Γάλλος Πρέσβης: Η λύση του Κυπριακού να συνάδει με το διεθνές δίκαιο

Τη σταθερή θέση αρχών της Γαλλίας σε ότι αφορά την επίλυση του Κυπριακού, υπό την ιδιότητά της ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και υπό την ιδιότητά της ως μέλους της ΕΕ, επαναβεβαίωσε ο νέος Πρέσβης της χώρας στην Κύπρο Ρενέ Τροκάζ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Τροκάζ, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι σ’ αυτά τα πλαίσια, μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να συνάδει με το διεθνές δίκαιο και δη με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, καθώς και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τo Γάλλο  Πρέσβη για την παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι το κλειδί για τη λύση του Κυπριακού παραμένει στην Άγκυρα, η οποία πρέπει να αλλάξει στάση και να αποδείξει στην πράξη τη βούλησή της για λύση. 

Μέχρι στιγμής, τόνισε ο κ. Ομήρου, η τουρκική πλευρά δεν φαίνεται να εγκαταλείπει τις άκαμπτες και αδιάλλακτες θέσεις της, γεγονός που πρέπει ο διεθνής παράγοντας να λάβει υπόψη, ώστε να ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία, προκειμένου να συνδράμει ουσιαστικά στη λύση του Κυπριακού και να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση εκφράστηκε εκατέρωθεν ικανοποίηση για το άριστο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, που εκδηλώνονται σε όλους τους τομείς, και ειδικότερα στο κοινοβουλευτικό επίπεδο, δια τακτικών και ποιοτικών ανταλλαγών.

ΚΥΠΕ
  
 

Δειτε Επισης

Στο Υπουργικό ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025
Από το 2020 στο 2024... Ένας πόλεμος με πολλές μάχες και τίτλοι τέλους με προαναγγελία για νέα αρχή
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»