Απο διαιτητής, πρωταγωνιστής του ποδοσφαιρικού τουρισμού

Μπήκε στον χώρο της διαιτησίας πολύ μικρός, λόγω του πατέρα του ο οποίος ήταν  διαιτητής. Αλλά και της μητέρας του, της πρώτης Κύπριας ρεφ. Στα 29 του έγινε διαιτητής Α’ Κατηγορίας θέση που κράτησε μέχρι τα 35 του, όταν αποσύρθηκε. Ασχολήθηκε και με την αθλητική δημοσιογραφία, παρουσιάζοντας εκπομπή σε κανάλι της Λεμεσού, όμως τον κέρδισαν οι τουριστικές επιχειρήσεις με τις οποίες ασχολείται από το 2002. Τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται σε πρωταγωνιστή τόσο στις αφίξεις ξένων ομάδων στην Κύπρο για χειμερινή προετοιμασία όσο και στην στροφή Κυπριακών και άλλων ομάδων προς την Πολωνία, τα καλοκαίρια.
 


- Ήταν αδύνατο να συνδυάσετε την επιχειρηματική σας δραστηριότητα με τη διαιτησία;
Έτσι αποδείχθηκε. Ήταν δύσκολο να συνεργάζεσαι με ομάδες για την προετοιμασία τους, με την ΚΟΠ για διεθνή τουρνουά της UEFA που γίνονταν στην Κύπρο, και παράλληλα να είσαι διαιτητής. Κάπου δεν κόλλαγε.

- Από την καριέρα σας ως διαιτητής, ποια παιχνίδια θυμάστε πιο έντονα;
Σίγουρα τα ντέρμπι. Όμως σφύριξα παιχνίδια καθοριστικά στην έκβαση τίτλων. Θυμάμαι τη σεζόν 2005-06 το Απόλλων – Εθνικός, με το γκολ του Πάιβα στις καθυστερήσεις. Ήταν κομβικό για τον τίτλο που μετέπειτα κέρδισε η ομάδα της Λεμεσού. Την αμέσως επόμενη χρονιά σφύριζα το ΑΠΟΕΛ – Νέα Σαλαμίνα που κρίθηκε από ένα γκολ του Σολάρι. Ήταν επίσης καθοριστικό στην πορεία του ΑΠΟΕΛ προς το πρωτάθλημα.

- Ποια ομάδα υποστηρίζετε;
Μου έχουν «χρεώσει» διάφορες και αυτό είναι θετικό. Τόσο ως διαιτητής όσο και ως επιχειρηματίας που δουλεύει με ομάδες, δεν μπορώ να υποστηρίζω κάποια. Και προφανώς για να με εμπιστεύονται, δείχνει την ακεραιότητά μου. Πάντως είμαι με την ΑΕΚ Αθηνών, δεν το κρύβω.

- Πως προέκυψε η ενασχόληση με τον αθλητικό/ ποδοσφαιρικό τουρισμό;
Από το ξεκίνημά το γραφείο ήταν εξειδικευμένο στο αθλητικό κομμάτι. Λόγω της τριβής μου με το ποδόσφαιρο, μπορούσα να αντιληφθώ πιο εύκολα τις απαιτήσεις μιας ομάδας, ενός ποδοσφαιριστή. Από τα πρώτα χρόνια δουλέψαμε με την Ομοσπονδία σε διοργανώσεις Νέων στην Κύπρο. Μια από τις πρώτες δουλειές ήταν με την Εθνική Πολωνίας U17 που ήρθε σε τουρνουά. Με την ΚΟΠ έχουμε εξαιρετική συνεργασία για πάρα πολλά χρόνια.

 


- Τι ακολούθησε;
Στόχος του γραφείου ήταν κάθε χρόνο να πηγαίνει ένα βήμα μπροστά. Συνεργαστήκαμε με το Υπουργείο Παιδείας για μαθητικούς αγώνες μπάσκετ. Φέραμε 1.500 άτομα στη Λάρνακα. Μετά ήρθε η συνεργασία με το αθλητικό τμήμα της Αστυνομίας, με το οποίο κάναμε πολλές εκδηλώσεις μίνι ποδοσφαίρου. Πλέον έχουμε εργαστεί σε πάνω από είκοσι τουρνουά της UEFA στην Κύπρο. Για να σου εμπιστευτεί η UEFA τόσες διοργανώσεις, σημαίνει ότι τα πάντα λειτουργούν στην εντέλεια. Η UEFA είναι πολύ σχολαστική.

- Τι κοιτάει μια ποδοσφαιρική ομάδα στην προετοιμασία/ διαμονή της στο εξωτερικό;
Πρώτα απ’ όλα το δωμάτιο. Πρέπει να είναι άνετο και πεντακάθαρο και το κρεβάτι να είναι τουλάχιστον το ίδιο άνετο με αυτό που έχει ο ποδοσφαιριστής στο σπίτι του. Δεν παίζει ρόλο πόσων αστέρων είναι το ξενοδοχείο, υπάρχουν πολλά 3άστερα που είναι καλύτερα από 5άστερα.

