Κόμματα και υποψήφιοι «σφάζονται» στην Λεμεσό

Ζωτικής σημασίας όσον αφορά τη μάχη των βουλευτικών εκλογών θεωρείται η Λεμεσός, ως η δεύτερη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια. Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι πολιτικές δυνάμεις δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη σύνθεση του ψηφοδελτίου με το οποίο θα κατέλθουν στις εκλογές στη συμπρωτεύουσα, με αυτονόητο στόχο την άντληση του μέγιστου δυνατού αριθμού ψήφων από την τεράστια αυτή δεξαμενή. Το μοναδικό κόμμα που ανακοίνωσε επισήμως τη σύνθεση του ψηφοδελτίου του στη Λεμεσό(όπως και στις άλλες επαρχίες) είναι το ΑΚΕΛ, ενώ σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, οι σχετικές διεργασίες βρίσκονται σ’ εξέλιξη.
 
Συναγερμός στον ΔΗΣΥ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διεργασίες στον ΔΗΣΥ, όπου η βούληση στελεχών για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο παρουσιάζεται εξαιρετικά μεγάλη και θα χρειαστεί εκ των πραγμάτων κάποιοι να «κοπούν» μέσα από το αποτέλεσμα της Επαρχιακής Εκλογικής Συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί. Το γεγονός αυτό, έχει ήδη δημιουργήσει ένα κλίμα έντονου παρασκήνιου και υπόγειων συνεργασιών ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους για μια θέση στο ψηφοδέλτιο του κόμματος, με την προεκλογική εκστρατεία να έχει αρχίσει. Όχι τόσο ενόψει βουλευτικών, αλλά ενόψει της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας που έρχεται.  
Ο καταρτισμός του ψηφοδελτίου του ΔΗΣΥ στην επαρχία Λεμεσού αρχίζει από το δεδομένο πως και οι τέσσερις υφιστάμενοι βουλευτές του κόμματος, Αντρέας Θεμιστοκλέους, Ανδρέας Κυπριανού, Ευθύμιος Δίπλαρος και Ανδρέας Μιχαηλίδης, ενδιαφέρονται να είναι ξανά υποψήφιοι. Απ’ εκεί και πέρα, αυτοί οι οποίοι μέχρι στιγμής προτίθενται να διεκδικήσουν μια θέση ψηφοδέλτιο του κόμματος είναι οι: 
*Νίκος Σύκας(Επαρχιακός Γραμματέας ΔΗΣΥ Λεμεσού).
*Μιχάλης Βασιλείου(Δημοτικός Σύμβουλος).
*Βαλεντίνος Ιωάννου(Μέλος Επαρχιακής Γραμματείας).
*Ιωάννα Συγκρασίτη (Μέλος Πολιτικού Γραφείου).
*Αντώνης Στυλιανού(Ακαδημαϊκός-Διεθνολόγος).
*Ελένη Σταύρου(Διεθνολόγος).
*Ονησίφορος Ιορδάνους(τοπικό στέλεχος).
*Άριστος Αριστείδου(δημοτικός σύμβουλος).
*Υποψηφιότητα που επίσης είναι πιθανή, είναι αυτή του Έπαρχου Λεμεσού Κυριάκου Τσολάκη. Ο κ. Τσολάκης, ο οποίος αφυπηρετεί σε περίπου ενάμιση χρόνο, φέρεται να προβληματίζεται κατά πόσο θα προχωρήσει ή όχι σε πρόωρη αφυπηρέτηση, προκειμένου να διεκδικήσει θέση στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ και κατ’ επέκταση βουλευτική έδρα. 
 
Αριστίνδην και συνεργασίες
Αναφορικά με τους αριστινδήν, κλειδωμένη θεωρείται η υποψηφιότητα της πρωταθλήτριας των παραολυμπιακών αγώνων Καρολίνας Πελενδρίτου, ενώ για τη δεύτερη θέση γίνεται λόγος για τον πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Σταύρο Ζένιο. Ωστόσο, στην περίπτωση του κ. Ζένιου τίθεται από ορισμένους το ζήτημα κατά πόσο μπορεί να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο ως αριστίνδην, δεδομένου ότι κατήλθε ως αριστίνδην του ΔΗΣΥ στις ευρωεκλογές και ως εκ τούτου είναι μέλος το κόμματος. Όπως προβλέπεται από τη σχετική πρόνοια του Καταστατικού, «σε περίπτωση που οποιοσδήποτε από τους υποψηφίους που επιλέγει ο πρόεδρος δεν είναι μέλος του κόμματος, υποβάλλει σχετική αίτηση και καθίσταται αυτόματα μέλος από τη στιγμή της συμπερίληψης του στο ψηφοδέλτιο».
Στο συναγερμικό ψηφοδέλτιο της Λεμεσού, αναμένεται να βρεθούν επίσης υποψήφιοι ως συνεργαζόμενοι, ένας ή δύο στον αριθμό. Όπως πληροφορούμαστε, τουλάχιστον ο ένας θα προέρχεται από το συνεργαζόμενο με τον ΔΗΣΥ Κίνημα «Οικολογία Μπροστά».
 
