Οι Μαρωνίτες της Κύπρου τίμησαν τον Άγιο Μάρωνα

Οι Μαρωνίτες της Κύπρου τίμησαν σήμερα, στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων, στη Λευκωσία, την εορτή, του ιδρυτή της Μαρωνιτικής Εκκλησίας, Αγίου Μάρωνα, στην παρουσία, μεταξύ άλλων, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, Υπουργών, Βουλευτών, αρχηγών ή εκπροσώπων κομμάτων, του εκπροσώπου των Μαρωνιτών στη Βουλή Αντώνη Χατζηρούσο, του εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγόριου, του Καρδινάλιου Λεονάρντο Σάντρι.

Ο εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή Αντώνης Χατζηρούσος, στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι είναι συμβολική μέρα για τη μαρωνίτικη κοινότητα.

«Εκφράζω τις ευχαριστίες της μαρωνίτικης κοινότητας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος παρά το βεβαρυμένο του πρόγραμμα, μας τιμά με την παρουσία του, αποδεικνύοντας το προσωπικό ενδιαφέρον, αλλά και το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης του για τα προβλήματα που απασχολούν την μαρωνίτικη κοινότητα, τα πλείστα τα οποία οφείλονται στην προσφυγιά και στον εγκλωβισμό», πρόσθεσε.

Ο κ. Χατζηρούσος είπε ότι τα τραγικά γεγονότα του 1974 και οι οδυνηρές επιπτώσεις στον κυπριακό λαό ήταν δυστυχώς καταστροφικά για τη μαρωνίτικη κοινότητα, η οποία υπέστη ριζική αποσύνδεση στην παράδοση και στην πολιτιστική της κληρονομιά.

«Η αναγκαστική απομάκρυνση από τα χωριά μας και κατά συνέπεια από τα εκκλησιαστικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά μας ιδρύματα, αλλά και η μη αξιοποίηση των περιουσιών μας, αποτέλεσαν πλήγμα για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη της κοινότητας μας, με αποτέλεσμα να βρεθούμε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της οικονομικής καταστροφής και αφομοίωσης», πρόσθεσε.

Όπως είπε, με τις εντατικές προσπάθειες της κοινότητας και τη διαχρονική συμπαράσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένουν προσηλωμένοι στο στόχο τους, που δεν είναι άλλος από την επιστροφή στα χωριά τους, στις περιουσίες τους και στις εκκλησίες τους.

Ο κ. Χατζηρούσος είπε ότι «γνωρίζουμε ότι διανύουμε μια κρίσιμη και καθοριστικής σημασίας περίοδο για την επανένωση της πατρίδας μας».

«Στην δύσκολή αυτή προσπάθεια, σας διαβεβαιώνω ότι εμείς οι Μαρωνίτες βρισκόμαστε στο πλευρό σας και ότι θα βοηθήσουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, στην οικοδόμηση ενός δημοκρατικού, ομοσπονδιακού κράτους, που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες όλων των κοινοτήτων της πατρίδας μας. Δεν μπορούμε και δεν επιθυμούμε να παραμείνουμε σε αδράνεια, σε μια καθοριστική στιγμή για την πατρίδα μας, όπου απαιτείται και η δική μας προσφορά. Ως κοινότητα, σας έχουμε υποβάλει τις απόψεις και τις θέσεις μας για το πώς βλέπουμε την κοινότητα μας, στην νέα κατάσταση πραγμάτων που θα διαμορφωθεί με μοναδικό στόχο την επιβίωση της κοινότητας και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας», συμπλήρωσε.

Συνοπτικά, ανέφερε ότι πρώτιστο μέλημα τους είναι η προώθηση μιας λύσης που θα επιτρέπει την ευημερία όλων των κοινοτήτων της Κύπρου και που δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική τους ανάπτυξη.

«Γι` αυτό θεωρούμε σημαντική την αναγνώριση της κοινότητας μας, ως μίας ιστορικής μειονοτικής κοινότητας, με την ανάλογη κατοχύρωση του όρου στο νέο ομοσπονδιακό σύνταγμα και σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προσυπογράψει. Παράλληλα, διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για την επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους και την επιστροφή των περιουσιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες. Αμετάθετη θέση μας είναι όπως τα χωριά μας, παραμείνουν ως σύνολο υπό την ε/κ συνιστώσα πολιτεία. Στην αντίθεση περίπτωση, η κοινότητα επιθυμεί όπως της δοθεί το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της μέσω δημοψηφίσματος όπως έγινε το 1960», πρόσθεσε.

Ο κ. Χατζηρούσος ανέφερε ότι θεωρούν σημαντική την εκπροσώπηση της κοινότητας των Μαρωνιτών στην ομοσπονδιακή πολιτειακή δομή και στη Βουλή της ε/κ συνιστώσας πολιτείας.

«Για σκοπούς επιβίωσης της κοινότητας μας, ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, έντονη επιθυμία μας είναι όπως προωθηθεί άμεσα το αίτημα μας για επανεγκατάσταση των Μαρωνιτών στην Αγία Μαρίνα και τον Ασώματο και για την επιστροφή των σπιτιών της Καρπάσιας στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι στόχοι της κοινότητας μας τυγχάνουν τις αποδοχής σας και ότι θα περιληφθούν στις θέσεις σας για συζήτηση στις διαπραγματεύσεις με την τ/κ κοινότητα. Η οριστική επίλυση του κυπριακού προβλήματος και επανένωση της πατρίδας μας αποτελεί για μας προτεραιότητα και αυτό καθοδηγεί τις πράξεις και τις πολιτικές μας ενέργειες. Δεν σας κρύβουμε, κ. Πρόεδρε, ότι η κοινότητα μας ανησυχεί για τη συνεχιζόμενη προσφυγιά και το μακροχρόνιο εγκλωβισμό των χωριών μας. Ειδικά της Αγίας Μαρίνας και του Ασωμάτου που αναμένουν καρτερικά, την επανένωση του τόπου μας», συμπλήρωσε.


Ο Καρδινάλιος Λεονάρντο Σάντρι, Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Αγίας Εδρας για τις Ανατολικές Εκκλησίες, σε ομιλία του κατά τη λειτουργία για τη γιορτή του Αγίου Μάρωνα, είπε ότι οι Μαρωνίτες επιθυμούν να αναγνωριστούν ως εθνική και όχι μόνο θρησκευτική μειονότητα σε μια πιθανή ενιαία και συνομοσπονδιακή κρατική οντότητα.

Ο Καρδινάλιος μετέφερε, όπως είπε, την ευλογία του Πάπα, με τον οποίο συναντήθηκε πριν από την αναχώρησή του για την Κύπρο.

Ο Αρχιεπίσκοπος των Μαρωνιτών Γιουσέφ Σουέιφ, σε ομιλία του είπε ότι οι Μαρωνίτες καλούνται και επιθυμούν να είναι μια γέφυρα στο νησί επειδή πιστεύουν σε μια τέτοια ευγενή αποστολή. Αλλά η γέφυρα πρέπει να είναι δυνατή, να υποστηρίζει τη δυναμική πολιτιστική, πνευματική και ανθρώπινη ανταλλαγή και κατανόηση μεταξύ των κοινοτήτων, είπε.

Οι Μαρωνίτες, σημείωσε, «θα επιβιώσουν με την επιστροφή στα τέσσερα χωριά τους, Κορμακίτη, Ασώματο, Αγία Μαρίνα και Καρπάσια, στις εκκλησίες και τα μοναστήρια τους, στη γη και τις περιουσίες τους. Θα επιβιώσουν με την ανανέωση και ενίσχυση της πίστης τους».

Οι Μαρωνίτες της Κύπρου είναι, είπε, αρμονικά αφομοιωμένοι στην ελληνική κουλτούρα και κοινωνία και αυτό εκφράστηκε με το δημοψήφισμα του 1960, που έγινε μέρος του Συντάγματος.

«Η ευρεία αντίληψη των Μαρωνιτών δείχνει το αίτημά τους να ανήκουν γεωγραφικά και διοικητικά στην ε/κ συνιστώσα πολιτεία. Σε αυτή τη βάση ενισχύουν τους δεσμούς τους με την τ/κ κοινότητα, έχοντας καλή συνεργασία. Ετσι, η Κύπρος γενικά, οι Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνίτες, Αρμένιοι, Λατίνοι και όλες οι κοινότητες που ζουν στο νησί συμβάλλουν στην αύξηση της αγάπης, εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού, στο πνεύμα της ειλικρίνειας και του διαλόγου», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, σε σύντομο χαιρετισμό του είπε ότι είναι βέβαιος ότι με τις προσευχές όλων «θα ζήσουμε αυτή την χαρά της ενότητας, της επανεγκατάστασης, της επιστροφής στους τόπους που γεννηθήκαμε».
 
 

Δειτε Επισης

Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Περίπου 15.000-18.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Κύπρο-Όπλο αντιμετώπισης η έγκαιρη διάγνωση
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Η τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου-«Σωσίβιο δυτικών χωρών στην περιοχή»
Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»
Μύρισε απότομα φθινόπωρο-Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους