Η Επίτροπος Διοικήσεως ζητά εφαρμογή της ρύθμισης για ποινικοποίηση του πελάτη υπηρεσιών trafficking

Παραμένει ζητούμενο η ενεργοποίηση της πρόνοιας για ποινικοποίηση της χρήσης υπηρεσιών θυμάτων εμπορίας προσώπων, αναφέρει η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ελίζα Σαββίδου, σε δημόσια τοποθέτησή της με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση αναφορικά με την ευθύνη πελατών των σεξουαλικών υπηρεσιών από θύματα εμπορίας.
Η Ελίζα Σαββίδου διατυπώνει προβληματισμούς καθώς, όπως αναφέρει, δύο σχεδόν χρόνια από την εισαγωγή της ρύθμισης δεν φαίνεται να έχει ασκηθεί δίωξη σε πελάτη υπηρεσιών trafficking στη βάση της υπό αναφορά νομοθετικής πρόνοιας σε καμία από τις υποθέσεις εμπορίας που εντοπίστηκαν και διερευνήθηκαν από την Αστυνομία έκτοτε.
«Το γεγονός και μόνο ότι η στοιχειοθέτηση του αδικήματος δεν απαιτεί την άμεση γνώση του πελάτη για το ποιόν των υπηρεσιών που αγοράζει, συνιστά από μόνο του μια προχωρημένη νομοθετική προσέγγιση που θα διευκόλυνε την άσκηση δίωξης στη βάση του συνολικού περιεχομένου των καταθέσεων και των περιστάσεων υπό τις οποίες έγινε η συνδιαλλαγή με το θύμα της εμπορίας ή/ και τον διακινητή του» σημειώνει η Επίτροπος.
Η Κύπρος προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση τον Απρίλιο του 2014, με την εισαγωγή σχετικής πρόνοιας στο νέο Νόμο για την εμπορία προσώπων. Με την εισαγωγή της εν λόγω ρύθμισης, θεωρείται πλέον ποινικά υπεύθυνος και υπόκειται σε ποινή φυλάκισης (μέχρι 3 έτη) ή/ και σε χρηματική ποινή (μέχρι €15,000), «όποιος εύλογα δύναται να υποθέσει» ότι οι υπηρεσίες που χρησιμοποιεί αποτελούν αντικείμενο αδικημάτων εμπορίας και εκμετάλλευσης.
Μάλιστα, ενώ η Οδηγία και άλλα νομικά κείμενα σε ευρωπαϊκό επίπεδο περιέχουν προβλέψεις για ποινικές κυρώσεις εναντίον του πελάτη που «εν γνώσει του» κάνει χρήση υπηρεσιών θυμάτων εμπορίας, ο εγχώριος νομοθέτης προχώρησε σε ευνοϊκότερη για την προστασία του θύματος και αυστηρότερη για τον χρήστη ρύθμιση, αφού δεν απαιτείται καν η άμεση γνώση για στοιχειοθέτηση του εγκλήματος.


 

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Υπενθυμίζει η ΚΟΠ μετά τις βολές Χαρτσιώτη-Μπαρούτι η κατάσταση μετά τα επεισόδια στο Άλφαμέγα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Δύο μήνες μετά ακόμα περιμένει απαντήσεις για τα έργα στον Ακάμα η ΟΠΟΚ