«Δικηγόρος» της FBME έγινε ο Πανίκος Δημητριάδης

Επιστολή στην αμερικανική υπηρεσία FinCEN, η οποία ασχολείται με ύποπτες διαδρομές χρημάτων και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, απέστειλε ο τέως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης. Στην επιστολή του ο Πανίκος Δημητριάδης καταφέρεται εναντίον του πολιτικού συστήματος στην Κύπρο, αφήνει υπόνοιες για διαπλεκόμενα συμφέροντα, για αθέμιτο ανταγωνισμό από τις τράπεζες ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στην επιρροή των κομμάτων στα ΜΜΕ αλλά και στον ισχυρό ρόλο που είχε η Εκκλησία της Κύπρου ως μεγαλομέτοχος σε τράπεζες. 

Πιο ειδικά αναφέρεται ότι στην επιστολή του Πανίκου Δημητριάδη προς τη FinCEN, αρχικά γίνεται αναφορά στην διετία κατά την οποία ήταν διοικητής της Κεντρικής (Μάιος 2012, Απρίλιος 2014) και ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες της Κύπρου έγιναν όλες οι κινήσεις οι οποίες υπαγορεύθηκαν από το Μνημόνιο που συνομολόγησε η χώρα με τους δανειστές της. 

Έκπληξη για τις κατηγορίες 
Παράλληλα, ο κ. Δημητριάδης εκφράζει την έκπληξή του για τις πληροφορίες αναφορικά με ύποπτους λογαριασμούς στην FBME που οδήγησαν σε κλείσιμό της. Ειδικότερα ο κ. Δημητριάδης αναφέρει: «Υπάρχει οποιοδήποτε βάσιμο ενοχοποιητικό στοιχείο; Ή οι κατηγορίες βασίζονται σε φήμες από ανταγωνιστικές με την FBME τράπεζες και υποστηρικτές τους από τον πολιτικό χώρο;». 

Παράλληλα, ο κ. Δημητριάδης αναφέρει ότι τον Μάιο του 2012 η FBME υπέβαλε επίσημη αίτηση στην Κεντρική προκειμένου να μετατρέψει το κυπριακό υποκατάστημά της, σε κεντρική, μητρική εταιρεία των εργασιών της. «Η Κεντρική εξέτασε και έκανε τις απαραίτητες διαδικασίες για αδειοδότηση, θεωρώντας ότι η αύξηση του ανταγωνισμού θα ήταν προς όφελος της αγοράς, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις βέβαια». 

Ενέργειες καθορίζονται από πολιτικά κόμματα
Μάλιστα, απευθυνόμενος προς την FinCEN, ο Πανίκος Δημητριάδης τονίζει ότι πολλές ενέργειες στην Κύπρο καθορίζονται από πολιτικά κόμματα, τα οποία λειτουργούν βάσει συγκεκριμένων συμφερόντων. «Δυστυχώς οι τράπεζες δεν αποτελούν εξαίρεση αυτής της κατάστασης. Μάλιστα, οι μεγάλες τράπεζες ασκούν επιρροή μέσω των ΜΜΕ αλλά και των πολιτικών τους διασυνδέσεων, συμπεριλαμβανομένων και των μεγαλομετόχων τους (όπως στο πρόσφατο παρελθόν και η Εκκλησία της Κύπρου, η οποία διατηρεί ισχυρές σχέσεις με την πολιτεία).

Στη συνέχεια ο κ. Δημητριάδης τονίζει ότι εξωθήθηκε σε παραίτηση από το «τοξικό πολιτικό σύστημα» όπως το χαρακτηρίζει. «Κατά τη θητεία μου ως Κεντρικός Τραπεζίτης, υπήρχε η θέση στην κοινή γνώμη ότι συγκεκριμένοι πολιτικοί κύκλοι δεν ένιωθαν ευχάριστα με την παρουσία της FBME στην Κύπρο» συμπληρώνει ο Πανίκος Δημητριάδης. Εξάλλου, σε δηκτικό τόνο ο κ. Δημητριάδης συμπληρώνει: «Δεν προκαλεί άλλωστε έκπληξη ότι οι εν λόγω πολιτικοί κύκλοι είναι αυτοί που προστάτευαν τις μεγάλες τράπεζες της Κύπρου, οι οποίες ευθύνονται για τη φούσκα των ακινήτων, τη μεγάλη πιστωτική επέκταση και την αλόγιστη εξάπλωση σε αγορές όπως της Ελλάδας και της ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας». 