Οι εκλεκτοί του Νικόλα
Σε ό,τι αφορά τον τελικό καταρτισμό του ψηφοδελτίου του ΔΗΚΟ στη Λεμεσό, ουσιαστικά βρίσκεται μόλις τρία βήματα πριν από την ολοκλήρωσή του, καθότι εννέα από τις δώδεκα διαθέσιμες θέσεις είναι ήδη καπαρωμένες, ενώ δεν αναμένεται να χρειαστεί η διενέργεια εσωκομματικών εκλογών. Στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ στη Λεμεσό, από το οποίο απουσιάζουν ηχηρά ονόματα που συμμετείχαν σε προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες(όπως για παράδειγμα η Αθηνά Κυριακίδου) θα βρίσκονται:
*Ο νυν βουλευτής Άγγελος Βότσης.
*Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Άθως Αντωνιάδης.
*Ο Επαρχιακός Γραμματέας του ΔΗΚΟ Λεμεσού Πανίκος Λεωνίδου.
*Ο πρώην βουλευτής και ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Ματσάκης.
*Το τοπικό στέλεχος Νεόφυτος Χαραλαμπίδης.
*Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Γιάννης Τσάππας.
*Η  Μαρτίνα Συκοπετρίτου Πιερή.
*Ο πρώην πρόεδρος της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Κόμματος Γρηγόρης Χριστοδουλίδης, ο οποίος μετακόμισε στο ΔΗΚΟ πριν από περίπου ένα χρόνο.   
*Ο δικηγόρος Μάριος Σωφρονίου ως αριστίνδην, μεταγραφή και αυτός από το Ευρωπαϊκό Κόμμα, στο ψηφοδέλτιο του οποίου βρισκόταν στις βουλευτικές εκλογές του 2011.  
 
Ψάχνει άλλους τρεις
Αναφορικά με τις τρεις θέσεις που απομένουν για να ολοκληρωθεί το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ στη Λεμεσό, ασφαλείς πληροφορίες του reporter.com.cy αναφέρουν πως δεν θα πρέπει να αναμένεται η ανακοίνωση ονομάτων από αυτά που θεωρούνται ηχηρά. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, από την ηγεσία του ΔΗΚΟ προσεγγίστηκαν προκειμένου να συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο ο πρωταθλητής στη σκοποβολή Αντώνης Νικολαΐδης και ο πρώην Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού(ΚΟΑ), Κώστας Παπακώστα. Και οι δύο απάντησαν αρνητικά. Σημειώνεται πως οι υποψηφιότητες του Άθου Αντωνιάδη και του Πανίκου Λεωνίδου, είναι αυτές που εμφανίζονται ως οι προκρινόμενες για εκλογή από την ηγεσία του κόμματος.
 
To παλεύει η ΕΔΕΚ
Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποτελεί το ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ στη Λεμεσό. Με ανοικτό το θέμα της καθόδου ή όχι του προέδρου του Κινήματος Μαρίνου Σιζόπουλου στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, το τοπίο παραμένει μέχρι στιγμής εξαιρετικά ρευστό σε ό,τι αφορά τον καταρτισμό του ψηφοδελτίου, την ίδια ώρα που η ηγεσία της ΕΔΕΚ κρατά σαν κάτι περισσότερο από επτασφράγιστο μυστικό τα όποια ονόματα βρίσκονται στο τραπέζι ως πιθανοί υποψήφιοι του Κινήματος στη Λεμεσό. Κομματικοί, αλλά και εξωκομματικοί. Το σίγουρο είναι πως η απόφαση Μαρίνου Σιζόπουλου είναι άμεσα συνυφασμένη με το κατά πόσο θα επαναδιεκδικήσει ή όχι ο νυν βουλευτής του κόμματος, Νίκος Νικολαίδης. Η ηγεσία της ΕΔΕΚ διαμηνύει μεν τη θέλησή της όπως ο κ. Νικολαΐδης βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο, ωστόσο όχι με τον όρο και την προϋπόθεση που θέτει ο βουλευτής. Δηλαδή, για να θέσει υποψηφιότητα, να μην κατέλθει ως υποψήφιος στη Λεμεσό ο Μαρίνος Σιζόπουλος.
Εξάλλου, πληροφορίες του reporter.com.cy φέρουν την ηγεσία της ΕΔΕΚ να βρίσκεται σε επαφή με το Εθνικιστικό Δημοκρατικό Κόμμα (ΕΔΗΚ) του Λουκά Γ. Σταύρου, ο οποίος στις βουλευτικές εκλογές του 2011 είχε κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού. Οι ίδιες πληροφορίες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ψησίματος εκλογικής συνεργασίας, μεταφραζόμενη σε συμμετοχή στελεχών του ΕΔΗΚ στα ψηφοδέλτια της ΕΔΕΚ και στην προκειμένη περίπτωση στο ψηφοδέλτιο Λεμεσού.
 
Οι υποψήφιοι του ΑΚΕΛ
Σε ό,τι αφορά το ΑΚΕΛ, το ψηφοδέλτιο του, όπως αυτό ανακοινώθηκε επισήμως αποτελείται από τους: 
*Χρίστο Μέση-Βουλευτή
*Άντρο Καυκαλιά-Βουλευτής
*Κώστα Κώστα-Βουλευτής
*Αδάμος Αδάμου-Βουλευτής
*Γιώργο Γεωργίου-Δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών
*Νέαρχο Ιωάννου-Γενικός Δ/ντης ΣΤΛ
*Δημήτρη Μιχαλακάκος-Δημοσιογράφος
*Γιώργο Μακαρίου-Πρώην Δ/ντης Πυροσβεστικής, Πρόεδρος Συνδέσμου Αντιστασιακών
*Φωτεινή Μιχαηλίδου-Χρίστου-Νομικός
*Αργεντούλα Ιωάννου-Νομικός
*Νίκος Τριμικλινιώτης-Πανεπιστημιακός
*Πέτρος Κλεάνθους-Δημόσιος υπάλληλος
 
 

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα