Ελπίζει σε βιώσιμη-λειτουργική λύση μέσα στο 2016 ο Πρόεδρος

Την ελπίδα ότι «με αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα τεχνοκρατικά προαπαιτούμενα για να πετύχουμε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση μέσα στο 2016», εξέφρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στον χαιρετισμό του στο πλαίσιο του Εορτασμού του Αγίου Μάρωνα στον Καθεδρικό Ναό Παναγίας των Χαρίτων.

Πρόσθεσε ότι «με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί καταβάλλουμε προσπάθεια, ώστε να επιτύχουμε μια λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες αλλά και τις ανησυχίες του συνόλου του λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Λατίνων, Αρμενίων.

Μια λύση που θα βασίζεται στις θεμελιώδεις αρχές του ΟΗΕ αλλά και ως χώρα μέλος της ΕΕ να σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των συμπολιτών μας».

Χωρίς να θέλω να καλλιεργώ ανεδαφική αισιοδοξία, συμπλήρωσε, «αυτό που επισημαίνω είναι πως όντως έχει καταγραφεί σε μια σειρά από κεφάλαια που άπτονται σημαντικών πτυχών του κυπριακού προβλήματος, πρόοδος. Όπως και θέλω να καταγράψω πως υπάρχουν ακόμη διαφορές σε ουσιώδη θέματα, ενώ παραμένουν προς διαπραγμάτευση τα σημαντικά κεφάλαια των εδαφικών αναπροσαρμογών, των χρονοδιαγραμμάτων αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και των θεμάτων που άπτονται της ασφάλειας δια των εγγυήσεων».

Σημείωσε ότι |οι Μαρωνίτες της Κύπρου – έτσι τους θεωρούσαμε πάντοτε - αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πολυπολιτισμικής χώρας μας. Εδώ και 14 αιώνες εκπροσωπούν μια δυναμική κοινότητα, που προσφέρει στην ανάπτυξη και στην πολιτισμική πολυμορφία της Κύπρου. Είναι παράλληλα ένα κομμάτι της χώρας μας που δέχτηκε εξίσου σοβαρότατο πλήγμα από την τουρκική εισβολή».
 
Διαβεβαίωσε παράλληλα τους Μαρωνίτες ότι «λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη και τις δικές προσδοκίες, ενώ την ίδια ώρα θέλω επίσης να σας καθησυχάσω για τυχόν ανησυχίες που προκαλούνται από αβάσιμες πληροφορίες που ανεύθυνα κάποιοι τρίτοι, όχι Κύπριοι, μεταφέρουν».
 
Στο πλαίσιο, ο Πρόεδρος είπε ότι θεωρεί «ιδιαίτερα σημαντικό για τη διατήρηση της ξεχωριστής σας ταυτότητας, το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά την καταγραφή και κωδικοποίηση της Μαρωνιτικής γλώσσας. Πρόκειται πραγματικά για μία φιλόδοξη προσπάθεια που έχει στόχο τη δημιουργία Αρχείου προφορικής παράδοσης για την Κυπριακή Μαρωνιτική - Αραβική Γλώσσα, η οποία απειλείται με εξαφάνιση. Παρουσιάστηκε πρόσφατα το αποτέλεσμα της τρίτης φάσης αυτής της πολύχρονης προσπάθειας, την οποία, όπως γνωρίζετε, η Κυπριακή Δημοκρατία χρηματοδοτεί και στηρίζει».
 
 

Δειτε Επισης

Ξεκαθαρίζει ο Πρόεδρος ότι δεν αποτελεί επιλογή στην παρούσα συγκυρία η αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ
Σκέφτεται το ενδεχόμενο ένταξής του σε ευρωομάδα ο Φειδίας Παναγιώτου
Καταγγελτική η αντίδραση του ΑΚΕΛ για Στρατηγικό Διάλογο με ΗΠΑ-Χαιρετίζουν ΔΗΣΥ και συμπολίτευση
Ανησυχούν οι Τ/κ για τις ανεξέλεγκτες εισόδους αλλοδαπών στα κατεχόμενα
Στο Παρίσι ο Υπουργός Άμυνας για την έκθεση EUROSATORY 2024
Την Τετάρτη αναλαμβάνει καθήκοντα ο Υφυπουργός Μετανάστευσης
Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-«Θα μειώσει το κόστος ηλεκτρισμού για τον καταναλωτή»
Την ανάγκη στήριξης των καταναλωτών για το ρεύμα και το καλοκαίρι επισημαίνει ο ΔΗΣΥ
Και επίσημα μέλος του ECR το ΕΛΑΜ-Συμμετείχε στην πρώτη συνεδρίαση ο Γεάδη
Τερματισμός λειτουργίας Κλάδου Οικοδομών Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας