Ανάγκη εθνικής στρατηγικής για εξάλειψη της παιδικής βίας
16:04 - 08 Φεβρουαρίου 2016
Ενώ η πρόληψη και η αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών προχωρά με την εκπόνηση εθνικής στρατηγικής, οι άλλες μορφές βίας σε βάρος των παιδιών συνεχίζουν να υπάρχουν, καθώς δεν υπάρχει τεκμηριωμένη εικόνα μέσα από μελέτη, ώστε να καταστεί δυνατός ο σχεδιασμός πρόληψης και αντιμετώπισης, διαπιστώθηκε κατά τη συζήτηση στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ζήτησε τη δημιουργία ενιαίας βάσης στοιχείων.
Η ανάγκη εθνικής στρατηγικής για αντιμετώπιση όλων των μορφών παιδικής κακοποίησης παραμένει προς συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής, που τελεί σε αναμονή της κατάθεσης στο Υπουργικό Συμβούλιο της μελέτης για τη στρατηγική αντιμετώπισης της σεξουαλικής βίας σε βάρος των παιδιών.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σοφοκλής Φυττής ανέφερε ότι η Βουλή απαίτησε να γίνουν κάποια πράγματα και παρέθεσε μεταξύ αυτών την υποβολή των θέσεων και στοιχείων από τις υπηρεσίες και τους κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς, εντός μίας εβδομάδας στην Αναστασία Παπαδόπουλου, στην οποία έχει ανατεθεί η μελέτη για την εθνική στρατηγική για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας, η οποία σε ένα μήνα θα βρίσκεται στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Ο κ. Φυττής ανέφερε ότι από τους παρευρισκόμενους στη συνεδρία στοιχεία παρουσίασε μόνο ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, με βάση τον οποίον το 25% των καταγγελιών για βία σε βάρος των παιδιών είναι για σεξουαλική βία και ότι 100 υποθέσεις το χρόνο οδηγούνται στο Δικαστήριο.
Ο κ. Φυττής αναφέρθηκε και στην αντιμετώπιση και άλλων μορφών βίας σε βάρος των παιδιών, όπως η ψυχολογική, οικονομική και εργασιακή βία. Πρόσθεσε ότι ένα από τα ζητήματα που αφορούν άμεσα την Επιτροπή είναι τα ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών.
Πρόσθεσε ότι οι καταγγελίες για βία σε βάρος των παιδιών είναι διάσπαρτες σε διάφορες υπηρεσίες και οργανισμούς και κανένας μέχρι σήμερα δεν ανέλαβε να συγκεντρώσει τα στοιχεία σε μια ενιαία βάση ώστε να υπάρχει εικόνα και στη συνέχεια να εκπονηθεί στρατηγική.
Ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε από την Πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής για Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια Σουζάνα Παύλου, να θέσει τη βάση για την ενιαία συγκέντρωση στοιχείων ώστε να καταστεί δυνατή η εκπόνηση στρατηγικής για την καταπολέμηση της βίας σε βάρος των παιδιών.
Ο κ. Φυττής ανέφερε επίσης ότι ζητήθηκε από την Ένωση Κοινοτήτων και μικρών δήμων να προβούν στις δέουσες ενέργειες ώστε να πάρουν τη δέουσα επιμόρφωση για διαχείριση των περιστατικών βίας σε βάρος των παιδιών και ειδικά της σεξουαλικής βίας στις κλειστές κοινωνίες των κοινοτήτων και μικρών δήμων ώστε να προλαμβάνεται ο στιγματισμός και ο κοινωνικός αποκλεισμός και να σπάσει το πλέγμα σιωπής.
Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων των Παιδιών Λήδα Κουρσουμπά σημείωσε ότι η βία σε βάρος των παιδιών βρίσκεται σε εκπληκτικά ψηλά επίπεδα και είναι φυσική βία και ψυχολογική βία και εκτείνεται από το χώρο της οικογένειας, στο σχολείο ακόμα και στον αθλητικό χώρο.
