το 2015.  Σημειώνεται πως οι δύο αυτές αγορές ακολουθούν την πρακτική της μετακίνησης του χρόνου κρατήσεων προς το καλοκαίρι (μείωση του early booking).
  • Μικρή αύξηση αναμένεται και από την Ελβετία. Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν πτήσεις από και προς την Κύπρο από τρεις διαφορετικές πόλεις. Ζυρίχη, Γενεύη και Βασιλεία.
 
 
Πρόβλημα οι περιορισμένες κλίνες το καλοκαίρι
 
Ο κ. Κουμής αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα των περιορισμένων κλινών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της αυξημένης ζήτησης, επισημαίνοντας ότι οι συνολικοί αριθμοί αφίξεων θα ήταν πολύ υψηλότεροι εάν  υπήρχε μεγαλύτερος αριθμός προσφερομένων κλινών. Παράθεσε μάλιστα ως παράδειγμα χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η  Τσεχία και Σλοβακία από τις οποίες υπάρχει αυξημένη ζήτηση για τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό σημαίνει πως ίσως η Κύπρος δεν θα μπορέσει να εξαργυρώσει τουριστικά αυτό το ενδιαφέρον, λόγω της περιορισμένης προσφοράς κλινών.
 
 
 

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου
Στη Γενεύη η Επ. Νομοθεσίας για αξιολόγηση Κύπρου για Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα