Κορυφώνουν τα απεργιακά τους μέτρα οι εργαζόμενοι της Ζήνων

Κλιμακώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λεωφορεία "Ζήνων" στη Λάρνακα οι οποίοι βρίσκονται από την περασμένη εβδομάδα σε επ’ αόριστον απεργία και σήμερα θα μεταφερθούν στα εμπλεκόμενα Υπουργεία Μεταφορών και Εργασίας και τη Βουλή των Αντιπροσώπων .

 Οι περίπου 120 εργαζόμενοι οδηγοί συγκεντρώθηκαν  το πρωί στο σημείο εκκίνησης των δρομολογίων στη Λάρνακα και ξεκίνησαν με δύο λεωφορεία για τη Λευκωσία.


Οι απεργοί βρέθηκαν γύρω στις 08.30 το πρωί έξω από το Υπουργείο Μεταφορών, όπου είχαν συνάντηση με τον υπουργό Μάριο Δημητριάδη και στη συνέχεια μετέβηκαν στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου είδαν από κοντά της υπουργό, Ζέτα Αιμιλιανίδου. Ανταποκρινόμενη στο αίτημα των απεργών για παρέμβαση της σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, η κα Αιμιλιανίδου τόνισε ότι θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τη ΖΗΝΩΝ στις 2 το μεσημέρι, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα.  

Οι απεργοί μετέβησαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου αναμένουν ότι το θέμα τους θα συζητηθεί στην Επιτροπή Εργασίας και να έχουν συνάντηση με βουλευτές προκειμένου να αναλύσουν τα αιτήματα τους.

Η Βουλή συζητά την πιθανή αποκοπή μισθού από τους υπαλλήλους των έξι αναδόχων εταιρειών Δημόσιων Επιβατικών Μεταφορών, στη βάση της πρόσφατης γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και τα προβλήματα που δημιουργούνται. Πρόκειται για αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Ανδρέα Φακοντή, Σκεύης Κουκουμά, Πανίκκου Σταυριανού, Αθηνάς Κυριακίδου και Ρούλας Μαυρονικόλα. Την επιτροπή θα απασχολήσει η εργατική διαφορά που προέκυψε στις εταιρείες Ζήνων και Ε.Μ.Ε.Λ. και οι τρόποι επίλυσής της.

 

 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις συντεχνίες ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ , ΟΜΕΠΕΓΕ-ΣΕΚ και  ΔΕΟΚ οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία «Ζήνων» κατήλθαν σε απεργιακά μέτρα, ύστερα από την άρνηση της εταιρείας να επαναφέρει τη συλλογική σύμβαση, ως όφειλε, μετά την λήξη τον Δεκέμβριο του 2015, του Μνημονίου Συμφωνίας που  υπεγράφη μεταξύ των εργαζομένων και της εταιρείας.
 
Με βάση το Μνημόνιο Συμφωνία που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2014, οι εργαζόμενοι συμφώνησαν σε  μισθολογικές μειώσεις για να συνδράμουν στις οικονομικές δυσκολίες της εταιρείας. Το Μνημόνιο Συμφωνίας έληξε στις 31/12/2015 και ο μισθός τους θα επανερχόταν από τον Ιανουάριο του 2016.

Στο Μνημόνιο οι εργαζόμενοι παραχώρησαν ακόμη το πενθήμερο πλαίσιο εργασίας και εργάζονται επταήμερο σε πενθήμερο πλαίσιο, ευελιξία στις κάρτες δρομολογίων και μείωση της αποζημίωσης της υπερωριακής απασχόλησης.
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Περίπου 15.000-18.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Κύπρο-Όπλο αντιμετώπισης η έγκαιρη διάγνωση
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Η τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου-«Σωσίβιο δυτικών χωρών στην περιοχή»
Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»