Τσίπρας: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η γέφυρα Ιράν - ΕΕ

Το πλαίσιο της στρατηγικής, όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασίας με το Ιράν, παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο Τεχνολογικό Πάρκο Τεχεράνης, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας, ενέργειας, εμπορίου, πολιτισμού και ναυτιλίας.

Πέραν της βούλησης της ελληνικής κυβέρνησης για την πολύπλευρη ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε την Τεχεράνη, ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η γέφυρα που θα ενώσει ενεργειακά, οικονομικά και εμπορικά το Ιράν με την ΕΕ.

Υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό, ο επικεφαλής του Τεχνολογικού Πάρκου Μαχντί Σαφαρίνια, ο οποίος χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα ως τον πιο ανεξάρτητο ηγέτη της Ευρώπης, τόνισε ότι στο Πάρκο είναι μέλη πάνω από 30 επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και δραστηριοποιούνται πάνω από 3.000 ερευνητές. Ο Ιρανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού μπορεί να αποτελέσει την απαρχή της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της τεχνολογίας, τονίζοντας ότι το Ιράν είναι η έβδομη χώρα στον κόσμο ως προς την ανάπτυξη της νανοτεχνολογίας.

Ο κ. Σαφαρίνια κάλεσε τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και την τεχνολογία να συμμετάσχουν στη μεγάλη έκθεση που θα γίνει στο Ιράν τον Μάιο. Απαντώντας ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τόνισε τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες και έκανε λόγο για επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να αναπτύξει σχέσεις στρατηγικού χαρακτήρα με το Ιράν.

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τους Ιρανούς ότι η Ελλάδα θα γίνει "η γέφυρα που θα ενώσει ενεργειακά, οικονομικά και εμπορικά το Ιράν με την ΕΕ". Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα των τεχνολογιών και δήλωσε ότι τις δύο χώρες τις ενώνουν σημαντικοί δεσμοί δύο ισχυρών πολιτισμών, αλλά μπορεί να τις ενώσει και το μέλλον σε συνεργασίες σε σειρά από τομείς, όπως οι νέες τεχνολογίες.

Απαντώντας στη δήλωση του Ιρανού αξιωματούχου ότι είναι ο πιο ανεξάρτητος ηγέτης της ΕΕ, ο Πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα έχει ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και παρά την κρίση, ανοίγει τα φτερά της συνεργαζόμενη με σημαντικές χώρες της περιοχής, όπως με το Ιράν.

Το κύριο πρόγραμμα επαφών του Πρωθυπουργού θα γίνει αύριο με τις συναντήσεις που θα έχει με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων του ανώτατου ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί, και του Προέδρου, Χασάν Ρουχανί. Στο πλαίσιο των συναντήσεων θα υπογραφούν μια σειρά από συμφωνίες.  
 

Δειτε Επισης

Είχε επισκεφτεί το Ντουμπάι λίγες ημέρες πριν δολοφονηθεί ο Μουσχούρης-Στο μικροσκόπιο οι επαφές του
«Αιφνίδια αστοχία υλικού, υπέστη εγκαύματα δεύτερου βαθμού»-Πώς πήρε φωτιά ο ασθενής στο «Αλεξάνδρα»
Απορρίφθηκε και το δεύτερο αίτημα εκταφής θύματος των Τεμπών από τον εφέτη ανακριτή
Ασθενής πήρε φωτιά στη διάρκεια χειρουργείου στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»-Διατάχθηκε έρευνα
«Πέντε λεπτά πριν περνούσα από το διαγνωστικό κέντρο»-Σοκάρει μαρτυρία για την εκτέλεση στο Χαλάνδρι
Ζητούν και τα ρέστα... Γονιός μήνυσε τον γιο της 85χρονης που της πέταξαν βαρελότα για το βίντεο που ανήρτησε
Πάνω από 40 κάλυκες στο σημείο της ενέδρας-Οι δράστες πυροβολούσαν εναλλάξ
Πώς συνέβη η τραγωδία στου Ρέντη με θύμα τη 12χρονη-Είχε σκοτωθεί ο αδερφός της σε ανάλογο δυστύχημα
Ποιοι εκτέλεσαν τον Μοσχούρη στο Χαλάνδρι-Το ακριβό συμβόλαιο θανάτου για τον «θαμνάκια» της Greek Mafia
Άλλαξαν γεμιστήρα την ώρα της εκτέλεσης οι δράστες-Βρέθηκαν πάνω από 30 κάλυκες στο σημείο