ΝΕΔΗΣΥ- Πρωτοπορία: Δεν δουλεύουμε για κανένα υποψήφιο μεμονωμένα

Με εκτενή Κώδικα Δεοντολογίας που ετοίμασαν και απέστειλαν προς τα στελέχη τους, οι ηγεσίες της ΝΕΔΗΣΥ και της ΦΠΚ Πρωτοπορία οριοθετούν το πλαίσιο δράσης στο οποίο θα πρέπει να κινούνται τα στελέχη τους ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Στον Κώδικα Δεοντολογίας, το οποίο κατέχει ο reporter.com.cy, καταγράφονται «οι επιθυμητές πρακτικές και η νοοτροπία, ώστε η προεκλογική εκστρατεία να κυλήσει ομαλά και ωφέλιμα για την παράταξη»(σ.σ. Δημοκρατικό Συναγερμό). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αναγκαιότητα όπως τα στελέχη της ΝΕΔΗΣΥ και της Πρωτοπορίας εργαστούν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου μόνο για τις θέσεις και το όραμα του Δημοκρατικού Συναγερμού και για κανένα υποψήφιο μεμονωμένα. «Σε αντίθετη περίπτωση θα ωθήσουμε την παράταξή μας και τις Τοπικές Επιτροπές της σε διαδικασία πλειστηριασμού, που ποτέ οι γενιές των Πρωτοπόρων και προκατόχων σας δεν έπραξαν», τονίζεται στον Κώδικα Δεοντολογίας.  
 
Ακολουθεί αυτούσιος ο Κώδικας Δεοντολογίας των στελεχών της ΦΠΚ Πρωτοπορία και της ΝΕΔΗΣΥ ενόψει βουλευτικών εκλογών:
«Τα ακόλουθα σημεία κωδικοποιούν το πλαίσιο λειτουργίας και το επίπεδο πολιτικής δράσης που αναμένεται από τις Τοπικές Οργανώσεις της ΦΠΚ Πρωτοπορία και της ΝΕΔΗΣΥ στην Κύπρο και το εξωτερικό στην πορεία προς την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.  Όπως και στο παρελθόν, εδώ φαίνονται οι επιθυμητές πρακτικές και η νοοτροπία, ώστε η προεκλογική εκστρατεία να κυλήσει ομαλά και ωφέλιμα για την παράταξη. Τα σημεία αυτά αποτελούν, εκτός από τη συγκέντρωση των μαθημάτων του παρελθόντος, και τη σχηματική αποτύπωση της φιλοσοφίας όπως αυτή εμφανίζεται στο Καταστατικό που είναι για μας επιταγή ευθύνης.
1. Ενθαρρύνεται η αποφυγή αχρείαστων αντιπαραθέσεων με εκπροσώπους άλλων πολιτικών οργανώσεων, εκτός του πλαισίου της ορθής πολιτικοποίησης, όπως ανταπόδοσης πυρών σε προσωπικές επιθέσεις. Αυτό ισχύει (μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί) και όσον αφορά στην επικοινωνία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρόσφατο συμβάν που αφορά σε προσωπική επίθεση προέδρου άλλης οργάνωσης νεολαίας, από ακροδεξιά στοιχεία, δεν εμπίπτει ούτε στο ήθος ούτε στις θέσεις της οργάνωσης μας.
2. Διατήρηση της αξιοπρέπειας και ακεραιότητας των εκπροσώπων. Όλα τα στελέχη πρέπει να αντιλαμβάνονται τη συμπεριφορά τους ως καθρέφτη της παράταξης στο σύνολο. Αυτό ισχύει σε κάθε περίπτωση εντός και εκτός προεκλογικής περιόδου, όμως ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στους μήνες που ακολουθούν. Όπως στο (1), αυτό ισχύει και στην επικοινωνία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν θέλουμε να δούμε αλλαγή, είτε στην πολιτεία είτε στον ίδιο τον ιδεολογικό μας χώρο, τότε η αλλαγή αυτή δια του παραδείγματος οφείλει να καθοριστεί πρώτα από εμάς.
3. Οι Τοπικές Οργανώσεις πρέπει στην επικοινωνία και επαφή τους με υποψηφίους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές. Υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να στηρίξουν οικονομικά τη δράση τοπικών πρέπει να παραπέμπονται στην Εκτελεστική Επιτροπή, ώστε τα χρήματα να αξιοποιούνται ισότιμα σε σχέση με τις ανάγκες όλων των τοπικών και να διαμοιράζονται με βάση τη φόρμουλα όπως αυτή έχει αποφασιστεί από τη Διοικούσα Επιτροπή. Ο λόγος που αυτό ισχύει είναι για αποφυγή εσωτερικών αντιπαραθέσεων και «πλειοδοσίας» για την εύνοια των Τοπικών. Οι υποψήφιοι πρέπει να ενθαρρύνονται να διευρύνουν τη δεξαμενή προσέλκυσης υποστηρικτών αντί να τροφοδοτούν την εσωστρέφεια. Δουλεύουμε μόνο για τις θέσεις και το όραμα της παράταξης μας και για κανένα υποψήφιο μεμονωμένα. Σε αντίθετη περίπτωση θα ωθήσουμε την παράταξη μας και τις Τοπικές Επιτροπές της σε διαδικασία πλειστηριασμού, που ποτέ οι γενιές των Πρωτοπόρων και προκατόχων σας δεν έπραξαν.
