Μέχρι και σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας μελετά η Αθήνα

Με το προσφυγικό να έχει ξεφύγει πλέον από κάθε έλεγχο και πολλές περιοχές της Ελλάδας να μοιάζουν με ένα απέραντο hot spot η ελληνική πλευρά φαίνεται να βάζει μπροστά κάθε διπλωματικό μέσο που διαθέτει.

Ο στρατός στήνει πρόχειρους καταυλισμούς και η κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει από την τοπική αυτοδιοίκηση να προετοιμάζει κάθε διαθέσιμο χώρο που θα μπορούσε να μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας.
Πέρα από το «όπλο» του βέτο ή του «μπλοκαρίσματος» αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαιτούν ομοφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μάρτη ή στην τακτική Σύνοδο στις 17-18 του μηνός στο τραπέζι έχει πέσει, πλέον και μια ακόμα πρόταση.

Όπως μετέδωσε το NEWS 247, αν κριθεί αναγκαίο η Ελλάδα θα μπορούσε να κινήσει και να σταθεί αρωγός στις διαδικασίες για την σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Υπάρχουν τέτοιες σκέψεις από ξένους διπλωμάτες», τόνιζε η ίδια πηγή, εξηγώντας πως η Ελλάδα ως μη μέλος του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας δεν μπορεί από μόνη της να προωθήσει ένα τέτοιο αίτημα.

«Αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι να υπάρξει, μετά και την δήλωση του Μπαν Κι Μουν, κινητοποίηση προκειμένου να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση σε επίπεδο ΟΗΕ», τόνιζε κορυφαία πηγή που γνωρίζει καλά τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Υπενθυμίζεται πως οι αποφάσεις για θέματα διαδικασίας λαμβάνονται με την καταφατική ψήφο εννέα τουλάχιστον μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Για αποφάσεις που αφορούν θέματα ουσίας απαιτούνται επίσης εννέα καταφατικές ψήφοι στις οποίες, όμως θα πρέπει να περιλαμβάνονται οι ψήφοι των πέντε μονίμων μελών (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Μ.Βρετανία, Γαλλία).

Στο μεγάλο πρόβλημα που έχει προκληθεί αναφέρθηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την διάρκεια διάλεξής του στο Ίδρυμα του Ευρωπαϊκού Κολεγίου της Πάρμα.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «σήμερα η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια μεταναστευτική πίεση χωρίς προηγούμενο, την μεγαλύτερη πρόκληση από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου», ενώ διερωτήθηκε με νόημα πως «κάποιοι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι πρόκειται για ευθύνη που θα έπρεπε να σηκώσουν μόνον οι ώμοι ενός μικρού αριθμού κρατών;»
 
Πόσοι και πού βρίσκονται
 

Τη στιγμή που η Κομισιόν ετοιμάζει σχέδιο έκτακτης βοήθειας για την Ελλάδα, για να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στο προσφυγικό, στην χώρα  παραμένουν εγκλωβισμένα τουλάχιστον 27.000 άτομα ανά την επικράτεια.

 

Εκτός από την Ειδομένη, που η κατάσταση είναι χαοτική (χθες το μεσημέρι έγιναν σοβαρά επεισόδια στον καταυλισμό, με την αστυνομία της ΠΓΔΜ να μην διστάζει να πετάξει δακρυγόνα ακόμη και σε μικρά παιδιά), μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στο λεκανοπέδιο. Άλλοι ζουν στο δρόμο στην πλατεία Βικτωρίας και ξαπλώνουν στα παγκάκια, είτε έχουν στήσει την σκηνή τους στον χώρο υποδοχής και φιλοξενίας του Ελληνικού, ενώ άλλοι βρίσκονται στον Πειραιά. Ειδικότερα στον Πειραιά, σύμφωνα με τα πρωινά στοιχεία, οι πρόσφυγες που βρίσκονταν εκεί ανέρχονταν σε 5.000 άτομα. Μέχρι το βράδυ ωστόσο φιλοξενούνταν στους τέσσερις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ (πύλη Ε-1, Ε-2, Ε-3 και στην Πέτρινη Αποθήκη) περίπου 2.500 άτομα (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά), αφού πολλοί αναχώρησαν για το κέντρο της Αθήνας ενώ άλλοι οδηγήθηκαν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.
 
