Αϊγκιούν: Οι ισορροπίες μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή στη Συρία

"Δεν πιστεύω ότι οι δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης θα καταφέρουν να αντέξουν πάνω από μια βδομάδα στην περιοχή Αζέζ, οι ισορροπίες αλλάζουν στην περιοχή", είπε στο ΚΥΠΕ ο Τούρκος δημοσιογράφος Μπουνιαμίν Αϊγκιούν. Παρακολουθεί τον πόλεμο στη Συρία από την πρώτη μέρα, πότε είναι εντός της Συρίας και πότε κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Από τους λίγους που γνωρίζουν καλά τι γίνεται στην περιοχή. 

"Τα εδάφη που κέρδισε η αντιπολίτευση της Συρίας τα τελευταία 4 χρόνια τα έχασε μέσα σε τέσσερις μέρες από το καθεστώς Άσαντ. Με τη στήριξη των ρωσικών αεροσκαφών το καθεστώς Άσαντ ενισχύθηκε πολύ", μου λέει ο Τούρκος δημοσιογράφος, αν και λόγω της εμπειρίας του εκτιμά ότι τίποτα δεν αποκλείεται. "Ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξουν και πάλι οι ισορροπίες", μου λέει. 

Και ασφαλώς οι ισορροπίες μπορεί να αλλάξουν αν οι χερσαίες δυνάμεις της Τουρκίας μπουν τελικά στην Συρία. Θα μπει τελικά η Τουρκία στη Συρία; Και αν ναι, πότε; Ο Μπουνιαμίν Αϊγκιούν εκτιμά ότι η Τουρκία δεν θα εισβάλει στη Συρία γιατί αν το κάνει θα είναι μια μεγάλη περιπέτεια για την Άγκυρα. Ωστόσο τώρα υπάρχει η πιθανότητα πραγματοποίησης και του χειρότερου σεναρίου, όπως ο ίδιος το χαρακτηρίζει, έπειτα από τις σημερινές ειδήσεις που έλαβε ότι το Κουρδικό PYD προελαύνει προς την περιοχή Αφρίν της Συρίας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Ο Τούρκος δημοσιογράφους λέει πως στην περίπτωση που το κουρδικό PYD καταφέρει να καταλάβει την περιοχή, τότε δεν αποκλείεται ένα εκατομμύριο πρόσφυγες να φτάσουν στα σύνορα της Τουρκίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο, η Τουρκία θα αναγκαστεί να μπει στη Συρία για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας, ώστε όλος αυτός ο πληθυσμός να εγκατασταθεί εκεί, δεδομένου ότι ούτε η Τουρκία αλλά ούτε και η Ευρώπη μπορεί να αντέξει τέτοιο μεταναστευτικό κύμα. Θα μπει δηλαδή με τη στήριξη ΗΠΑ και ΕΕ, όπως εκτιμά. Για τη στάση της Ρωσίας έναντι σε αυτή τη ζώνη ασφαλείας πρέπει να φροντίσουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ γιατί η Ρωσία με την Τουρκία δεν πρόκειται να έρθουν σε άμεση επαφή μεταξύ τους. 

"Οι Αμερικανοί μαλακώνουν"

Για το ενδεχόμενο να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να παραχωρηθεί στην Τουρκία μια πολύ στενή λωρίδα στην Τζεραμπλούς κάνουν λόγο πολλοί αναλυτές τις τελευταίες μέρες. Ωστόσο από μόνη της η Τουρκία να κάνει επίθεση στη Συρία φαίνεται αδύνατο, καθώς αν το κάνει θα έρθει σε απευθείας σύγκρουση με τη Ρωσία και κάτι τέτοιο δεν το θέλει χωρίς να έχει το ΝΑΤΟ δίπλα της. 

Από την άλλη, αναλυτές που πρόσκεινται στο ΑΚΡ λένε ότι η απάντηση στο ερώτημα αν η Τουρκία θα μπει τελικά στη Συρία είναι δύσκολη. Η θέση ωστόσο ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός `κράτους του ΡΚΚ` όπως το αποκαλούν ισχύει. Και λένε κράτος του ΡΚΚ γιατί πάντοτε στην Τουρκία διαχωρίζουν τους Κούρδους από το ΡΚΚ. Κούρδοι είναι και το 15% των πολιτών του τουρκικού κράτους, αλλά ΡΚΚ είναι μόνο οι τρομοκράτες, για την Άγκυρα. 