Πρόσθεσε ότι πρέπει να εκπονηθεί εθνική στρατηγική για αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας, διευκρινίζοντας ότι μία μορφή βίας, η σεξουαλική, αντιμετωπίζεται από την ορισθείσα Υπουργική Επιτροπή με την εκπόνηση εθνικής στρατηγικής.
Συνεχίζοντας η Επίτροπος είπε ότι υπάρχει δυστοκία στο συντονισμό των υπηρεσιών και ειδικά των ψυχολόγων, σημειώνοντας ότι ο αριθμός ψυχολόγων που διαχειρίζονται θέματα παιδιών είναι μικρός.
Ένα από τα ελλείμματα που παρατηρείται είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει βάση δεδομένων και ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση ώστε να μπορεί να γίνει σχεδιασμός αντιμετώπισης, συνέχισε προσθέτοντας ότι δέχεται ένα σημαντικό αριθμό παραπόνων για βία σε βάρος των παιδιών.
Η Επίτροπος είπε πως παρατηρείται βία στο χώρο του αθλητισμού, τομέας στον οποίο παρατηρείται πιέζονται τα παιδιά ψυχολογικά όταν δεν τους επιτρέπεται η μεταγραφή ενώ υπάρχει και φυσική μορφή. Ένα από τα σοβαρά προβλήματα είναι η παρεξηγημένη πειθαρχία, σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι προπονητές πρέπει να τυγχάνουν εξειδικευμένης εκπαίδευσης.
Η Επίτροπος απηύθυνε έκκληση στους γονείς όπως κατευθύνουν τα παιδιά να αθλούνται στο πλαίσιο του ευ αγωνίζεσθαι.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές κακοποίησης, είπε πως υπήρχαν πέπλα σιωπής στη βία και την κακοποίηση των παιδιών, ειδικά η σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ότι μετά την ψήφιση της Σύμβασης Λανζαρότε σε νόμο, λήφθηκε για πρώτη φορά απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου για εκπόνηση στρατηγικής για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.
Περαιτέρω η κ. Κυριακίδου είπε ότι στη μελέτη που έγινε για τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών φάνηκε ότι ένα παιδί που κακοποιήθηκε σεξουαλικά θα αναγκαστεί να καταθέσει μέχρι και σε 7 χωριστές υπηρεσίες. Ανακοίνωσε ότι η Κύπρος θα υιοθετήσει το μοντέλο της Ισλανδίας, όπου λειτουργεί το σπίτι του παιδιού, κατά τρόπο που ένα παιδί κακοποιήθηκε σεξουαλικά να αναφέρεται μία και μόνο φορά στα γεγονότα.
Η κ. Κυριακίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι το πρώτο σπίτι του παιδιού θα λειτουργήσει στη Λευκωσία εντός 2017.
Υπενθυμίζοντας ότι η μελέτη έδειξε αυξημένα ποσοστά στην παρενόχληση εφήβων στο διαδίκτυο, σημείωσε ότι οι πλείστοι έφηβοι δεν το ανέφεραν πουθενά και αναφέρθηκαν σε αυτό μόνο στο πλαίσιο της έρευνας, ανώνυμα.
Η κ. Κυριακίδου είπε ακόμα ότι υπάρχει πάρα πολλή δουλειά και τόνισε ότι η πρόληψη για τη σεξουαλική βία πρέπει να αρχίσει από την ηλικία του νηπιαγωγείου.
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι η αντιμετώπιση της βίας σε βάρος των παιδιών αποτελεί για δεκαετίες στόχο και αίτημα μη κυβερνητικών οργανισμών.
Πρόσθεσε ότι επειδή σε διάφορα στρατηγικά σχέδια που έχουν εκπονηθεί η Βουλή διαπίστωσε κενά, το προσχέδιο του στρατηγικού σχεδίου για τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών θα πρέπει, πριν ληφθεί η τελική απόφαση από το Υπουργικό να κατατεθεί στη Βουλή, να κατατεθεί στην Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Η κ. Κουκουμά παρατήρησε επίσης ότι τέλος του 2015 είχε λήξει το σχέδιο για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας στην οικογένεια και δεν προβλέπεται ότι θα έχει ετοιμασθεί νέο σχέδιο πριν το τέλος του 2016.