4. Οι Τοπικές Οργανώσεις που ενδιαφέρονται να προσκαλέσουν υποψηφίους για ομιλίες και εκδηλώσεις, είτε με την ευκαιρία των εκλογών είτε με οποιαδήποτε άλλη ευκαιρία οφείλουν να ενημερώνουν την ηγεσία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΦΠΚ Πρωτοπορία εγκαίρως, ενώ ιδανικά οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι θα πρέπει να επισκέπτονται τις τοπικές σε ομάδα και όχι ο καθένας ξεχωριστά ώστε ο χρόνος απασχόλησης των εθελοντών, μελών και στελεχών μας, που αφιερώνουν να είναι όσο γίνεται πιο παραγωγικός και προσηλωμένος στο στόχο. Ο στόχος των εκλογών είναι η βέλτιστη δυνατή παρουσία της παράταξης και όχι η παρουσία των υποψηφίων ατομικά. Η ΦΠΚ Πρωτοπορία, αποτελεί την κοιτίδα της ιδεολογίας και του κώδικα αρχών και αξιών όπως αυτά εμφανίζονται στο καταστατικό. Θα ήταν κοντόφθαλμο να παραμερίσουμε το καταστατικό και τις αρχές μας για την προβολή ενός ή δύο υποψηφίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εκτελεστική Επιτροπή δεν θα αρνηθεί σε υποψήφιο την ευκαιρία για παρουσία σε εκδήλωση που θα διεξάγει Τοπική Οργάνωση της ΦΠΚ Πρωτοπορία. Αρκεί και οι ίδιοι να μπορούν να αντιληφθούν πως πρώτιστων στόχος των Τοπικών μας δεν είναι άλλος από την έκφραση των φοιτητών στα κατά τόπους φοιτητικά κέντρα, μέσα από τις εκλογές των Φοιτητικών Παρατάξεων και ακολούθως οι Βουλευτικές Εκλογές.
5. Πρέπει να αποφευχθεί η προσκόλληση των Τοπικών Οργανώσεων σε συγκεκριμένους υποψηφίους και ιδιαίτερα όπως αυτή εμφανίζεται ή θα εμφανίζεται στα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό θα επιβαρύνει όπως αναφέρεται και πιο πάνω τις Τοπικές Οργανώσεις με αχρείαστη εσωστρέφεια, αφού πολλά μέλη και στελέχη μπορεί να επιθυμούν την στήριξη άλλου υποψηφίου. Μάλιστα, τα μέλη και στελέχη θα πρέπει να ενθαρρύνονται να στηρίξουν μεν τους υποψηφίους της επιλογής τους χωρίς όμως να αφήνουν εκτεθειμένη την Τοπική τους ή την παράταξη στο σύνολο. Σκοπός δεν είναι ο αποκλεισμός των υποψηφίων από την επαφή με τα μέλη και στελέχη μας. Σε θεμιτό πλαίσιο αυτό δεν είναι μόνο επιθυμητό αλλά μάλιστα ενθαρρύνεται από την ηγεσία της οργάνωσης. Καλούνται οι υποψήφιοι (και οι κατά τόπους ηγεσίες οφείλουν να το καθιστούν σαφές) να σεβαστούν την ακεραιότητα της ΦΠΚ Πρωτοπορία. Αυτά ισχύουν από όπου και αν προέρχεται η προσπάθεια παρέμβασης και προσεταιρισμού Τοπικής Οργάνωσης.
6. ΝΕΔΗΣΥ και Εκτελεστική Επιτροπή βρίσκονται στη διάθεση των Τοπικών Οργανώσεων αλλά και των υποψηφίων που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις της ΝΕΔΗΣΥ και της ΦΠΚ Πρωτοπορία για από κοινού διοργάνωση και διευθέτηση επισκέψεων».
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Προτάσεις Volt μετά την κρίση με την παύση Οδυσσέα-«Ώρα για καθαρό μήνυμα και ριζικές λύσεις»
Πάει για του χρόνου η εξέταση του αιτήματος των εκτοπισμένων Ε/κ από το ΣτΕ
Καλεί σε διάλογο τους πολίτες ο Περδίκης-«Δεν θα μείνουμε να κλαίμε επί ερειπίων»
Μετά τον καυγά, τελικά βρέθηκαν Αθηνά Μιχαηλίδου και Αννίτα Δημητρίου
Μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Θα προσφωνήσει στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ
Νέα επίθεση ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ για παύση Οδυσσέα-«Επικίνδυνη για τη δημοκρατία η αμφισβήτηση της απόφασης»
Προκλητικός ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στην Κύπρο»
Ξεκαθαρίζει πως προχωρά ο εκσυγχρονισμός της Ελεγκτικής ο Χαρτσιώτης-Συναντά Β. Γενικό Ελεγκτή
Στο Υπουργικό ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025
Από το 2020 στο 2024... Ένας πόλεμος με πολλές μάχες και τίτλοι τέλους με προαναγγελία για νέα αρχή