Σήμερα πάντως ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απάντησε στους δημοσιογράφους εν πτήση, επιστρέφοντας από τη Σενεγάλη, στο ερώτημα αν θα υπάρξει στρατιωτική δραστηριότητα στη Συρία και τι θα κάνει η Τουρκία σε τέτοια περίπτωση. "Δεν θέλουμε να επαναληφθεί στη Συρία το ίδιο λάθος που είχε γίνει με το Ιράκ. Εγώ ήμουν υπέρ της ψήφισης του διατάγματος από την τουρκική εθνοσυνέλευση για στρατιωτική δράση στο Ιράκ. Αν είχε γίνει αποδεκτό από την αρχή και η Τουρκία ήταν στο Ιράκ δεν θα ήταν σε αυτή την κατάσταση το Ιράκ", είπε. Ρωτήθηκε επίσης αν η Τουρκία μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με μια ξαφνική επιχείρηση. "Αυτά τα πράγματα δεν συζητούνται, γίνεται αυτό που πρέπει να γίνει. Αυτή τη στιγμή όλες οι δυνάμεις ασφαλείας μας είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο. Να μην ανησυχεί κανείς γι αυτό", απάντησε. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος αποκάλυψε επίσης ότι οι ΗΠΑ άρχισαν να πιστεύουν στο θέμα της ζώνης ασφαλείας. "Για την περιοχή απαγόρευσης πτήσεων ήταν εναντίον αλλά και σε αυτό το θέμα τώρα άρχισαν να μαλακώνουν", ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν. 

Αναμονή για την μεγάλη εξέλιξη

Εδώ στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, στο Κιλίς όπου το ΚΥΠΕ βρίσκεται σε αποστολή, έχουν συγκεντρωθεί δημοσιογράφοι από όλα σχεδόν τα μέρη του κόσμου περιμένοντας κυρίως να καλύψουν μια πιθανή στρατιωτική δράση στη Συρία. CNN, ABC, CBS, Al Jazeera, τα μεγαλύτερα κανάλια του κόσμου έχουν στρατοπεδεύσει στα σύνορα στο Κιλίς περιμένοντας να καλύψουν πρώτοι μια πιθανή μεγάλη εξέλιξη. Ο καθένας έχει και άλλες πληροφορίες. Άλλος λέει ότι περιμένει να μπουν στη Συρία μέσω Τουρκίας χερσαίες δυνάμεις 150 χιλιάδων στρατιωτών, οι οποίες θα αποτελούνται κυρίως από στρατιωτικές δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας υπό την ηγεσία των Αμερικανών. Άλλοι λένε ότι η Τουρκία ετοιμάζει τις δικές τις χερσαίες δυνάμεις. Άλλοι ότι ήδη γίνονται προετοιμασίες για ένα κέντρο συντονισμού στρατιωτικών επιχειρήσεων. 

Όλοι όμως είναι και σε αναμονή για τους πρόσφυγες οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα της Τουρκίας, αλλά η Άγκυρα προς το παρόν τους κρατάει εκεί σε στρατόπεδα εντός του συριακού εδάφους παρέχοντάς τους ανθρωπιστική βοήθεια. Ο νομάρχης Κιλίς δήλωσε προχθές ότι πρόκειται για 35 χιλιάδες πρόσφυγες που έφτασαν μέσα σε δύο μέρες. Αν οι βομβαρδισμοί συνεχιστούν αυτός ο αριθμός αναμένεται να φτάσει στις 70 χιλιάδες. Σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία μπορεί τελικά να αναγκαστεί να τους δεχτεί. 

Δραματική κατάσταση στο στρατόπεδο Μπαμπούσαλεμ

Ο Μπουνιαμίν Αϊγκιούν ο οποίος ήταν από τους λίγους δημοσιογράφους χθες που πήρε άδεια και πέρασε στα στρατόπεδα Μπαμπούσαλεμ των προσφύγων εντός της Συρίας κοντά στα σύνορα της Τουρκίας λέει ότι η κατάσταση είναι δραματική και προκαλεί θλίψη να βλέπει κανείς τη κατάσταση των παιδιών που τρώνε ρύζι μέσα από τις σακούλες που τους στέλλουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις. Πρόκειται για ανθρώπους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στο Αζές για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς των Ρώσων και τις επιθέσεις του καθεστώτος Άσαντ.

Σύμφωνα με τη συριακή Οργάνωση Παρατηρητών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την μέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος έχασαν τη ζωή τους 250 χιλιάδες άνθρωποι, ενώ πλέον στις μάχες συμμετέχουν ακόμη και παιδιά οπλισμένα. Όλοι έχασαν από κάποιον στην οικογένειά τους, λένε στον Μπουνιαμίν Αϊγκιούν. "Εμείς είμαστε οι τελευταίοι που μείναμε στην οικογένειά μας. Οι πατεράδες μας σκοτώθηκαν, οι μεγάλοι μας αδελφοί σκοτώθηκαν. Τώρα είναι η δική μας σειρά. Ή θα σώσουμε την τιμή μας απέναντι στον Άσαντ ή θα πεθάνουμε", του είπαν τρία αδέλφια 16, 17 και 24 χρόνων. 

Οι τραυματίες από τις μάχες και τους βομβαρδισμούς μεταφέρονται με ασθενοφόρα στην Τουρκία. Πρώτα τους μεταφέρουν στο νοσοκομείο του Κιλίς και στη συνέχεια πολλοί από αυτούς στο νοσοκομείο της ανθρωπιστικής οργάνωσης Γαλάζια Ημισέληνος το οποίο χρηματοδοτεί η τουρκική κυβέρνηση.

Ο γιατρός Αλί Αχμέτ, ο οποίος είχε έρθει από το Κομπάνι, άνοιξε τις πόρτες του νοσοκομείου και μιλήσαμε με τους τραυματίες. Άλλοι με κομμένα πόδια, άλλοι παράλυτοι, παιδιά χωρίς γονείς στο κρεβάτι τραυματισμένα. Η πιο συγκλονιστική ήταν η ιστορία της μικρής Σιεμά, δύο χρόνων, η οποία έχασε και τα δύο της μάτια στους βομβαρδισμούς των ρωσικών αεροσκαφών. Στο ΚΥΠΕ μίλησε και ο Σύριος φοιτητής Φουάτ από το Χαλέπι, 24 χρόνων. "Χρειαζόμουν ένα χαρτί για τη σχολή μου, ήμουν στο δρόμο. Νομίζω ήταν αυτό το ρωσικό αεροσκάφος που έριξε βόμβα. Δεν θυμάμαι. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν μπροστά μου. Μου έκοψαν το ένα μου πόδι. Ελπίζω να πάω πίσω στη χώρα μου".  

Δειτε Επισης

Συνεδριάζει την Τρίτη το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ για τη συμφωνία εκεχειρίας στον Λίβανο
Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν στους όρους για τερματισμό του πολέμου σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους
Ρινγκ το κοινοβούλιο της Σερβίας-Βουλευτές πιάστηκαν στα χέρια στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό
Τουλάχιστον 16 νεκροί και 7 αγνοούμενοι από πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Ινδονησία
Μηδενικές οι ροές μεταναστών διά θαλάσσης-Στις 9,000 οι αναχωρήσεις μέσα σε δέκα μήνες
Ανθρωποκυνηγητό στο Λονδίνο μετά από πυροβολισμούς-Τραυματίες ένα οχτάχρονο κορίτσι και ένας άνδρας
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης από ναυάγιο τουριστικού σκάφους στην Αίγυπτο-Αγνοούνται 17 άτομα
Με δέσμη δέκα δράσεων ο προϋπολογισμός ΥΠΕΣ-Έμφαση στη στεγαστική και προσφυγική πολιτική
«Ναι επί της αρχής» από Νετανιάχου για εκεχειρία με Λίβανο μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ
Συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας με τριμερείς μηχανισμούς και περιφερειακές εξελίξεις στο επίκεντρο