Τί κάνει ο Κιμ;

Σε μια προσπάθεια διατήρησης της κοινωνικής συνοχής στη Βόρειο Κορέα και αποστολής μηνυμάτων προς τις ΗΠΑ, επιδίδεται ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Όπως δήλωσε στον Reporter ο πολιτικός επιστήμονας, διεθνολόγος στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Μιχάλης Κοντός, οι ενέργειες του Βορειοκορεάτη ηγέτη, όπως η πρόσφατη εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς στοχεύουν αφενός στην αποστολή μηνυμάτων προς το εξωτερικό (κυρίως προς τις ΗΠΑ) και αφετέρου γίνονται για εσωτερική κατανάλωση.


Στα αυταρχικά καθεστώτα, προκειμένου ο λαός να παραμένει ικανοποιημένος και να μην υπάρχουν εσωτερικές αντιδράσεις, η ηγεσία παρουσιάζει μεγαλεπήβολα σχέδια, ακριβώς για να μην κινδυνεύσει με ανατροπή. Αυτό ισχύει κυρίως σε χώρες με χαμηλό βιοτικό επίπεδο, όπως η Β. Κορέα.

Επίσης, σύμφωνα με αναλυτές, υπάρχει το ενδεχόμενο, το επιπλέον ουράνιο, το οποίο χρειάζεται το Ιράν για να κατασκευάσει πυρηνικές βόμβες, να φυλάσσεται στη Βόρεια Κορέα, κάτι που επιτείνει τη διεθνή αστάθεια. Συγκεκριμένα, η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, του αφαιρεί την ικανότητα άμεσης δημιουργίας πυρηνικών όπλων λόγω των περιορισμένων ποσοτήτων εμπλουτισμένου ουρανίου, που δικαιούται, βάσει της συμφωνίας, να κατέχει. Η λογική της συμφωνίας είναι ότι σε περίπτωση που το Ιράν αποφασίσει να την αθετήσει, τότε θα χρειαστεί περίπου ένα χρόνο για να καταφέρει να συμπληρώσει τα κενά του και να δημιουργήσει όπλα. Το χρονικό αυτό διάστημα, σημείωσε ο Μιχάλης Κοντός, παρέχει την ευκαιρία στη διεθνή διπλωματία να δράσει προς την κατεύθυνση της επαναφοράς της σταθερότητας. Εντούτοις, εάν οι ποσότητες που απαιτούνται για το Ιράν, φυλάσσονται κάπου αλλού, τότε το χρονικό αυτό διάστημα εξανεμίζεται.
 

Το θέμα των πυρηνικών έχει την εξής ιδιαιτερότητα, επεσήμανε ο Μιχάλης Κοντός: Δεν υπάρχουν για να χρησιμοποιούνται, αλλά για να αποτρέψουν επιθέσεις από άλλα κράτη. Λειτουργούν, ουσιαστικά ως «πυρηνική αποτροπή». Επί του προκειμένου, ο εχθρός της Βόρειας Κορέας είναι οι ΗΠΑ (που κατέχουν πυρηνικά) και η τελευταία ενέργεια, από πλευράς Κιμ, εκτόξευσης πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς στέλνει ένα μήνυμα στον εχθρό ότι «αφού μπορώ να στείλω δορυφόρο στο διάστημα σημαίνει ότι μπορώ να καταφέρω πυρηνικό πλήγμα σε αμερικανικό έδαφος».


Το ίδιο έγινε με την εκτόξευση του Σπούτνικ από τους Σοβιετικούς το 1957. Επρόκειτο για ένα μήνυμα της Σοβιετικής Ένωσης προς τις ΗΠΑ ότι μπορεί να κτυπήσει σε αμερικανικό έδαφος και όντως, εκείνη η σοβιετική ενέργεια προκάλεσε τότε μεγάλη αναστάτωση στην Ουάσιγκτον.


Αν ισχύει πράγματι το ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δορυφόρο, τότε, επεσήμανε ο κ. Κοντός, η κατάσταση ξεφεύγει από το πυρηνικό μονοπώλιο των ΗΠΑ στις σχέσεις τους με τη Β. Κορέα και μετατρέπεται σε μια κατάσταση αμοιβαίας πυρηνικής αποτροπής, όπου και οι δύο χώρες μπορούν να κτυπήσουν η μια την άλλη. Η έννοια, ωστόσο, της αμοιβαίας πυρηνικής αποτροπής προϋποθέτει ότι τα εμπλεκόμενα μέρη (ΗΠΑ- Βόρεια Κορέα σε αυτή την περίπτωση), λειτουργούν ορθολογικά, υπολογίζοντας το κόστος και το όφελος ενός πρώτου πλήγματος.

Το ερώτημα, που τίθεται είναι αν ο Βορειοκορεάτης ηγέτης λειτουργεί ορθολογικά και αν είναι σε θέση να υπολογίσει κόστος και όφελος, στην περίπτωση κατά την οποία αποφασίσει να κτυπήσει πρώτος, είπε ο κ. Κοντός.

«Νομίζω ότι το κόστος για τη Βόρεια Κορέα θα είναι πολλαπλάσιο αν αποφασίσει να κτυπήσει πρώτη με πυρηνικά όπλα», συμπλήρωσε ο κ. Κοντός και επεξηγώντας τη θέση του είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν περισσότερες δυνατότητες και έχουν κάνει περισσότερους ελέγχους των δυνατοτήτων τους.

Στην πυρηνική αποτροπή λαμβάνεται υπόψιν, όχι μόνο το πρώτο κτύπημα αλλά και η «απάντηση». Διότι, είπε ο κ. Κοντός, αν ο Κιμ αποφασίσει να κτυπήσει πρώτος, το πλήγμα του δεν θα καταστρέψει ολοκληρωτικά τις ΗΠΑ, οι οποίες θα «απαντήσουν», με καταστροφικές συνέπειες για τη Βόρεια Κορέα. Και το ερώτημα, που τίθεται είναι αν μετά από την αμερικανική «απάντηση», η Βόρεια Κορέα θα μπορεί να επανέλθει με δεύτερο κτύπημα. Η απάντηση, κατά την άποψη του Μιχάλη Κοντού είναι ότι η Βόρεια Κορέα δεν θα έχει την δυνατότητα επίτευξης δεύτερου κτυπήματος κατά των ΗΠΑ. Τα δεδομένα αυτά είναι εκ των προτέρων γνωστά στους παίκτες και καθορίζουν αναλόγως τις αρχικές τους επιλογές.
 

 

Δειτε Επισης

Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μετά τις απειλές Νασράλα για «τρομερή» τιμωρία
«Μου είπε να την χαϊδέψω, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση» – Μαρτυρίες φρίκης στην υπόθεση Πελικό
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ζητά άμεση αποκλιμάκωση
«Βαθιά ανησυχία» Λονδίνου για τις εξελίξεις στον Λίβανο
Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές
Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί
ΒΙΝΤΕΟ: Τουρίστρια περπατούσε σε σοκάκι, όταν άγαλμα έπεσε στο κεφάλι της και τη σκότωσε
Κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις-«Μας κήρυξαν πόλεμο», λέει ο ηγέτης της Χεμπολάχ
Αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή πτήσεων προς Βηρυτό και Τελ Αβίβ
Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο