Διπλή τραγωδία με 35 νεκρούς μετανάστες

Τουλάχιστον 35 μετανάστες βρήκαν σήμερα τον θάνατο στο Αιγαίο, στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Τουρκίας, σε δύο ναυάγια που συνέβησαν ενώ επιχειρούσαν να φθάσουν στα ελληνικά νησιά, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Μια πρώτη τραγωδία εκτυλίχθηκε στα ανοικτά της τοποθεσίας Ντικίλι (Δεκέλεια), στην επαρχία της Σμύρνης, απ' όπου είχαν αποπλεύσει οι μετανάστες κατευθυνόμενοι στη Λέσβο, και είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 11 ανθρώπων, διευκρίνισε το πρακτορείο.
Τρεις επιβάτες του πλεούμενου διασώθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή.
Σε μια δεύτερη τραγωδία, 24 μετανάστες, κι αυτοί καθ' οδόν για τη Λέσβο, πνίγηκαν όταν το πλεούμενό τους ναυάγησε αυτή τη φορά στα ανοικτά της τοποθεσίας Εντρεμίτ, βόρεια του Ντικίλι. Τέσσερις άνθρωποι διασώθηκαν, πρόσθεσε το Dogan.
Οι νέες αυτές τραγωδίες συμπίπτουν χρονικά με τη σύντομη επίσκεψη εργασίας που πραγματοποιεί σήμερα στην Άγκυρα η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία έφτασε για να ασκήσει πίεση στους Τούρκους να κάνουν περισσότερα για να επιβραδύνουν τη ροή των μεταναστών προς την Ευρώπη.
Η Άγκυρα και οι Βρυξέλλες υπέγραψαν στα τέλη Νοεμβρίου ένα "σχέδιο δράσης" που προβλέπει μια ευρωπαϊκή βοήθεια 3 δισεκ. ευρώ προς τις τουρκικές αρχές ως αντάλλαγμα για τη δέσμευσή τους να ελέγχουν καλύτερα τα σύνορα και να καταστείλουν τους διακινητές.
Οι ευρωπαϊκές χώρες επικύρωσαν την Τετάρτη τη χρηματοδότηση της βοήθειας αυτής.
Η Τουρκία, η οποία έχει υποδεχθεί επισήμως περίπου 2,7 εκατ. Σύρους και 300.000 Ιρακινούς πρόσφυγες, έχει γίνει ένα από τα κύρια σημεία εκκίνησης των μεταναστών που θέλουν να εγκατασταθούν στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περίπου 68.000 μετανάστες έχουν καταφέρει από την αρχή του χρόνου να διασχίσουν το Αιγαίο για να εισέλθουν στην Ελλάδα.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης κατέγραψε από την πλευρά του 284 θανάτους μεταναστών κατά την ίδια περίοδο σ' αυτή τη μεταναστευτική οδό.

Δειτε Επισης

Τούρκος βίασε γυναίκα σε παραλία στην Ελλάδα-Το αποτύπωμα που τον πρόδωσε
Κατέληξε η 18χρονη που είχε καταρρεύσει σε γυμναστήριο στη Λάρισα
Η Ελλάδα καταδίκασε στα Ηνωμένα Έθνη την επίθεση στη Δαμασκό
Αποφυλάκιση Κασιδιάρη προτείνει η Εισαγγελέας Εφετών
Νέα αποκάλυψη για τους θανάτους των βρεφών στην Αμαλιάδα-Εύρημα δείχνει ασφυξία
Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναλαμβάνω το βάρος της ευθύνης στο όνομα όσων κυβέρνησαν και δεν άλλαξαν το κράτος
Ενοχή για τους επτά προτείνει η Εισαγγελέας στην πρώτη δίκη για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ
Σε ειδικό θάλαμο η γιατρός με αιμορραγικό πυρετό στο νοσοκομείο της Λάρισας
Ορκίστηκαν τα νέα μέλη της ελληνικής Κυβέρνησης μετά τις παραιτήσεις
Σε κρίσιμη κατάσταση 35χρονος που μαχαιρώθηκε σε πανηγύρι της Μυτιλήνης