Να λάβει πολιτική απόφαση ΠτΔ για τον αποτεφρωτήρα

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου συζητά εκ νέου το θέμα της λειτουργίας του αποτεφρωτήρα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας με τον Πρόεδρο της, Γεώργιο Γεωργίου να δηλώνει ότι θα πρέπει να ληφθεί πολιτική απόφαση για τη λειτουργία του αποτεφρωτήρα και τον τερματισμό της κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Την προσεχή Τρίτη στο πλαίσιο τη συζήτησης της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για το Υπουργείο Υγείας το 2014, θα τεθεί το θέμα του αποτεφρωτήρα και προς τούτου αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ελέγχου, υπό τον Πρόεδρο του σώματος επισκέφθηκε την Παρασκευή τις υποδομές του αποτεφρωτήρα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Στο περιθώριο της επίσκεψης ο κ. Γεωργίου είπε ότι το κόστος διαχείρισης των κλινικών αποβλήτων από το 2003 που έχει εγκατασταθεί ο αποτεφρωτήρας μέχρι σήμερα έχει επταπλασιαστεί και φθάνει 1,8 εκ ετησίως.

"Από το 2003 και μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί δεκάδες εκατομμύρια χωρίς να χρησιμοποιείται ο αποτεφρωτήρας απλώς διότι δεν υπήρχε πολιτική απόφαση να λειτουργήσει ένα έργο, το οποίο ήταν στις προδιαγραφές του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και είχε τη δυναμικότητα για την περισυλλογή όλων των κλινικών αποβλήτων παγκύπρια, τόσο από τα δημόσια νοσηλευτήρια, όσο και από τις ιδιωτικές κλινικές", είπε ο κ. Γεωργίου.

Επανέλαβε ότι "αυτό το θέμα δεν πρόκειται να το αφήσουμε να αποτεφρώσει τα πάντα, γι αυτό ως Επιτροπή Ελέγχου για τελευταία φορά θα ασχοληθούμε την ερχόμενη Τρίτη και θα αναμένουμε την πολιτική απόφαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι η πρώτη προσφοροδότηση το 2003 για τη διαχείριση των κλινικών αποβλήτων ήταν 123.000 ευρώ και σήμερα έφθασε το 1,8 εκ, επειδή υπάρχει μονοπώλιο στην περισυλλογή, καθώς μόνο δύο εταιρείες υπάρχουν που διαχειρίζονται τα κλινικά απόβλητα, οι οποίες εναλλάσσονται κατά περίοδο τις προσφορές.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει επίσης θέμα δημιουργίας καρτέλ όσο αφορά το ύψος των τιμών της προσφοράς και διερωτήθηκε ποιος ελέγχει τις τιμές των προσφορών αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα υποβολής προφοράς από άλλους προσφοροδότες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου ανέφερε ότι η έκθεση του 2013 της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, που είναι ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου τονίζει ξεκάθαρα ότι ο αποτεφρωτήρα μπορεί να λειτουργήσει μέσα στο πλαίσιο των προδιαγραφών που θέτει η ΕΕ και όσο αφορά το θέμα περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Είπε ακόμα ότι στην Έκθεση σημειώνεται επίσης το χαμηλό κόστος που θα έχει η λειτουργία του αποτεφρωτήρα σε σύγκριση με την επιβάρυνση επί των δημοσίων οικονομικών, που έχει η ανάθεση των προσφορών σε ιδιώτες.

"Το κόστος είναι στα ύψη για να κάνουν τη δουλειά κάποιοι άλλοι και όχι το δημόσιο το οποίο επιφορτίστηκε με όλα τα δεκάδες εκατομμύρια όλα αυτά τα χρόνια", συνέχισε.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε πως πρόκειται για μία ακόμα ιστορία από τις άλλες τόσες που εξετάσει η Επιτροπή Ελέγχου και αφορά την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.

Είναι μια πονεμένη ιστορία που χρονολογείται από το 2002, συνέχισε.

Αναφέροντας πως μέσα από τις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή διαφαίνεται ότι η ασυνεννοησία και η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών προκάλεσε μια σπατάλη δημοσίου χρήματος την οποία έχουν επωμιστεί οι πολίτες, είπε πως από το 2014 υπάρχει διυπουργική Επιτροπή για να πάρει αποφάσεις επί του θέματος και επιτέλους πρέπει να πάρει τις αποφάσεις.

Η Επιτροπή Ελέγχου είχε ζητήσει από τον τέως Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη να διερευνήσει το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων στα θέματα της εγκατάστασης και λειτουργίας του αποτεφρωτήρα. Ο κ. Κληρίδης απεφάνθη ότι δεν έχει διαπιστώσει στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή να γίνεται αναφορά σε διάπραξη ποινικών αδικημάτων και οι οποίες κακοδιαχειρίσεις προκύπτουν σε σχέση με το όλο θέμα, αλλά σχετίζονται με τον καθορισμό πολιτικής αναφορικά με τη χρήση το αποτεφρωτήρα.

Η Επιτροπή Ελέγχου απέστειλε επιστολή την 4η Μαρτίου 2016 με την οποία ζητά εκ νέου να κατατεθούν ενώπιον της πριν την 15η Μαρτίου την πολιτική απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τη μελέτη για την αναβάθμιση και λειτουργία του αποτεφρωτήρα και κατά πόσο έχει ληφθεί πολιτική απόφαση για διαχείριση του ενδιαφέροντος από ιδιώτες.

Ζήτησε επίσης όπως αποσταλούν στην Επιτροπή όλες διεξαχθείσες από το Υπουργείο Υγείας έρευνες και πορίσματα αναφορικά με τη διαχείριση του θέματος, οι οποίες απεστάλησαν στο Γενικό Εισαγγελέα.

Δειτε Επισης

Ένταξη «Οδικής Αγωγής» στη δημόσια εκπαίδευση ζητούν οι βουλευτές ως απάντηση στη λαίλαπα της ασφάλτου
Νέες φωτιές για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στη Βουλή-Ζητά διασαφήνιση το ΕΛΑΜ
Στα σκαριά νέα συνάντηση Δαμιανού και γιατρών-Στο μικροσκόπιο της Βουλής η διαπραγμάτευση
Προτάσεις για υποχρέωση πιστωτών εξάλειψης υποθηκών και νομική αρωγή συζήτησε η Επιτροπή Νομικών
Μέτρα αντιμετώπισης νεανικής παραβατικότητας στη Λάρνακα παρουσίασαν Χαρτσιώτης, Ευαγγέλου και Ιωαννίδης
Επαναξιολόγηση των ρυθμίσεων στη Λεωφ. Μακαρίου ζητά η πρωτοβουλία επιχειρηματιών
Εντός του 2026 έργα ενίσχυσης προσβασιμότητας ποδηλατιστών, πεζών και ΑμεΑ στη Λεμεσό
Έντονη ανησυχία για τα θανατηφόρα-Ανοίγει η συζήτηση για εισαγωγή μαθήματος οδικής συνείδησης
Μπαλάκι ευθυνών μεταξύ ΟΚΥπΥ και γιατρών, πληρώνουν τα σπασμένα οι ασθενείς-Δεύτερη μέρα απεργίας
Σε διαδικασία υλοποίησης τα μέτρα ασφαλείας στο Βασιλικό-Διαβεβαιώσεις Παπαναστασίου