Η Βουλή μας είναι "πράσινη"

Η Βουλή είναι ίσως μια από τις υπηρεσίες στις οποίες γίνεται η μεγαλύτερη κατανάλωση χαρτιού λόγω ακριβώς της φύσης των εργασιών εκεί. Αρκεί μόνο κάποιος να αναλογιστεί πόσες επιτροπές συνεδριάζουν καθημερινώς, πόσα έγγραφα κατατίθενται και σε πόσα αντίτυπα πρέπει αυτά να εκτυπωθούν για να διανεμηθούν σε όλους τους παρευρισκόμενους (Βουλευτές και φιλοξενούμενους).
 
Τα τελευταία δέκα-δεκαπέντε χρόνια καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια για μείωση του όγκου χαρτιού που διακινείται στη Βουλή και το χαρτί που συγκεντρώνεται ανακυκλώνεται μέσω εταιρείας με την οποία η Βουλή έχει ειδική συνεργασία. Επίσης η Βουλή έχει ενημερώσει όλες τις υπόλοιπες κρατικές υπηρεσίες από τις οποίες έχει ζητηθεί να καταθέτουν τα διάφορα έγγραφά τους ηλεκτρονικά. `Όπως ενημερώθηκε το ΚΥΠΕ, στη Βουλή γίνεται επίσης ανακύκλωση μελανιού αλλά και μπαταριών.
 
Δεν γίνεται όμως ανακύκλωση πλαστικών και γυάλινων συσκευασιών καθώς οι όγκοι αυτών των υλικών δεν είναι αρκετά μεγάλοι, ωστόσο όπως το ΚΥΠΕ γνωρίζει, είναι στα άμεσα πλάνα της Βουλής η τοποθέτηση ειδικού κάδου για συλλογή πλαστικών και γυαλιού.
 
Γίνονται προσπάθειες για εξεύρεση του κατάλληλου χώρου και η αρμόδια υπηρεσία της Βουλής θα έρθει σε επαφή με εταιρείες για δρομολόγηση συμφωνίας στο πλαίσιο γενικότερων αλλαγών που θα γίνουν.
 
`Όπως μας λέχθηκε αρμοδίως από τη Βουλή, όταν ξεκίνησε η προσπάθεια για ανακύκλωση χαρτιού, υπήρχαν μεγάλες δυσκολίες στο να πειστεί κάποια εταιρεία να έρχεται να παραλαμβάνει το χαρτί από το κτίριο της Βουλής.
 
Ανακύκλωση μελανιών γίνεται εδώ και και τρία με τέσσερα χρόνια και μέχρι στιγμής έχουν πάει για ανακύκλωση γύρω στα 600 κιλά.
 
Στις προσπάθειες για μείωση της κατανάλωσης χαρτιού, η εσωτερική αλληλογραφία στη Βουλή γίνεται ηλεκτρονικά. Η Βουλή συμμετέχει και στο ηλεκτρονικό κρατικό αρχείο που είναι εγκατεστημένο στην κρατική μηχανή και όλα τα έγγραφα διακινούνται ηλεκτρονικά. Επίσης τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να γίνεται εκτύπωση- όταν είναι εφικτό -και στις δύο πλευρές του χαρτιού (μπροστά και πίσω) και αυτό έχει μειώσει σημαντικά τον όγκο του χαρτιού.
 
Σε σχέση με τις ποσότητες φαγητού στην καντίνα της Βουλής και τις αδιάθετες μερίδες, μας λέχθηκε ότι δεν πετάγονται ποσότητες και ούτε έχει χρειαστεί να διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς καθώς η Βουλή σερβίρει φαγητό μόνο κάθε Πέμπτη και κατόπιν παραγγελιών για περίπου 50-60 άτομα.
 
Στο πλαίσιο της προώθησης της ανακύκλωσης η Βουλή διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις με τελευταία αυτή που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβρη με τίτλο “Η ανακύκλωση το ρίχνει στη μόδα” με επίδειξη μόδας από φοιτητές/τριες με ανακυκλωμένα υλικά.
 
`Όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, υπάρχουν διάφορες δυσκολίες γιατί το κτίριο της Βουλής είναι παλιό και η ενεργειακή του απόδοση είναι χαμηλή.
 
Γίνονται όμως μεγάλες προσπάθειες με τις αρμόδιες υπηρεσίες για αναβάθμισή του στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Η Βουλή συμμετέχει στο πρόγραμμα `Ενεργείν` του Υπουργείου Ενέργειας και έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά στο κτίριο τα οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία.
 
Την ίδια ώρα έχουν αντικατασταθεί οι ψύκτες (chillers) με αντλίες θερμότητας και αυτό έχει επιφέρει τεράστια εξοικονόμηση στο ρεύμα και στο πετρέλαιο θέρμανσης.
 
Επίσης η Βουλή έχει προχωρήσει στην ανεξαρτητοποίηση του μέρους του κτιρίου που είναι το γραφείο του Προέδρου της Βουλής, και έτσι έγινε τοποθέτηση μικρού ψύκτη ώστε το γραφείο αυτό να είναι αυτόνομο και να λειτουργεί ανεξάρτητα, ακόμη και όταν το υπόλοιπο κτίριο και τα γραφεία είναι κλειστά.
 
Γίνονται σκέψεις αυτό το σύστημα να εγκατασταθεί και στην Ολομέλεια γιατί είναι μεγάλος χώρος και ψηλός και αν αυτονομηθεί θα βοηθήσει αρκετά στην εξοικονόμηση ενέργειας. Στο πλαίσιο του `Ενεργείν` θα γίνει γίνει και αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων του κτιρίου με λαμπτήρες εξοικονόμησης.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013 και το 2014 καταγράφηκε σημαντική μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλή. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2012 η κατανάλωση ανήλθε στα 654.96 KWh με κόστος 212,802 ευρώ, το 2013 η κατανάλωση ήταν 602.56 KWh με κόστος 169,466 ευρώ και το 2014 η κατανάλωση μειώθηκε στα 507.19 KWh με κόστος 126.839 ευρώ.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Περίπου 15.000-18.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Κύπρο-Όπλο αντιμετώπισης η έγκαιρη διάγνωση
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Η τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου-«Σωσίβιο δυτικών χωρών στην περιοχή»
Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»