- Στο φαγητό;
Είναι το ίδιο σημαντικό με το δωμάτιο. Οι ομάδες έρχονται με πλήρη διατροφή. Δεν σηκώνει εκπτώσεις. Η κουζίνα κρίνει την επιτυχία ή αποτυχία. Τα έμπειρα ξενοδοχεία προσαρμόζουν ανάλογα το μενού. Το σημαντικό είναι να υπάρχουν πιο στεγνές τροφές, όχι σάλτσες και κρέμες. Φυσικά οι ποδοσφαιριστές μια μέρα την εβδομάδα τρώνε πίτσα, πατάτες τηγανιτές και άλλα «απαγορευμένα» για να σπάει η ρουτίνα.

 

- Εσείς πως τα διασφαλίζετε ότι θα παρέχονται όλες οι ανέσεις;
Ελέγχουμε τα πάντα σε ένα ξενοδοχείο πριν μπει μέσα μια ομάδα ενώ διατηρούμε σταθερούς, αξιόπιστους συνεργάτες με τους οποίους πορευόμαστε μαζί. Θα πω ένα παράδειγμα. Υπάρχει ξενοδοχείο στην Αγία Νάπα που βάζαμε 4-5 ομάδες τον χρόνο. Φέτος βάλαμε 20, όμως χρειάζονταν βελτιώσεις. Έπρεπε να μεγαλώσει η σάουνα, έτσι την φτιάξαμε και από 8-10 ατόμων έγινε των 40.

- Στις μετακινήσεις;
Χρησιμοποιούμε πολυτελή λεωφορεία, τα οποία επιθεωρούμε ένα προς ένα, πριν μπει μέσα μια ομάδα. Ορισμένες φορές προχωράμε σε επιγραφές ή τοποθέτηση λογοτύπων των ομάδων. Φροντίζουμε μια ομάδα να νιώθει όσο το δυνατόν πιο άνετα και οικεία.

Φέτος προετοιμάστηκαν στην Κύπρο σπουδαίες ομάδες όπως η Σπαρτάκ Μόσχας, η Παρτίζαν, ο Ερυθρός Αστέρας αλλά και οι Νέοι της Ντινάμο Μόσχας.

- Πόσα ξοδεύει μια ομάδα για την προετοιμασία της;
Εξαρτάται από την ομάδα. Υπάρχουν ομάδες που θα ξοδέψουν πέραν των 100.000 ευρώ, υπάρχουν και προετοιμασίες που βγαίνουν με 30.000.

- Οι πιο σπουδαίες ομάδες που φέρατε φέτος ποιες ήταν;
Σίγουρα η Σπαρτάκ Μόσχας, από τις πιο μεγάλες ομάδες της Ρωσίας. Η Ντινάμο Μόσχας, έστω η αναπληρωματική ομάδα. Αλλά και οι κορυφαίες ομάδες της Σερβίας, Παρτίζαν και Ερυθρός Αστέρας. 

- Ποιες είναι οι πιο παράξενες απαιτήσεις που έχετε ακούσει;
Δεν υπάρχουν τόσο παράξενα πράγματα. Φροντίζουμε να έχουμε δικό μας άτομο δίπλα από κάθε ομάδα, που να μιλάει τη γλώσσα της αν γίνεται. Το πιο δύσκολο είναι όταν σου ζητούν φιλικό μια συγκεκριμένη ώρα και μέρα και σπάζεις το κεφάλι σου να το διευθετήσεις. Και δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις κυπριακές ομάδες, που έχουν υποχρεώσεις πρωταθλήματος αυτή την εποχή.

- Ακόμα έρχονται ομάδες;
Ναι έχουμε ομάδες και τον Μάρτη και τον Απρίλη ένα μεγάλο τουρνουά νέων της UEFA που θα γίνει στην Αγία Νάπα.

- Ποιες προοπτικές βλέπετε για την Κύπρο;
Τα τελευταία 2-3 χρόνια πάνω καλά, όμως έχουμε δρόμο. Φέτος βόλεψε και η κρίση στην Τουρκία και είχαμε αύξηση 50-60%. Πρέπει να βελτιώσουμε κάποια πράγματα. Χρειάζονται εγκαταστάσεις. Δεν μπορεί να είναι μόνο τα γήπεδα στην Αγία Νάπα και το ΓΣΠ. Εμείς δουλέψαμε φέτος με όλες τις επαρχίες, από Λευκωσία μέχρι Πάφο, Λεμεσό, Λάρνακα και φυσικά Αμμόχωστο. Βλέπω με χαρά ότι έχουμε λογικευτεί και στις τιμές. Παλιά στην Κύπρο υπήρχε… μαχαίρι. Εμείς ως γραφείο, δεν θέλουμε να γίνουμε πλούσιοι από μια ομάδα. Μας αρκεί κάποιες φορές να βγάλουμε 500-1000 ευρώ. Του χρόνου πιστεύω ότι η Κύπρος θα είναι ακόμα πιο δυνατή.

