Νέοι αυστηρότεροι κανόνες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην ΕΕ

Με απόλυτη πλειοψηφία υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ η Οδηγία που αφορά τους τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ύστερα από πρόταση του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου. Η νέα Οδηγία ποινικοποιεί την τρομοκρατία σε όλες της τις εκφάνσεις.
 
Μετά το πέρας του Συμβουλίου των Υπουργών και σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ολλανδό Υπουργό Δικαιοσύνης και Ασφάλειας Ard VAN DER Steur, ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε πως η υιοθέτηση της Οδηγία για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας (Counter Terrorism Directive), "είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς συμπίπτει με την 12η επέτειο μνήμης των θυμάτων της τρομοκρατίας. Πέρυσι, πάρα πολλές αθώες ζωές χάθηκαν και πολλές οικογένειες καταστράφηκαν ή επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την τρομοκρατία. Χαιρετίζω την πρόοδο που επετεύχθη στο Συμβούλιο και ελπίζω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με αντίστοιχους ταχείς ρυθμούς, θα υιοθετήσει την Οδηγία. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο".
 
Ο Επίτροπος επεσήμανε ότι η  νέα Οδηγία θα καλύπτει τα οποιαδήποτε κενά που υπήρχαν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία σε ό,τι αφορά την ποινικοποίηση των τρομοκρατικών πράξεων και με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ομοιομορφία στον ορισμό των τρομοκρατικών εγκλημάτων, καθώς και την ποινικοποίηση μια σειράς βοηθητικών δραστηριοτήτων που εντάσσονται και αυτά στα τρομοκρατικά εγκλήματα.
 
"Με τη θέση σε ισχύ της Οδηγίας αυτής", είπε ο κ. Αβραμόπουλος, "μετά από την έγκρισή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα έχουμε πετύχει μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στο φαινόμενο της τρομοκρατίας και των ξένων τρομοκρατών μαχητών".
 
Με βάση τα κείμενα του Συμβουλίου, η οδηγία έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα στη διάπραξη τέτοιων εγκλημάτων και θα επιβάλει αυστηρότερες ποινές στους δράστες, ενώ ταυτόχρονα θέτει νέους κανόνες που θα εξασφαλίσουν την καλύτερη προστασία και στήριξη των θυμάτων της τρομοκρατίας.
 
Ο Δ. Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι παράλληλα, στην Υπουργική Σύνοδο "συζητήσαμε και το θέμα της αναθεώρησης της Οδηγίας για τα Πυροβόλα Όπλα" και πως  από τις τοποθετήσεις των κρατών-μελών καθίσταται πλέον "σαφής η στήριξή τους στην προσπάθεια να σταματήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο την πρόσβαση των τρομοκρατών στα πυροβόλα όπλα".
 

Δειτε Επισης

Συνελήφθη ο ράπερ Diddy-Κατηγοίες για εκβιασμό, σωματεμπορία και εξαναγκασμό σε πορνεία
Πέραν των 450 τραυματιών και 14 νεκροί από εκρήξεις ασυρμάτων της Χεζμπολάχ
«Αυτός μου έμαθε πώς να ναρκώνω τη γυναίκα μου, τη βιάζαμε μαζί»-Νέες αποκαλύψεις στη δίκη Πελικό
Το Βερολίνο «παγώνει» τις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ
Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τις εκρήξεις των βομβητών στον Λίβανο
Αμαξοστοιχία παραβίασε κόκκινο και καρφώθηκε σε ακινοποιημένο τρένο–Δεκάδες τραυματίες
Το Ισραήλ μετακινεί μονάδες στα σύνορα με τον Λίβανο-«Μπαίνουμε σε νέα φάση του πολέμου»
H λίστα με τους έντεκα νεκρούς από την επίθεση στα προπύργια της Χεζμπολάχ-Ανάμεσά τους δύο παιδιά
Νεκρή τουρίστρια μετά από επίθεση καρχαρία-Έχασε το πόδι της και πέθανε από ανακοπή
Νέος συναγερμός στην Ευρώπη-Φωτιά κοντά στο Τσέρνομπιλ αύξησε τα επίπεδα ραδιενέργειας