Κοντά στα τουρκικά σύνορα ο στρατός Ασαντ-Στην Τουρκία η Μέρκελ
10:07 - 08 Φεβρουαρίου 2016
Με την δημοτικότητά της να κατρακυλά (εξαιτίας της πολιτικής των ανοικτών συνόρων) και τα σενάρια υποψηφιότητας για την θέση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να «φουντώνουν» καθημερινά, η Αγκελα Μέρκελ μεταβαίνει στην Άγκυρα προκειμένου να δώσει λύση στο ζήτημα της εκροής προσφύγων από την Τουρκία προς την ΕΕ.
Στις συνομιλίες με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, η Μέρκελ θα πιέσει για να σταματήσουν οι ροές προς την Ελλάδα, με αντάλλαγμα, όπως είπε στο εβδομαδιαίο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της, απευθείας μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ και κατανομή τους με ποσόστωση. Αυτήν την στιγμή, η Τουρκία, έχοντας λάβει οικονομική βοήθεια 3 δις φιλοξενεί πάνω από 2.5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.
Όπως έδειξε και η τελευταία έκρηξη του προσφυγικού κύματος από τη Συρία συνεπεία της μεγάλης επίθεσης που έχουν εξαπολύσει οι δυνάμεις του Άσαντ για να ανακαταλάβουν το Χαλέπι, η Άγκυρα κρατά κλειστά τα σύνορα με τη Συρία. Έτσι, άνθρωποι που πραγματικά αντιμετωπίζουν απειλή κατά της ζωής τους παραμένουν εγκλωβισμένοι στην εμπόλεμη ζώνη - κάτι που αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο - την ώρα που οικονομικοί μετανάστες, για παράδειγμα, Μαροκινοί, οι οποίοι, επιπροσθέτως, δεν χρειάζονται βίζα για την Τουρκία, φτάνουν με σχετική άνεση στα μικρασιατικά παράλια, κι από κει, με τις λέμβους που τους προμηθεύουν τα κυκλώματα, κάνουν το ταξίδι προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει το Spiegel, ενώ περίπου 100 Μαροκινοί έφτασαν τον περασμένο Σεπτέμβρη στην Ελλάδα, μέχρι το Δεκέμβρη ο αριθμός τους είχε εκτοξευτεί στους 2.800.
Από την αρχή του νέου έτους, η Τουρκία έχει αρχίσει να κάνει κινήσεις, μικρές και περιορισμένες, ωστόσο, στην κατεύθυνση της συγκράτησης και του ελέγχου του κύματος των Σύρων προσφύγων: Τους επιτρέπει να εργάζονται νόμιμα στην επικράτειά της, εκδίδει άδειες εργασίας, ενώ δεν δέχεται δίχως βίζα Σύρους από τρίτες χώρες, π.χ. την Ιορδανία ή το Λίβανο. Όπως ενημέρωσε η γερμανική πρεσβεία στη Βηρυτό το Βερολίνο, μέσα σε μια εβδομάδα από την επιβολή του μέτρου, ο αριθμός των Σύρων από τρίτες χώρες που ταξίδεψαν στην Τουρκία μειώθηκε πολύ: 41.000 την πρώτη εβδομάδα ισχύος της βίζας, μόλις 1.000 την αμέσως επόμενη.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε την Τουρκία να ανοίξει τα σύνορα και ειδικότερα την είσοδο των προσφύγων από το μεθοριακό πέρασμα του Κιλίς, καθώς όπως ανέφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει κονδύλια για να διασφαλίσει ότι η χώρα έχει τα μέσα, τα εργαλεία, τις πηγές να προστατεύσει και να φιλοξενήσει ανθρώπους που αιτούνται άσυλο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν με δηλώσεις τους τόσο ο κοινοτικός επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Μπερτ Κέντερς. «Η Συμβαση της Γενεύης, η οποία προβλέπει ρητώς την υποδοχή των προσφύγων, εξακολουθεί να ισχύει», δήλωσε ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, κατά την άφιξή του σε σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Άμστερνταμ.
Ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός σε σχέση με το παρελθόν, σε δηλώσεις του το βράδυ του Σαββάτου και σημείωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους Σύρους πρόσφυγες -«εάν αυτό είναι απαραίτητο». «Το καθεστώς Άσαντ έχει πλέον αποκλείσει ένα τμήμα του Χαλεπίου. Εάν [οι άμαχοι που διαφεύγουν] βρίσκονται στις πόρτες μας και δεν έχουν άλλη επιλογή, αν είναι απαραίτητο, οφείλουμε να αφήσουμε τους αδελφούς μας να εισέλθουν και θα το πράξουμε» ανέφερε.
Χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στα σύνορα Συρίας-Τουρκιας
Πάνω από 50.000 Σύροι πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι υπό τραγικές συνθήκες στα σύνορα με την Τουρκία. Πρόκειται κυρίως για γυναίκες και παιδιά που έχουν εγκαταλείψει το Χαλέπι λόγω των σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ ανταρτών και συριακού στρατού.
Συρία: Κοντά στα τουρκικά σύνορα ο στρατός του Άσαντ
Η προέλαση του συριακού στρατού συνεχίζεται. Με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας, προωθείται σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα.
«Τα στρατεύματα του καθεστώτος βρίσκονται πλέον σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από την πόλη Ταλ Ριφάατ, ένα από τα τρία τελευταία προπύργια των ανταρτών στο βόρειο τμήμα της επαρχίας του Χαλεπίου» δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Συρία.
Σημειώνεται ότι η Ταλ Ριφάατ βρίσκεται στα «χέρια» των ανταρτών από το 2012. «Το καθεστώς προχωρεί προς το βόρειο τμήμα της επαρχίας για να καταλάβει την Ταλ Ριφάατ και μετά την Αζάζ, με τελικό στόχο να φθάσει στα τουρκικά σύνορα για να εμποδίσει κάθε διέλευση ανταρτών και όπλων από την Τουρκία» πρόσθεσε ο επικεφαλής του συριακού Παρατηρητηρίου.
«Αν πέσει αυτή η πόλη, ο στρατός θα μπορέσει να προχωρήσει για να θέσει υπό τον έλεγχό του ολόκληρο το βόρειο τμήμα της επαρχίας του Χαλεπίου» αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα, η καθεστωτική εφημερίδα, «Αλ Ουατάν».