Οι Κύπριοι στην Αλάσκα που έμαθαν στους Εσκιμώους την Αυγολέμονη
18:22 - 08 Φεβρουαρίου 2016
Η μετακίνηση στην Μπέθελ
Η οικογένεια της Μάρως Κάργα ζει στην Μπέθελ της Αλάσκας για 30 ολόκληρα χρόνια. Πριν από τρεις δεκαετίες ήρθε η δελεαστική πρόταση για τον σύζυγο της κα Κάργα να δουλέψει στο Valdez της Αλάσκας, στους αγωγούς φυσικού αερίου. Όμως, η Αλάσκα τον μάγεψε και αφού ολοκλήρωσε τη δουλειά του εκεί, αποφάσισε να φέρει όλη την οικογένεια, που στο μεταξύ είχε φύγει από την Κύπρο και ζούσε στις ΗΠΑ, στη Νότια Καρολίνα. Σύζυγος και τρία παιδιά εγκαταστάθηκαν στο Άνκορατζ. Η κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα της Αλάσκας είχε και άλλους Έλληνες και λίγους Κύπριους, ακόμα και ελληνορθόδοξη εκκλησία. Όμως, όταν ήρθε η πρόσκληση από έναν Έλληνα να εργαστούν στην πόλη Μπέθελ, επέλεξαν να εγκατασταθούν μόνιμα εκεί.
Dimitri’s Restaurant
Στη μικρή αυτή πόλη, που ζουν κυρίως Εσκιμώοι, η υποδοχή ήταν πολύ θερμή, οι άνθρωποι φιλικοί, νοιάζονταν ο ένας για τον άλλο. Χαρακτηριστικά μας λέει η κα Κάργα: «Όταν παγιδεύτηκα στο Άνκορατζ με το αυτοκίνητο στο χιόνι κανείς δεν γύρισε να με βοηθήσει, ενώ όταν μου συνέβη το ίδιο στην Μπέθελ, όλοι έτρεξαν. Γενικά, ο κόσμος εκεί είναι φιλικός και παρόλο που δεν συμπαθούν ιδιαίτερα τους Αμερικανούς, εμάς μας αγκάλιασαν. Είναι πόλη όπου ο καθένας γνωρίζει τον άλλο, όπου ο ένας βοηθά τον άλλο, αυτό μου άρεσε», συμπλήρωσε. Στη Μπέθελ, στην καρδιά της γης των Εσκιμώων, η κα Κάργα άνοιξε το δικό της εστιατόριο. Απέφυγε το ψάρι, που ούτως ή άλλως είναι από τα κύρια πιάτα των Εσκιμώων. Μαγειρεύοντας νέες γεύσεις για τους ντόπιους, ο γύρος της, η φασολάδα, το αυγολέμονο και άλλες σπιτίσιες λιχουδιές, έκαναν γρήγορα το Dimitri’s Restaurant σημείο αναφοράς τόσο για τους ντόπιους όσο για τους τουρίστες, και η φήμη της ξεπέρασε τα όρια της παγωμένης πολιτείας.
Περιβαλλοντικές αλλαγές
Σύμφωνα με την κα Κάργα, οι χειμώνες της Αλάσκας έχουν αλλάξει πολύ στα τελευταία 30 χρόνια. Η θερμοκρασία έχει ανέβει. Αυτές τις ημέρες η θερμοκρασία στην Μπέθελ κυμαίνεται γύρω στους -4 βαθμούς Κελσίου μόνο. «Οι προπονήσεις για την κούρσα των χάσκι», λέει η κα Κάργα «έγιναν τελευταία σε άλλες περιοχές, πιο απόμακρες, γιατί δεν είχαμε αρκετό χιόνι για τα έλκηθρα». Ενδεικτικό είναι και το ότι στην Μπέθελ έχουν αρχίσει μερικοί να παράγουν φρούτα και λαχανικά σε θερμοκήπιο, πράγμα που ήταν αδύνατο πιο παλιά. Αλλά και στο ζωικό βασίλειο υπάρχουν σκαμπανεβάσματα. Οι ποσότητες του βασιλικού σολομού έχουν μειωθεί και οι αρχές έδωσαν 30 εκατομμύρια δολάρια για τη μελέτη του φαινομένου. Κάτοικοι, όπως την κα Κάργα, καθώς και τουρίστες, παίρνουν πολύ λιγότερες άδειες σήμερα για το ψάρεμα. Προτεραιότητα έχουν πάντα οι Εσκιμώοι, όπως μας αναφέρει, γιατί ανήκει στην παράδοσή τους. Τα καλοκαίρια πηγαίνουν στα ειδικά «fish camps» (μικρά ψαροχώρια), για ψάρεμα και επεξεργασία του σολομού. Το κυνήγι για άλλα ζώα γίνεται, επίσης, μόνο με άδειες και κάτω από πολύ συγκεκριμένους κανόνες, όμως η λαθροθηρία είναι και εκεί πρόβλημα αφού, όπως μας αναφέρει η Μάρω Κάργα, υπάρχουν κάτοικοι, μετανάστες από ασιατικές χώρες, που θεωρούν ότι η χολή της καφέ αρκούδας έχει θεραπευτικές ιδιότητες. «Είναι λυπηρό, αλλά σκοτώνουν την αρκούδα μόνο για αυτό το πράγμα», προσθέτει.
Αλκοολισμός
Οι Εσκιμώοι, λέει στον «Ρεπόρτερ» η Μάρω Κάργα, έχουν πάντα προτεραιότητα στις θέσεις εργασίας με πολύ καλά εισοδήματα. Είναι η κουλτούρα τους να είναι πιο ανέμελοι και ελεύθεροι, παρά εγκλωβισμένοι σε αυστηρά ωράρια. Όπως όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι της Αλάσκας, λαμβάνουν ετήσια μερίσματα από τα πετρελαϊκά κέρδη, τα οποία μπορεί να φτάνουν και τις 2000 δολάρια (1.835 ευρώ) ανά άτομο. Ανάμεσα στους Εσκιμώους υπάρχουν προβλήματα, αλκοολισμού, κατάθλιψης και αυτοκτονιών. Ο αλκοολισμός συνοδεύεται με την ενδοοικογενειακή βία, και έτσι έχουν δημιουργηθεί Κέντρα Ημέρας για παιδιά, όπου οι μητέρες, που είναι υπό την επήρεια αλκοόλ, μπορούν να τα αφήνουν μέχρι να ξεμεθύσουν. Ως ψυχολόγος, ο γιος της κας Κάργα είχε ασχοληθεί με το θέμα και μάλιστα είχε εκδιωχθεί υπό την απειλή όπλων από χωριό ιθαγενών Ινδιάνων, όταν τον είχαν στείλει να παραλάβει παιδιά. «Οι ιθαγενείς Ινδιάνοι», τονίζει, «έχουν δικούς τους νόμους».