Όταν του έλεγες «όχι» ήταν καλά, Πρόεδρε

Μεγάλο ζήτημα έγινε η διαρροή του εγγράφου από το Εθνικό Συμβούλιο. 

Καταρχήν, δύσκολα γίνεται πιστευτό ότι ένας από τους πιο έμπειρους πολιτικούς του τόπου, όπως ο Νίκος ο Αναστασιάδης, δεν θα ανέμενε ότι το έγγραφο και οι πληροφορίες θα διαρρέονταν. Ο ίδιος ο πολιτικός του «πατέρας», ο Γλαύκος ο Κληρίδης, είχε έλθει αντιμέτωπος με αυτόν τον «βραχνά» και μάλιστα βρήκε τρόπο-πατέντα για να το αντιμετωπίσει (βλ. σχετικό ρεπορτάζ στο
www.reporter.com). Έτερον εκάτερον.

Το ζήτημα, όμως, είναι αλλού. Ασχολήθηκαν, οι περισσότεροι, με την ίδια τη διαρροή και όχι με την ουσία του περιεχομένου του εγγράφου, που αν μη τι άλλο αποδεικνύει την πολιτική αναβλητικότητα, με ότι αυτό συνεπάγεται και από όπου κι αν αυτή απορρέει.

Οι συγκλίσεις, για παράδειγμα, Χριστόφια –Ταλάτ, οι οποίες απορρίφθηκαν στην αρχή και από τον ίδιο τον Νίκο Αναστασιάδη, υιοθετήθηκαν αργότερα ως η βάση της μετέπειτα συζήτησης. Ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας ροκάνιζε χρόνο απορρίπτοντας και δαιμονοποιώντας τις εν λόγω συγκλίσεις για να έλθει λίγο αργότερα να τις αποδεχτεί για να «κτίσει» πάνω τους και να προχωρήσει τη διαδικασία.
 
"ΑΣΦΑΛΩΣ ΟΧΙ"

Δεν θυμάμαι αν έχει γίνει γνωστό, όμως, όπως μαθαίνω, περί τα τέλη του 2010, ο τότε Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας είχε τηλεφωνήσει στον τότε Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη και του ανακοίνωσε ότι καταλήγει σε κάποιες συγκλίσεις με τον Ταλάτ και ότι ο Ταλάτ ζητεί έκδοση ανακοίνωσης για την παρουσίαση των συγκλίσεων. 

Είπε, επίσης, ο Δημήτρης Χριστόφιας στον Νίκο Αναστασιάδη ότι «αν είσαι αποφασισμένος να με στηρίξεις, τότε θα αγνοήσω τις επιθέσεις από τους διαφωνούντες, ανεξαρτήτως αν αυτοί μετέχουν ή όχι στην κυβέρνηση και θα προχωρήσω με τη δική σου στήριξη (του ΔΗΣΥ)».

Η απάντηση του Νίκου Αναστασιάδη, τότε, ήταν «ασφαλώς και δεν πρόκειται να το κάνω (να σε στηρίξω)».

Μετά την κατάληξη στις λεγόμενες συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ, ο Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε εκ νέου τον Νίκο Αναστασιάδη, στο γραφείο του αυτή τη φορά, και ζήτησε τη στήριξη του. Η απάντηση ήταν η ίδια: Όχι.
 
Ύστερα φέρνει ο φούρνος την πυρά 

Η συνέχεια είναι γνωστή. Ερχόμαστε στο σήμερα, όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συζητεί πλέον τις συγκλίσεις Χριστόφια –Ταλάτ, χωρίς να υποστηρίζω αν αυτό είναι ορθό ή όχι, αλλά στην εν εξελίξει διαδικασία προκάλεσε καθυστέρηση.

Το ζήτημα δεν είναι αν οι συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ είναι «σωστές» ή «λάνθασμένες», αλλά το γεγονός ότι υιοθετήθηκαν τελικά, αφού προηγουμένως είχαν απορριφθεί και δαιμονοποιηθεί. Κι αν αυτό δεν είναι «ροκάνισμα χρόνου», τότε τι είναι; 

Επίσης, δεν εξετάζω αν η λύση στη βάση της ΔΔΟ είναι και η ενδεικνυόμενη διότι ο καθένας έχει επί τούτου τις απόψεις του. Αφού, όμως, η επιδιωκόμενη λύση είναι στη βάση αυτού του μοντέλου, τότε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να παραδεχθεί ότι η όλη στάση του δημιούργησε προβλήματα και έθεσε εμπόδια στη διαδικασία και να προχωρήσει με αποφασιστικότητα και διαφάνεια, διαφυλάσσοντας παράλληλα τα συμφέροντα ολόκληρου του λαού του. 
 
 
 

Δειτε Επισης

Τα νομοθετημένα καθήκοντα των ΣΕΑ και η διαταγή άσκησης άλλων καθηκόντων από την Αστυνομία
Όταν οι «αρμόδιες πηγές» της Αστυνομίας είναι αδιάβαστες
Η ώρα της εφαρμογής: Μετά την ψήφιση του νόμου, η ευθύνη όλων μας μεγαλώνει
«Ο Γλαύκος Κληρίδης και εγώ για Αρχηγός Αστυνομίας..!!»
Ένταξη στο ΝΑΤΟ: Ανιστόρητοι και δογματικοί
Η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ - Λιβάνου
Η εκλογή Τραμπ-Μήνυμα προς την Ευρώπη
Τα Νηπιαγωγεία μας Κρατούν; Η Επείγουσα Ανάγκη Ενίσχυσης της Προδημοτικής Εκπαίδευσης
Η επόμενη μέρα των εκλογών στις ΗΠΑ
Νομικό τμήμα Αστυνομίας. Μια έτσι, μια γιουβέτσι