Παράλληλα, ο Πανίκος Δημητριάδης αναφέρει ότι μικρότερες τράπεζες, όπως η FBME, που λειτουργούν υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού αντιμετωπίζονται ως απειλή από τις κυρίαρχες, μεγάλες τράπεζες. Μάλιστα, ο κ. Δημητριάδης αναφέρει ότι και πριν τον διορισμό του η FBME επένδυσε σημαντικά κεφάλαια σε κρατικά ομόλογα, επένδυση η οποία βοήθησε τη Δημοκρατία να αποφύγει τη χρεοκοπία. «Είναι πάντως ξεκάθαρο ότι πολιτικοί της τότε αντιπολίτευσης, ερμήνευσαν τη στήριξη της FBME ως οικονομική ανάσα για την προηγούμενη κυβέρνηση (σ.σ. Χριστόφια). «Παρόλα αυτά η FBME συνέχισε την πολιτική της ακόμη και όταν άλλαξε η κυβέρνηση. Ωστόσο, ορισμένοι πολιτικοί και κυρίως από το κυβερνόν κόμμα συνέχισαν να θεωρούν την τράπεζα ως εχθρική προς αυτούς». 

Δεν κατανοώ τους λόγους…
Καταληκτικά ο Πανίκος Δημητριάδης αναφέρει στην επιστολή του: «Έχοντας φύγει από την Κύπρο τον Απρίλιο του 2014 και συνεχίζοντας την ακαδημαϊκή μου πορεία, έχοντας μηδενική εμπλοκή με όσα συμβαίνουν στην πολιτική της χώρας αλλά και στην Κεντρική, δυσκολεύομαι να κατανοήσω τις ενέργειες της Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με την περίπτωση της FBME. Είμαι πεπεισμένος ότι η μειωμένη, πλέον, ανεξαρτησία της Κεντρικής και η ¨τοξική πολιτική¨ στη χώρα έχουν καθορίσει τις αποφάσεις αναφορικά με την FBME. Παράλληλα, φοβούμαι ότι η FinCEN έχει λάβει παραπλανητικά και ανακριβή στοιχεία σε σχέση με την FBEM από πηγές στην Κύπρο, αφού μια μικρή τράπεζα όπως η FBME εύκολα μπορούσε να αποτελέσει τον αποδιοπομπαίο τράγο». 

  
 

Δειτε Επισης

Νέες έρευνες φυσικού αερίου στη αν. Μεσόγειο εξαγγέλλει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας
Στη Λευκωσία την ερχόμενη βδομάδα τα συνέδρια της Διασποράς
Στο 22% στο τέλος Ιουνίου η υλοποίηση αναπτυξιακών δαπανών του προϋπολογισμού
Συνεχίζει στο ίδιο τέμπο ο Τατάρ-«Αν υπάρξει συμφωνία, το ψευδοκράτος θα είναι μέρος της λύσης ως κυρίαρχο τουρκικό κράτος»
Τηλεδιάσκεψη για τον Great Sea Interconnector με αίτημα Κομισιόν-Ζήτησε ενημέρωση
Eπίσκεψη εργασίας του υπουργού Εξωτερικών της Αρμενίας στην Κύπρο
Επανεξελέγη Ανώτατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ ο Σάββας Τσίβικος
Α. Δημητρίου: Να αξιοποιήσουμε την κινητικότητα που παρατηρείται
Ξεκαθαρίζει ο Χριστοδουλίδης για τερματικό-«Παρέμβαση αν ανακοινώναμε κάτι πριν την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία»
Η απόφαση για τον Επίτροπο της Κύπρου θα καθοριστεί από το χαρτοφυλάκιο-Προστιθέμενη αξία αναζητά ο Πρόεδρος