Ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα δικαιώματα προειδοποιεί κατά των μαζικών απελάσεων μεταναστών

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Ανθρώπου έκρινε σήμερα "παράνομες" τις συλλογικές απελάσεις μεταναστών που περιλαμβάνονται στο σχέδιο συμφωνίας ανάμεσα στην Άγκυρα και την ΕΕ, το οποίο προβλέπει την επιστροφή στην Τουρκία Σύρων που ζητούν άσυλο.
"Το σχέδιο συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία προκαλεί αριθμό σοβαρών ανησυχιών (...) Ανησυχώ κυρίως για τις ενδεχόμενες συλλογικές και αυθαίρετες απελάσεις, οι οποίες είναι παράνομες", δήλωσε ο Ζέιντ Ρα'αντ αλ Χουσέιν μιλώντας στο Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στη Γενεύη.
"Οι περιορισμοί στα σύνορα" που δεν λαμβάνουν υπόψη τη διαδρομή κάθε προσώπου "παραβιάζουν το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο", επέμεινε.
Ο ίδιος δήλωσε ότι σκοπεύει να συζητήσει τα θέματα αυτά με τους ευρωπαίους αξιωματούχους στη διάρκεια της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας, πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 17ης και 18ης Μαρτίου.
"Σήμερα, σε μια παραβίαση θεμελιωδών αρχών της αλληλεγγύης, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η κούρσα με στόχο την απώθηση των προσώπων αυτών επιταχύνεται", δήλωσε ο Ζέιντ εκφράζοντας τη λύπη του γι' αυτό, ενώ υπογράμμισε παράλληλα "τη γενναιοδωρία" με την οποία η Γερμανία υποδέχθηκε πέρισυ περίπου ένα εκατομμύριο μετανάστες, καθώς και τις "προσπάθειες" της Ελλάδας στη διάρκεια του 2015.
Οι υπουργοί Εσωτερικών των χωρών της ΕΕ συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν και πάλι τη μεταναστευτική κρίση και κυρίως τα αμφιλεγόμενα μέτρα που διαπραγματεύονται με την Τουρκία, την ώρα που η οδός των Βαλκανίων έχει κλείσει.
  

Δειτε Επισης

Συναντήθηκε με Σολτς ο Ερντογάν-Θέλει αναζωογόνηση της διαδικασίας ένταξης στην Ε.Ε.
Παρουσιάζουν ιδέες στη Σύνοδο του ΟΗΕ για αποκλιμάκωση στο Λίβανο οι ΗΠΑ
Άγρια νύχτα στον Λίβανο-Σφυροκοπά ανελέητα τη Χεζμπολάχ το Ισραήλ, στους 500 οι νεκροί
Κατά 3% μειώθηκαν τα βίαια εγκλήματα το 2023 στις ΗΠΑ
Το Telegram θα διαβιβάζει στις αρχές διευθύνσεις IP ύστερα από αίτημά τους
Ισόβια κάθειρξη στην έφηβη στις ΗΠΑ που σκότωσε τη μητέρα της και έστειλε μήνυμα σε φίλη της να δει το πτώμα
Η κυβέρνηση της Τσεχίας πρότεινε την χαλάρωση των κανόνων για την κάνναβη
Ήχησαν σειρήνες συναγερμού στην Χάιφα-Σε καταφύγια σπεύδουν οι κάτοικοι
Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις από και προς Τελ Αβίβ και Τεχεράνη
Προειδοποίηση Νετανιάχου για χτύπημα-Προτρέπει τους πολίτες του Λιβάνου να απομακρυνθούν από επικίνδυνες ζώνες