Αθλητικός τουρισμός: Σκοράρει στην οικονομία

Οξυγόνο για την κυπριακή τουριστική βιομηχανία, κατά την ήρεμη τουριστική σεζόν και τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο, ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Κύπρο με προοπτικές ανάπτυξης ικανές να κάνουν τη διαφορά στην κυπριακή οικονομία.

Πρόκειται για μία από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες μορφές εναλλακτικού τουρισμού παγκοσμίως, στον οποίο περιλαμβάνονται όλες οι μορφές ενεργητικής και παθητικής ανάμειξης σε αθλητικές δραστηριότητες, όπου η συμμετοχή είναι οργανωμένη, γίνεται για επαγγελματικούς λόγους ή μη. Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς το 25% των τουριστών κάνει σπορ στις διακοπές, ενώ ο αθλητικός τουρισμός είναι υπεύθυνος για 220 εκατ. διεθνείς αφίξεις.

Ειδικότερα, στην Ευρώπη, ο ενεργητικός αθλητικός τουρισμός είναι πολύ σημαντικός, καθώς το 5% όλων των πακέτων για διακοπές αφορούν χειμερινά σπορ, το 6% αφορούν αναψυχή σε βουνά και το 10% αφορούν αναψυχή στην ύπαιθρο. Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια του 2014 υπολογίζεται ότι 17,164 χιλιάδες τουρίστες επέλεξαν την χώρα μας για αθλητικό τουρισμό, εξέλιξη που σημαίνει ετήσια άνοδο 6%, με το συνολικό όφελος για την κυπριακή οικονομία να αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ. Ο τομέας των ξενοδοχείων, σαφώς επωφελείται περισσότερο με τα έσοδά του από αυτό το είδος αθλητισμού, να ανέρχονται κατά τη διάρκεια του 2013 στα 13,8 εκατ. ευρώ μόνο από την διαμονή των επαγγελματιών αθλητικών τουριστών.