SELFIE: Η επιστροφή του Ράμπο

Συστήθηκε στο κυπριακό κοινό ως επιστήμονας που επαναπατρίσθηκε στην Κύπρο, ασκώντας το σπάνιο μέχρι τότε επάγγελμα του ιατροδικαστή. Ήταν μέσα της δεκαετίας του ’90. Σε μια εποχή που η εγκληματικότητα και κυρίως οι δολοφονίες ανθρώπων της νύχτας ήταν στα φόρτε τους, ο Μάριος Ματσάκης ήταν όλη μέρα στα κανάλια. Με τις «αυθόρμητες» ενέργειές του και τον ιδιόρρυθμό του χαρακτήρα, κατάφερε σε χρόνο ρεκόρ να γίνει αγαπητός στον λαό, μα ακόμα πιο αγαπητός στην τηλεοπτική κάμερα και στους ρεπόρτερ των νεοεμφανιζόμενων τότε τηλεοπτικών καναλιών, που έβλεπαν στο πρόσωπό του νούμερα της AGB. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει, άλλωστε, την επεισοδιακή αποχώρησή του από το Υπουργείο Υγείας και την κόντρα του με τον τότε υπουργό Υγείας. Ο αυθορμητισμός και η προβολή του τον έφεραν στην πολιτική σκηνή, και συγκεκριμένα στην εκλογή του στο αξίωμα του βουλευτή και αργότερα στην... προαγωγή του σε ευρωβουλευτή.
 

Έκλεισε ως βουλευτής...
Ο Μάριος Ματσάκης ήταν ο άνθρωπος ο οποίος ξεχώριζε πάντα με τις ακραίες πράξεις του, που συνήθως εκνεύριζαν τους πολιτικούς του αντιπάλους και κάποιες φορές τους ίδιους του τους συνεργάτες. Άλλοτε προκαλούσαν γέλιο και άλλοτε πρόσφεραν κάποιο αίσθημα ικανοποίησης και περηφάνιας. Για τους Άγγλους των Βρετανικών Βάσεων δε, ο Μάριος Ματσάκης και οι ενέργειές του είχαν καταντήσει εφιάλτης. Στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013, φιλοξενούμενος σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Μάριος Ματσάκης δήλωσε πως για τον ίδιο η πολιτική είχε τελειώσει. Μετά το τέλος της θητείας του ως ευρωβουλευτή, ο Μάριος Ματσάκης έμεινε εκτός πολιτικής, ζώντας στην οικία του στα Πυργά και ασκώντας την ιατροδικαστική επιστήμη ως ιδιώτης γιατρός, παρέα με έναν γάιδαρο με το όνομα Μανολίνα. Όνομα το οποίο είχε προκύψει από τις τραγελαφικές κόντρες του με τον τότε υπουργό Υγείας Μανώλη Χριστοφίδη. Αρχές της εβδομάδας, έσκασε σαν βόμβα η είδηση ότι ο παλιός γνώριμος των ΔΗΚΟϊκών επιστρέφει στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ Λεμεσού.
 
Η πολιτική του πορεία
Η πολιτική του πορεία άρχισε το 1996, όταν εξελέγη βουλευτής του ΔΗΚΟ στη Λεμεσό. Επανεξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 2001. Εκείνα τα χρόνια, ο Μάριος Ματσάκης λειτουργούσε έξω από τα όρια των γραμμών που καθόριζε το κόμμα του, το ΔΗΚΟ. Από τα πρώτα του βήματα στην πολιτική, αρχίζει τις καταδρομικές επιχειρήσεις στο Εθνικό Πάρκο του Ακάμα, σε χώρους τους οποίους οι Βρετανικές Βάσεις χρησιμοποιούσαν ως πεδίο βολής. Ακολούθως, αρχίζει η... αποστολή με τίτλο «Έξω οι Βάσεις από την Κύπρο». Σαν νέος Ράμπο, για μέρες κρύβεται εντός των Βρετανικών Βάσεων, ενώ σε καμία περίπτωση δεν διστάζει να σκαρφαλώσει σε κεραίες, προκαλώντας μάλιστα τα μεγαλύτερης έκτασης επεισόδια μεταξύ Βρετανών και Κυπρίων, μετά το 1959. Πράξεις, οι οποίες φυσικά συνοδεύονταν πάντα από βαρύγδουπες δηλώσεις, του τύπου «μόνο πάνω από το πτώμα μου θα στήσουν κεραίες οι Βρετανοί». Κατά την παρουσία του στην Ευρωβουλή, είχε καταθέσει τη φαιδρή, για πολλούς, εισήγηση για απλοποίηση της ελληνικής γραφής και κατάργηση πολλών γραμμάτων.
 
Οι πολιτικές του θέσεις
Στο θέμα του Κυπριακού, ο Μάριος Ματσάκης θεωρείται πολέμιος της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας και υπέρμαχος της λύσης δύο κρατών. Πολέμιος και του Σχεδίου Ανάν, ο Μάριος Ματσάκης δεν φοβήθηκε να συγκρουστεί δημόσια με τους υποστηρικτές του «Ναι» και να κατηγορήσει ανοικτά μερίδα ΜΜΕ που τάσσονταν υπέρ του Σχεδίου. Με αφορμή τη σύλληψη τριών μελών της Αστυνομίας από τα κατοχικά στρατεύματα, ο Μάριος Ματσάκης πρωτοστάτησε στις εκδηλώσεις για το οριστικό κλείσιμο των οδοφραγμάτων. Ακόμη και σήμερα, τα βάζει μ’ όσους μεταβαίνουν στα κατεχόμενα, χρησιμοποιώντας το διαβατήριό τους. Ο ίδιος, πάντως, σε μια κρίση πατριωτισμού, κατά την επίσκεψη ομάδας ευρωβουλευτών στα κατεχόμενα, στην οποία φυσικά συμμετείχε, συλλαμβάνεται από τους Τούρκους, μετά την αφαίρεση τουρκικής σημαίας από φυλάκιο της νεκρής ζώνης. Ενέργεια την οποία ο Τάσσος Παπαδόπουλος είχε χαρακτηρίσει θεατρινίστικη. Ο κ. Ματσάκης είχε βάλει τότε την τζίφρα του σε ψευδοέγγραφο, για να απελευθερωθεί. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην ευρωβουλευτής ήταν ανθυποψήφιος του Τάσσου Παπαδόπουλου στις προεδρικές του 2008.
 
Επάνοδος στο ΔΗΚΟ
Η επάνοδος του Μάριου Ματσάκη στο ΔΗΚΟ έφερε αντιδράσεις μελών του κόμματος. Είχε αποπεμφθεί από το κόμμα με απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου το 2005 και η νυν ηγεσία, κινούμενη στη βάση της απόφασης που είχε λάβει η Κεντρική Επιτροπή, με την οποία ουσιαστικά δίνεται άφεση αμαρτιών σ’ όσους είχαν αποπεμφθεί ή έφυγαν από μόνοι τους, άνοιξε την πόρτα της επιστροφής, χωρίς να χρειάζεται άλλη απόφαση συλλογικού οργάνου.
 
Με τη Ζακλίν
Στα προσωπικά του ο Μάριος Ματσάκης ήταν και είναι διακριτικός.
Για περίπου 16 χρόνια διατηρούσε δεσμό με τη Ζακλίν Γρίβα. Όπως είχε δηλώσει η ίδια παλαιότερα, «ήταν μια πολύ δυνατή σχέση που πέρασε αρκετές δοκιμασίες, καταστάσεις, εμπόδια και φασαρίες. Ό,τι και να πω, ο Μάριος είναι πάρα πολύ σημαντικός για μένα και έχουμε και κάτι που μας δένει, τον γιο μας. Οπότε, ό,τι και να γίνει, το πιο σημαντικό και για τους δυο μας είναι ο γιος μας».
 

 
 
 

Δειτε Επισης

Άνοιξε τον χορό των υποψηφιοτήτων για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ ο Καρούσος
Κάθετος ο Ιωάννου για τον αριθμό αντιδημάρχων, προωθεί μείωσή του-«Αδικαιολόγητα αυξημένος»
Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών οι προϋπολογισμοί των ΥΠΕΣ, Υφ. Μετανάστευσης και Ναυτιλίας
Τα αιώνια προβλήματα, η διαχρονική αδιαφορία και τα μερίδια ευθύνης
Ξεκαθαρίζει ο ΥΠΕΣ για οικονομική αυτονομία των δήμων-«Η κρατική χορηγία προβλέπει παραχώρηση 117 εκ.»
Συντονισμένες προσπάθειες Κυβέρνησης για ρήξη αδιεξόδου στο Κυπριακό-«Μοναδικός στόχος βιώσιμη λύση»
Κ. Λετυμπιώτης: Η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια διάρρηξης του αδιεξόδου στο Κυπριακό
Β. Πάλμας: Υπενθύμιση του χρέους μας οι ηρωικές πράξεις των πεσόντων
Πλήρως ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τη διπλή αναβάθμιση-«Ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία μας»
Ο Elon Musk θέλει τον Φειδία Παναγιώτου για πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου