Η Ομοσπονδία στον κόσμο - Η Ομοσπονδιακή Κύπρος

  
Πώς γεννιέται μια ομοσπονδία; Ποια είναι η ιστορική διαδικασία που οδηγεί στη δημιουργία ενός ομοσπονδιακού κράτους; Ποιες οι διαφορές από τη συνομοσπονδία. Γιατί ένα ενιαίο κράτος όπως η Κύπρος αναζητεί λύση ομοσπονδιακή ή γιατί χωριστά ανεξάρτητα κράτη συνενώνονται και δημιουργούν μια ομόσπονδη ένωση; 
Τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα όπως και σε άλλες απορίες που κάθε πολίτης μπορεί να έχει θα τις βρείτε στο βιβλίο του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, «Η Ομοσπονδία στον Κόσμο – Η Ομοσπονδιακή Κύπρος», που επίσημα θα παρουσιαστεί στο κοινό την Τρίτη 1η Μαρτίου στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία. Έργο επίκαιρο και πολύτιμο τώρα που οι διαπραγματεύσεις για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία βρίσκονται σε κομβικό σημείο. Όλοι θα πρέπει να μάθουμε τις βασικές αρχές που διέπουν αυτό το σύστημα διακυβέρνησης δεδομένου ότι εδώ και σαράντα και πλέον χρόνια όλοι οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας συζητούσαν και συζητούν για λύση του κυπριακού που θα οδηγήσει σε μια ΔΔΟ.
Όπως αναφέρεται στο βιβλίο, η ομοσπονδία γεννιέται όταν άνθρωποι από διαφορετικές ομάδες θέλουν να συμβιώσουν με άλλους σε ένα κράτος. Η ομοσπονδία δυνατόν επίσης να αποτελεί μια πολιτική διευθέτηση η οποία εμποδίζει την κυριαρχία μιας πλούσιας και πολυάριθμης κοινότητας σε βάρος μιας πιο αδύνατης και ολιγάριθμης. Ακόμη, η ομοσπονδία μπορεί να είναι απλώς μια διευθέτηση που διασφαλίζει ότι η πολιτική εξουσία θα είναι αποκεντρωμένη και κατανεμημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να βρίσκεται εγγύτερα στους πολίτες. 
Στο έργο επισημαίνεται ότι υπάρχουν δύο είδη ομοσπονδίας. Οι μονοεθνικές, όπως η Γερμανία, και οι πολυεθνικές, όπως ο Καναδάς και η Ελβετία. Στην πρώτη περίπτωση η ομοσπονδιακή δομή παραπέμπει σε μια αντίληψη αποκεντρωμένης διακυβέρνησης ενώ στη δεύτερη τα μέρη - είτε αυτά λέγονται πολιτείες, είτε κρατίδια, είτε περιφέρειες, είτε καντόνια - διατηρούν την αυτονομία τους σε σημαντικά ζητήματα που τα αφορούν και ταυτόχρονα αναγνωρίζουν τη νέα δομή που προκύπτει ως ενιαία. Κάθε ομοσπονδία πάντως είναι μοναδική, ανάλογα με την ιστορική πορεία κάθε χώρας. Επειδή ακριβώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή πώς φτιάχνεται ένα τέτοιο σύστημα, η εφαρμογή του αλλάζει από τόπο σε τόπο. Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Νιγηρία, η Βραζιλία, η Ινδία, το Βέλγιο αλλά και παλαιότερα η Γιουγκοσλαβία και η Σοβιετική Ένωση, υιοθέτησαν την ομοσπονδιακή μορφή οργάνωσης με διαφορετικά συντάγματα και θεσμούς. Είναι χρήσιμο να αναφερθεί ότι το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σήμερα σε ομοσπονδιακά κράτη.
Ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ γράφει στο βιβλίο του ότι στο Σύνταγμα της Κύπρου μπορεί να μην αναφέρεται ρητά η λέξη «ομοσπονδία», εντούτοις στην πράξη η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια λειτουργική ομοσπονδία βασισμένη στην αρχή των χωριστών κοινοτήτων. Είναι ένα κράτος στο οποίο εφαρμόστηκε η ομοσπονδιακή αρχή του διαμοιρασμού της εξουσίας σε δύο επίπεδα. Του κεντρικού κράτους και της κοινότητας. Η Ελληνική και η Τουρκική Κοινοτική Συνέλευση είναι δύο ομόσπονδοι θεσμοί σε επίπεδο κοινότητας και το σύνταγμα περιγράφει λεπτομερώς τις εξουσίες και τις αρμοδιότητές τους.
Στο βιβλίο αναλύονται με στοιχεία η περιπέτεια του δικοινοτισμού στο νησί, οι εθνοτικές διενέξεις, η στάση και οι στόχοι της κάθε πλευράς στην πρόσφατη ιστορία του τόπου καταλήγοντας στη διαπίστωση ότι στην Κύπρο υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και οι συγκυρίες που ευνοούν την ομοσπονδιακή λύση. 
Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στις μελλοντικές γενιές. Στους νέους ανθρώπους που ελπίζουμε να ζήσουν σε μια ομοσπονδιακή Κύπρο με ασφάλεια, να έχουν μια ομαλή καθημερινότητα, να απολαύσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα. Κάτι που τόσο στερήθηκε η δική μας αλλά και παλαιότερες γενιές. 
*Υποψήφια βουλευτής Λευκωσίας ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις 
 

Δειτε Επισης

Η εκλογή Τραμπ-Μήνυμα προς την Ευρώπη
Τα Νηπιαγωγεία μας Κρατούν; Η Επείγουσα Ανάγκη Ενίσχυσης της Προδημοτικής Εκπαίδευσης
Η επόμενη μέρα των εκλογών στις ΗΠΑ
Νομικό τμήμα Αστυνομίας. Μια έτσι, μια γιουβέτσι
Αρχηγό Αστυνομίας αλλάξαμε. Νοοτροπία αλλάξαμε;
Ας μην βάζουμε το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν πάνω από ανθρώπινες ζωές
Πολιτική επιχειρηματολογία έναντι ευχολογίων
Αυτισμός και η ποικιλομορφία του
Συμβασιούχοι Οπλίτες: Άμεση ανάγκη για στήριξη και αναβάθμιση τους στην Εθνική Φρουρά
Η νομιμότητα αποστολής προσκλητηρίων γάμου με φακέλους της Αστυνομίας και η άγνοια του Αρχηγού