Η κυβέρνηση ξεκινά διαδικασίες για τη δημιουργία νέων χώρων φιλοξενίας ενώ τα αρμόδια υπουργεία ζητούν τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, οι κυβερνητικοί παράγοντες, με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, ζήτησαν, συγκεκριμένα, από τους παριστάμενους εκπροσώπους των ΟΤΑ, να γνωστοποιήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες τους χώρους που διαθέτουν στα διοικητικά όριά τους και που προσφέρονται για τη φιλοξενία προσφύγων, όπως κάμπινγκ, αθλητικές εγκαταστάσεις, κατασκηνώσεις, συνεδριακά κέντρα, εγκαταλειμμένα στρατόπεδα και εργοστάσια κ.λπ. Κατά προτίμηση οι χώροι αυτοί θα πρέπει να βρίσκονται πλησίον της εθνικής οδού Αθηνών - Ειδομένης.
 
Αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία επιτροπής που θα διαχειριστεί το προσφυγικό και στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τον την Αστυνομία, το Λιμενικό, τον Στρατό, την Υγεία και Πρόνοια και την Πολιτική Προστασία.
  
Σε οριακό σημείο η κατάσταση προειδοποιεί η Διεθνής Αμνηστία
 
Οι διαρκώς επιδεινούμενες συνθήκες στην Ειδομένη, στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός προσφύγων και αιτούντων άσυλο έχει εγκλωβιστεί εκεί, δηλώνουν οι εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Αμνηστίας που βρίσκονται σε επιτόπια αποστολή.
 
Τα εν λόγω μέτρα διακριτικής μεταχείρισης έχουν επιδεινώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ειδομένη και έχουν διαμορφώσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο καθώς πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο προσπαθούν να διασχίσουν -με κάθε τρόπο- τα σύνορα προς τα Βαλκάνια,
 
Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, περισσότεροι από 7 χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται σήμερα, Δευτέρα, σε αναμονή στην Ειδομένη, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Ανάμεσά τους οικογένειες και πολλά μικρά παιδιά. Κάποιοι διαμαρτύρονται έντονα και ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα. Η απάντηση των αρχών της ΠΔΓΜ έρχεται με δακρυγόνα, ενώ στρατιωτικά ελικόπτερα πετούν πάνω από τους τρομαγμένους και απελπισμένους ανθρώπους.
 
«Με τα ελληνικά συστήματα ασύλου και υποδοχής να βρίσκονται υπό εξαιρετική πίεση, η ανθρωπιστική κατάσταση εδώ απλώς χειροτερεύει, καθώς εκατοντάδες οικογένειες βρίσκονται εκτεθειμένες, χωρίς πρόσβαση σε επαρκείς συνθήκες υποδοχής», δηλώνει ο Γιώργος Κοσμόπουλος, διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, που βρίσκεται στην Ειδομένη, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
 
«Τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειάζεται αμέσως να πάρουν θέση και να μοιραστούν την ευθύνη στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Η κατάσταση στην Ειδομένη είναι σε οριακό σημείο και οι ηγέτες της ΕΕ κρατούν στα χέρια τους τις ζωές χιλιάδων αιτούντων άσυλο».
 
Η παρεμπόδιση συγκεκριμένων ομάδων από το να αιτηθούν άσυλο αντιβαίνει το διεθνές και ευρωπαϊκό προσφυγικό δίκαιο και μπορεί να οδηγήσει στην παράνομη επιστροφή προσφύγων και αιτούντων άσυλο, προειδοποιεί η Διεθνής Αμνηστία.
 
Πηγές: news247, huffingtonpost 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Τραγωδία στην Άμφισσα-«Το παιδί ήταν νεκρό με παραμορφωμένο κεφάλι από τη χρήση της βεντούζας»
Κρίθηκε προφυλακιστέος ο Ρωμανός για την έκρηξη στους Αμπελόκηπου-Επεισόδια στην Ευελπίδων
Αφέθηκε ελεύθερη η Ειρήνη Μουρτζούκου-Αναβλήθηκε η δίκη της
«Υπήρξαν στιγμές έντασης κατά τη σύλληψη της Μουρτζούκου»-Οδηγείται στο αυτόφωρο
Πέρασε τη νύχτα στη ΓΑΔΑ η Μουρτζούκου-«Δεν είμαι καλά, αλλά είμαι ήρεμη»
Τραγωδία στη Λακωνία-Νεκρός άνδρας μετά από φωτιά σε εγκαταλελειμμένο κτήριο
Συνελήφθη 49χρονος για τη γιάφκα στο Παγκράτι-Θεωρείται πρόσωπο κλειδί για την υπόθεση
Κατάθεση-φωτιά από φίλη της Ειρήνης Μουρτζούκου-«Έπιασε από το λαιμό το παιδί μου και το χτυπούσε»
«Δεν είμαι καλά, αλλά είμαι ήρεμη»-Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου-Πήγε μόνη της σε αστυνομικό σταθμό να υποβάλει μήνυση