Απαραίτητη η συμβολή της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού, λέει ο ΓΔ του ΥΠΕΞ

Η ενεργός συμβολή της Τουρκίας για μια βιώσιμη και διαρκή λύση του Κυπριακού είναι απαραίτητη, όση καλή θέληση και αν επιδείξουν οι δύο κοινότητες στο νησί, είπε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Αλέξανδρος Ζήνων.

Υπενθύμισε ότι η Άγκυρα διατηρεί στην Κύπρο περισσότερα από 40 χιλ. κατοχικά στρατεύματα.

Μιλώντας την Τρίτη σε υψηλού επίπεδου συνάντηση, στο πλαίσιο της 31ης Συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στη Γενεύη, ο κ. Ζήνων αναφέρθηκε επίσης στην ετήσια έκθεση του οργανισμού, η οποία, όπως είπε, επισημαίνει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής η οποία εξακολουθεί να υφίσταται.

Κάλεσε παράλληλα τα μέλη του Συμβουλίου να στηρίξουν δήλωση που παρουσιάζει η Κύπρος για τον αντίκτυπο της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς στα πολιτιστικά δικαιώματα.

Μιλώντας για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ είπε ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος σε αριθμό θεμάτων και έκανε λόγο για «συγκρατημένη αισιοδοξία».

Συνέχισε, ωστόσο, λέγοντας ότι «παραμένει αρκετό έδαφος που πρέπει να καλυφθεί σε σχέση με κάποιες από τις πιο δύσκολες και ευαίσθητες πτυχές του προβλήματος», ενώ σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης «είναι πλήρως δεσμευμένος και αποφασισμένος να συνεχίσει να εργάζεται στενά και με ειλικρίνεια με τον Τ/κ ηγέτη, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία».

Ως προς την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, ο κ. Ζήνων είπε ότι είναι λυπηρό το γεγονός πως, παρά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που καταδεικνύουν την Τουρκία ως ένοχη για συνεχιζόμενες παραβιάσεις, η κυβέρνηση στην Άγκυρα απέτυχε να τις υλοποιήσει.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος αναφέρθηκε ακολούθως στη δήλωση που παρουσιάζει η Κύπρος, ως μέρος μιας διαπεριφερειακής ομάδας κρατών, με σκοπό να επιστήσει την προσοχή του Συμβουλίου στην ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς, κατά τη διάρκεια ή μετά από ένοπλες συρράξεις.

Κάλεσε, παράλληλα, τα κράτη μέλη και τους παρατηρητές να υποστηρίξουν τη δήλωση, επαναβεβαιώνοντας έτσι τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Εξάλλου, ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στην κρίση στη Συρία, λέγοντας ότι η κυπριακή Κυβέρνηση υποστηρίζει τις προσπάθειες για επίτευξη μιας διαρκούς κατάπαυσης του πυρός και για δημιουργία ενός πολιτικού διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς.

Η Λευκωσία, κατέληξε, καλεί όλες τις πλευρές να αδράξουν κάθε ευκαιρία για την επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό, η οποία θα τερματίζει με τη σειρά της τη δραματική κατάσταση αθώων πολιτών, που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Δειτε Επισης

Επιμένει ο Τατάρ-Απηύθυνε έκκληση σε Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας για άρση της «απομόνωσης» Τ/κ
Ο Όζτσιναρ συμμετείχε σε συνεδρίαση του ΣτΕ μεταδίδουν τα κατεχόμενα
Α. Δημητρίου: Ο ΔΗΣΥ συνεχίζει ως πυλώνας σταθερότητας 49 χρόνια μετά την ίδρυση του
Θέματα διμερούς συνεργασίας και επικείμενης πολυμερούς για Κυπριακό συζήτησαν ΠτΔ και Λάμι
Εθνικός στόχος το Σένγκεν, όχι «σκληρό σύνορο» η Πράσινη Γραμμή-Τα οφέλη για τους πολίτες και την οικονομία
Ραουνά: Στην κυπριακή Προεδρία θα αναδειχθεί τι σημαίνει κράτος υπό κατοχή
Λάμι: Το ΗΒ υποστηρίζει σταθερά την διαδικασία λύσης υπό τον ΟΗΕ
Ζητήματα που απασχολούν τους παθόντες και ανάπηρους πολέμου συζήτησε με την οργάνωσή τους ο Πρόεδρος
Λεπτομέρειες νομοσχεδίου για έλεγχο άμεσων ξένων επενδύσεων ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών
Πυρά Οικολόγων κατά Εισαγγελίας μετά την καταδίκη από ΕΔΑΔ-«Ποιος θα πληρώσει τη λανθασμένη απόφαση του κ. Αγγελίδη;»