Ιδιώτες ενοικιάζουν σε τουρίστες σπίτια και διαμερίσματα στην ελεύθερη Αμμόχωστο

Στο φαινόμενο που έχει κάνει την εμφάνισή του και στην ελεύθερη Αμμόχωστο και έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό στους τοπικούς ιθύνοντες του τουρισμού, όπου “ιδιώτες τόσο Κύπριοι όσο και ξένοι, ενοικιάζουν σε τουρίστες σπίτια και διαμερίσματα που κατέχουν, χωρίς όμως να έχουν δηλωθεί ως τουριστικά καταλύματα”, αναφέρθηκε ο Διευθυντής της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Αμμοχώστου Λάκης Αβρααμίδης.

Η απόδειξη του φαινομένου αυτού, όπως εξήγησε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Αβρααμίδης, είναι πολύ δύσκολη, αφού οι ενοικιαστές ουσιαστικά 'δασκαλεύονται' από τους ιδιοκτήτες των καταλυμάτων, σε περίπτωση ελέγχου από οποιαδήποτε αρμόδια Αρχή, να αναφέρουν ότι τους παραχωρήθηκαν δωρεάν για τις διακοπές τους λόγω φιλίας που τους συνδέει».

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της ΕΤΑΠ Αμμοχώστους, οι ενοικιαστές μη δηλωμένων υποστατικών δεν καλύπτονται από οποιουδήποτε είδους ασφάλεια σε περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε κατά τη διάρκεια της διαμονής τους, ενώ ο φαινόμενο της ενοικίασης σε τουρίστες μη αδήλωτων σπιτιών και διαμερισμάτων έχει ως αποτέλεσμα το κράτος να χάνει σημαντικά έσοδα από διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία και δηλωμένα τουριστικά καταλύματα.

Αισιόδοξες οι φετινές προβλέψεις

Στο μεταξύ, αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, αφού οι πολιτικές συγκυρίες σε Αίγυπτο και Τουρκία και η εμπόλεμη κατάσταση στη γειτονική Συρία, αναμένεται να υποχρεώσουν  χιλιάδες τουρίστες από την Ευρώπη και τη Ρωσία να προτιμήσουν την Κύπρο και την Ελλάδα για τις διακοπές τους.

Όπως είπε ο κ. Αβρααμίδης φέτος «τόσο η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου όσο και η υπόλοιπη Κύπρος φαίνεται να ευνοούνται από τις πολιτικές συγκυρίες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μετά τα όσα έγιναν πέρσι στην Τουρκία, είναι σίγουρο ότι αρκετά εκατομμύρια Ρώσων πολιτών δεν θα ταξιδέψουν φέτος για διακοπές στις δύο αυτές χώρες και θα αναζητήσουν άλλους προορισμούς όπως η Κύπρος και η Ελλάδα».

Ερωτηθείς για τον χειμερινό τουρισμό ο Λάκης Αβρααμίδης απάντησε πως «η πολύ καλή υποδομή αλλά και η προϊστορία που έχει καταφέρει να επιτύχει η Αγία Νάπα, την έχουν καθιερώσει ως προορισμό για χειμερινές προπονήσεις ομάδων από χώρες που οι κλιματολογικές τους συνθήκες είναι πολύ ψυχρές. Ειδικά φέτος για χειμερινές προπονήσεις είχαμε ομάδες ακόμα και από την μακρινή Κίνα και την Κορέα».

Ταυτόχρονα συνέχισε, «υπάρχει και η άλλη μορφή τουρισμού στη περιοχή μας, δηλαδή η τέλεση τόσο πολιτικών όσο και θρησκευτικών γάμων ειδικά από Ρώσους οι οποίοι συνδυάζουν το γάμο τους με τις διακοπές τους. Το 2015 στους Δήμους Αγίας Νάπας, Παραλιμνίου, Σωτήρας και Δερύνειας τελέστηκαν 3.500 γάμοι ξένων ζευγαριών, τα οποία συνοδεύονται στην Κύπρο για την σημαντική αυτή μέρα, από 50 περίπου συγγενείς αλλά και φίλους».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Στο 342% της κανονικής η βροχόπτωση εντός Σεπτεμβρίου
Ανεξήγητες διαφοροποιήσεις στις τιμές εισαγωγής καυσίμων διαπιστώνει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών
Στη Βουλή η εξαίρεση από διατμηματικές προαγωγές για προϊστάμενους νοσηλευτές
Στη Γενεύη η Επ. Νομοθεσίας για αξιολόγηση της Περιοδικής Έκθεσης Κύπρου
Αποσύρεται από την αγορά συσκευή φρυγανιέρας (pic)
Εξήγγειλαν απεργία την ώρα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων τη Δευτέρα οι συντεχνίες του ΡΙΚ
Ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Νέα κίτρινη προειδοποίηση
Αρχίζει η πολυαναμενόμενη ανάπλαση της Τσερίου-Σε δύο χρόνια η ολοκλήρωση του έργου, όσα αλλάζουν
Αναμένει την έκθεση γεγονότων για τις 15χρονες η Μιχαηλίδου-Το πρωτόκολλο όταν λείπει παιδί από στέγη
Αρχίζει ο διάλογος για το σύστημα διορισμών-Ακούει εκπαιδευτικούς και καθορίζει πλάνο το ΥΠΑΝ