Εκτός κυβερνητικών υποτροφιών 100 δικαιούχοι φοιτητές

Περίπου 80 – 100 δικαιούχοι φοιτητές, οι οποίοι  πληρούν τα κριτήρια που απαιτούνται, δεν θα λάβουν υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Yποτροφιών Κύπρου (ΙΚΥΚ)  κατά την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά, λόγω της μείωσης του προϋπολογισμού που παραχώρησε στο Ίδρυμα το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.  
 
Σύμφωνα με στοιχεία, τα οποία κατατέθηκαν χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, το  κονδύλι για υποτροφίες μέσω του ΙΚΥΚ είναι μειωμένο φέτος κατά  350 χιλιάδες ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Επομένως,  λόγω της μείωσης αυτής, τα χρήματα δεν αρκούν για όλους τους δικαιούχους.
 

Όπως ανέφερε στο reporter.com.cy η Γραμματέας του Ιδρύματος, φέτος έχουν υποβληθεί 1651 αιτήσεις από ενδιαφερόμενους  για σπουδές σε όλα τα επίπεδα και εξ αυτών είναι αμφίβολο αν εγκριθούν οι μισοί ή και λιγότεροι από τους μισούς, αφενός λόγω του ότι πολλοί δεν πληρούν τα κριτήρια και αφετέρου εξ αιτίας και της μείωσης του budget, στην οποία προχώρησε το Υπουργείο Παιδείας.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ο αριθμός των δικαιούχων υποτροφίας είναι κάθε χρόνο μεγαλύτερος από τον αριθμό αυτών που τελικά λαμβάνουν υποτροφία και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το ύψος της εκάστοτε ετήσιας κρατικής χορηγίας.
 
Το Ίδρυμα προβαίνει στην αξιολόγηση των αιτήσεων στη βάση ακαδημαϊκών, κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων, τα οποία μοριοδοτούνται ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Στη συνέχεια καταρτίζεται κατάλογος επιτυχόντων με αύξων αριθμό (στη βάση της μοριοδότησης)  και υποτροφία λαμβάνουν τόσα άτομα, όσα επιτρέπει ο προϋπολογισμός. 
 
Σημειώνεται ότι κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014/15, το ΙΚΥΚ προσέφερε υποτροφίες σε  περίπου 700 φοιτητές ενώ το 2013/14 δόθηκαν σε 630.
 
Οι δικαιούχοι υποτροφίας για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος θα ανακοινωθούν περί τα μέσα Μαρτίου, ενώ τα χρήματα θα εκταμιευθούν περίπου ένα μήνα αργότερα, μετά και την υπογραφή των συμβολαίων με αυτούς που θα εγκριθούν.
 
Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής αποφάσισε ομόφωνα όπως αποστείλει επιστολή στον Υπουργό Παιδείας, Κώστα Καδή, καλώντας τον να προχωρήσει στην αύξηση το κονδυλίου για τις υποτροφίες του ΙΚΥΚ,  αξιοποιώντας χρήματα από άλλα προγράμματα του υπουργείου.
 
Η είδηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που εκατοντάδες φοιτητές παίρνουν την απόφαση να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, εξ αιτίας της  οικονομικής δυσπραγίας, την οποία αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους. Όπως είχε δηλώσει πριν από περίπου ένα μήνα η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας, Αίγλη Παντελάκη, περίπου 850 με 900 φοιτητές υπέβαλαν αίτηση για οικονομική στήριξη από τον  Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, ο οποίος έχει  ως σκοπό την οικονομική στήριξη φοιτητών, των οποίων οι οικογένειες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά και να στηρίξουν τη συνέχιση της εκπαίδευσης των παιδιών τους.
  
maria.stylianou@imhbusiness.com
 

 
 
 

Δειτε Επισης

Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Περίπου 15.000-18.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Κύπρο-Όπλο αντιμετώπισης η έγκαιρη διάγνωση
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Η τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου-«Σωσίβιο δυτικών χωρών στην περιοχή»
Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»