Τα σουβενίρ της ενασχόλησης με το αντικείμενο. Κάθε χρόνο διακινεί περίπου 50-60 ομάδες.​

- Ποιοι είναι οι ανταγωνιστές;
Σίγουρα η Τουρκία. Πρέπει να φτιάξουμε εγκαταστάσεις καλύτερες από τις δικές τους. Υπάρχει η Ισπανία, το Ισραήλ και η Μάλτα που μπαίνει τώρα στο παιχνίδι. Είναι και τα Εμιράτα, όμως μιλάμε για πολύ πιο ακριβούς προορισμούς.

- Γνωρίσατε σημαντικές προσωπικότητες μέσω της δουλειάς. Ποιους ξεχωρίζετε;
Οπωσδήποτε τον Ρίνατ Ντασάεφ, τον Αλένιτσεφ, από τους πιο σημαντικούς Ρώσους προπονητές, τον Τόμιτς της Παρτίζαν αλλά και τον Τραϊανό Δέλλα. Ήταν τιμή μου να δουλέψω με έναν τόσο σπουδαίο ποδοσφαιριστή και άνθρωπο αλλά και το να με εμπιστευθεί η ΑΕΚ την οποία υποστηρίζω από μικρό παιδί.

«Έτσι ξεκλειδώσαμε την Πολωνία»
Πρώτη φορά πήρε ομάδες στο εξωτερικό για προετοιμασία το καλοκαίρι του 2010 όταν τον εμπιστεύθηκαν Απόλλωνας, Ανόρθωση, ΑΠΟΠ/ Κινύρας και Αλκή. «Πήγαμε στην Αυστρία όπου διαπιστώσαμε μια σοβαρή αδυναμία: τα αθλητικά κέντρα δεν διέθεταν δικά τους γήπεδα. Έτσι, ψάξαμε την επιλογή της Πολωνίας η οποία τότε προετοιμαζόταν για το EURO 2012. Κλείσαμε συμφωνία με δέκα κορυφαία αθλητικά κέντρα στην Πολωνία τα οποία αντιπροσωπεύουμε αποκλειστικά σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και άλλες έξι χώρες. Έτσι, πήγαμε στην Πολωνία, μεταξύ άλλων, τον ΑΠΟΕΛ, την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό. Είναι πολύ σημαντικό ότι μας εμπιστεύονται ομάδες από την Ελλάδα, όπου δραστηριοποιούνται 250 γραφεία».

 

Μια ακριβή προετοιμασία μπορεί να κοστίσει λίγο πάνω από 100.000 ευρώ, ενώ μπορεί να βγει και με 30.000. Οι ομάδες έρχονται με πλήρη διατροφή

- Άρα δουλεύετε με την Κύπρο τον χειμώνα και την Πολωνία τον καλοκαίρι;
Ακριβώς και είμαι περήφανος γι αυτό. Και να μου ζητήσει μια ομάδα να την πάω αλλού για προετοιμασία, δεν θα το κάνω.

- Πρέπει να απαιτεί και πολλά ταξίδια…
Περίπου 40-50. Τώρα ξεκινάμε, μέχρι τον Μάιο θα ταξιδεύω συνέχεια. Το καλοκαίρι το περνάω στην Πολωνία.

- Είμαστε πιο ακριβοί από την Πολωνία;
Περίπου το ίδιο. Με 30.000 ευρώ βγαίνει μια καλή προετοιμασία και στην Πολωνία.
 

- Κλείσαμε. Θέλετε να προσθέσετε κάτι άλλο;
Μόνο να ευχαριστήσω τον κόσμο σε όλη την  Κύπρο που κάνει το παν ώστε να φιλοξενηθούν οι ομάδες που έρχονται για προετοιμασία. Προσωπικές ευχαριστίες θέλω να απευθύνω στον Δήμαρχο Αγίας Νάπας κ. Καρούσο που έδωσε μεγάλη μάχη και πίστεψε σε αυτό το εγχείρημα, στον αντιπρόεδρο του ΚΟΤ κ. Κουμή που ήταν 24 ώρες την ημέρα πάνω από το τηλέφωνο γα να λύσει όποιο πρόβλημα προέκυπτε αλλά και τον διευθυντή του ΓΣΠ κ. Κωνσταντινίδη και το υπόλοιπο προσωπικό του σταδίου που βοήθησαν τα μέγιστα.