Ο δημοσιογραφικός λόγος οφείλει να μαθαίνει στους αναγνώστες να σκέφτονται

O δημοσιογραφικός λόγος οφείλει να μαθαίνει τους αναγνώστες να σκέφτονται, να τους δίνει την απαραίτητη ύλη για να κρίνουν, να συγκρίνουν, να γίνονται πολίτες με κριτική άποψη, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΥΠΕ Λάρκος Λάρκου, στην εκδήλωση του ΚΥΠΕ με θέμα «Το Κυπριακό και τα ΜΜΕ, η Ενημέρωση και η Δεοντολογία».
«Έτσι μια κοινωνία καλλιεργεί όλα όσα την ενώνουν, όλα όσα αποτελούν κοινές και διαφορετικές προτάσεις της και γι’ αυτό ο συναινετικός λόγος αποτελεί το κρίσιμο στοίχημα για τον χώρο των ΜΜΕ στην Κύπρο», πρόσθεσε
 Ο κ. Λάρκου είπε επίσης ότι οι διαφορετικές γνώμες θωρακίζουν μια πορεία, οι πολίτες γίνονται συμμέτοχοι σε μιαν εξέλιξη, είτε με τη συμφωνία, είτε με τη διαφωνία τους.
Αναφορικά με το ΚΥΠΕ, είπε ότι ως δημόσια υπηρεσία ενημέρωσης, το ΚΥΠΕ έχει την ευθύνη «να προσφέρει εις τους συνδρομητές αυτού, συνεχώς και αδιαλείπτως, ειδήσεις πλήρεις, ακριβείς, αμερόληπτες και έγκυρες».
Στην δική του ομιλία στην εκδήλωση ο Δρ Γιώργος Παυλίδης, Επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας (ΕΔΔ) τόνισε ότι «Εκείνο που η Πολιτεία έχει υποχρέωση να πράξει είναι, αναγνωρίζοντας το ρόλο της δημοσιογραφίας, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ανάπτυξης της ελευθεροτυπίας και ελευθεροστομίας, και κατ’ επέκταση της ποιότητας του δημοσιογραφικού λόγου.
Ο κ. Παυλίδης είπε ότι “αυτό, στην πράξη, σημαίνει κατοχύρωση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, δημιουργία ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου και προσέγγιση ζητημάτων που άπτονται της δημοσιογραφικής δεοντολογίας με γνώμονα την αυτορύθμιση ή έστω τη συνρύθμιση, αλλά σε καμία περίπτωση την επιβολή, ή την ποινικοποίηση”.
Σημείωσε ότι “η απαλλαγή του δημοσιογράφου από κάθε είδους εξαρτήσεις οδηγεί στην ελευθερία, και η ελευθερία με τη σειρά της στην ευθύνη”, δηλαδή, “η κοινωνία έχει κάθε δικαίωμα να ζητά εξηγήσεις από τους δημοσιογράφους όταν αυτοί λειτουργούν ελεύθερα κι όχι ως φερέφωνα οποιωνδήποτε συμφερόντων, των εθνικών μη εξαιρουμένων”.
Σε εκτενή αναφορά στον τρόπο κάλυψης του κυπριακού προβλήματος από τους δημοσιογράφους ο κ. Παυλίδης έκανε λόγο για “εθνικές κυρίως εξαρτήσεις οι οποίες έχουν άμεση σχέση με το αντικείμενο της σημερινής εκδήλωσης” και συμπλήρωσε ότι “στην κάλυψη θεμάτων που αφορούν στο Κυπριακό, ο δημοσιογράφος χωρίς να το συνειδητοποιεί πολλές φορές, λειτουργεί ως εκπρόσωπος της πλευράς του, εξυπηρετώντας τα κοινοτικά, ή τα εθνικά της συμφέροντα”.
Ο κ. Παυλίδης είπε ότι “οι λειτουργοί του Τύπου μπορούν να είναι εποικοδομητικοί, θετικοί, ή έντονα επικριτικοί και αρνητικοί, δεν μπορούν όμως να στηρίζουν την επιχειρηματολογία τους στο ψέμα, στη διαστρέβλωση και στη μυθοπλασία”.

  

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Δύο μήνες μετά ακόμα περιμένει απαντήσεις για τα έργα στον Ακάμα η ΟΠΟΚ
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου