Συλλούρης: Ο Βγενόπουλος δεν με έχει στο χέρι

Η ατιμωρησία και η αναξιοκρατία κυριαρχούν και οι ένοχοι των σκανδάλων και των εγκλημάτων κυκλοφορούν ελεύθεροι, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου στην οποία προέβη σε απολογισμό της πορείας του κόμματός του και ανακοίνωσε τη συγχώνευση του κόμματος του με το Κίνημα Αλληλεγγύη.
 
«Απαιτούμε τη λογοδοσία και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων της καταστροφής του τόπου» είπε, κάνοντας λόγο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στις έρευνες για την οικονομία και στην τιμωρία των ενόχων», είπε.

Ο κ. Συλλούρης ζήτησε να προωθηθεί η εισήγηση του ΕΥΡΩΚΟ, η οποία έγινε αποδεκτή κι από τον Γενικό Εισαγγελέα, για σύσταση ερευνητικής επιτροπής που θα εξετάσει όλα τα ζητήματα του τραπεζικού σκανδάλου που δεν άπτονται ποινικών εγκλημάτων και ευθυνών, τα οποία δεν μπορεί να εξετάσει η Γενική Εισαγγελία, αλλά μπορεί να έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κατάρρευση της οικονομίας και των τραπεζών, με πρώτη τη Focus, για την οποία ζήτησε περαιτέρω έρευνα ώστε να ερευνηθούν και άλλες πτυχές, και ιδιαίτερα αν πήρε και ποια ανταλλάγματα η Focus για τα εκατομμύρια που έδωσε στα κόμματα. «Θα πρέπει να βρεθούν διαδρομές λεφτών 40-50 εκατομμυρίων, θα πρέπει να συνδυάσουμε όλες αυτές τις διαδρομές, θα πρέπει να συσχετίσουμε εισφορές σε κόμματα άμεσα ή έμμεσα με αποφάσεις που κατέστρεψαν το τραπεζιτικό σύστημα και τότε θα δοθεί άπλετο φως» είπε.

Ανέφερε επίσης ότι «αν ο Ανδρέας Βγενόπουλος έχει πολλούς στο χέρι, σίγουρα δεν έχει τον Δημήτρη Συλλούρη», ενώ είπε πως αναθεώρησε τη θέση του και αν επανεκλεγεί Βουλευτής θα ζητήσει να έρθει ο Βγενόπουλος στην Κύπρο για να κατονομάσει «με ονόματα, διευθύνσεις και ποσά, ποιους έχει στο χέρι».

Απαντώντας σε όσους υποστήριξαν ότι η έκθεση της Επιτροπής Θεσμών για το σκάνδαλο της οικονομίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κατηγορούμενους ως επιχείρημα στα δικαστήρια, έκανε λόγο για «απαράδεκτη και ευθυνοφοβική προσέγγιση», προσθέτοντας ότι κάποιοι θέλουν να χάσουμε τις υποθέσεις για να ρίξουν σε άλλους την ευθύνη. «Αν χαθούν οι υποθέσεις αυτοί θα πρέπει να κατηγορηθούν» είπε, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στο δικαιακό σύστημα στο σύνολό του και στο εποπτικό σύστημα των τραπεζών.

Κληθείς να αναφέρει τη θέση του για το θέμα του τέως Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου, ο κ. Συλλούρης είπε πως ο κ. Ερωτοκρίτου δεν έχει καμία σχέση σήμερα με το ΕΥΡΩΚΟ και πως το κόμμα σέβεται τη δικαστική διαδικασία και όποιο αποτέλεσμα θα έχει.

Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Συλλούρης, το ΕΥΡΩΚΟ προτείνει τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς και της Διαπλοκής, η οποία «θα καθαρίσει την κυπριακή πολιτεία από την εκτεταμένη διαφθορά».

Στην οικονομία έγιναν αρκετά, όμως δεν έχουν γίνει όλα αυτά που απαιτούνται ιδιαίτερα στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ. Εισηγήθηκε συγκεκριμένα να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο για επενδυτικές συνέργειες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, να τεθεί δια νόμου οροφή στους ψηλούς μισθούς και στις ψηλές συντάξεις του δημοσίου, ταχεία εξυπηρέτηση των επενδύσεων και των επενδυτών.

Παράλληλα, τώρα που η Κύπρος έχει εξέλθει του μνημονίου, ο Δημήτρης Συλλούρης ζήτησε την αλλαγή κάποιων νόμων που έχουν ψηφιστεί υπό την πίεση της Τρόικας από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ και «αντί να λύσουν τα προβλήματα έχουν στρεβλώσει τη λειτουργία του τραπεζιτικού συστήματος», είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα των πλαίσιο αφερεγγυότητας που πρέπει, όπως ανέφερε, να αλλάξει ώστε να διευκολύνει τις αναδιαρθρώσεις και να προστατεύει τους εγγυητές.
  
 

Δειτε Επισης

Μετά τον καυγά, τελικά βρέθηκαν Αθηνά Μιχαηλίδου και Αννίτα Δημητρίου
Μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Θα προσφωνήσει στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ
Νέα επίθεση ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ για παύση Οδυσσέα-«Επικίνδυνη για τη δημοκρατία η αμφισβήτηση της απόφασης»
Προκλητικός ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στην Κύπρο»
Ξεκαθαρίζει πως προχωρά ο εκσυγχρονισμός της Ελεγκτικής ο Χαρτσιώτης-Συναντά Β. Γενικό Ελεγκτή
Στο Υπουργικό ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025
Από το 2020 στο 2024... Ένας πόλεμος με πολλές μάχες και τίτλοι τέλους με προαναγγελία για νέα αρχή
Άναψε φωτιές και φούντωσε πρόωρη προεδρολογία η παύση Οδυσσέα-Σεναριολογία με φόντο το 2028
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό