Στη Λευκωσία κατεβαίνουν τη Δευτέρα οι απεργοί της «Ζήνων»

Στη Λευκωσία μεταφέρεται τη Δευτέρα η απεργία των εργαζομένων στα λεωφορεία «Ζήνων» στη Λάρνακα, αφού σε περίπτωση που η εργατική διαφορά δεν επιλυθεί μέχρι την Κυριακή, οι απεργοί θα μεταβούν στα Υπουργεία Μεταφορών, Εργασίας και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ Άθως Ελευθερίου «χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία συνάντηση των συντεχνιών με τη Διεύθυνση της εταιρείας «Ζήνων», η οποία δεν είχε οποιαδήποτε θετική εξέλιξη. Έχουμε διαπιστώσει ότι χωρίς τη συγκατάθεση του Υπουργείου Μεταφορών η εταιρεία δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί ή να υποβάλει οποιαδήποτε πρόταση με την οποία να βοηθά στην επίλυση της απεργίας».

Μετά την εξέλιξη αυτή, συνέχισε, «οι συντεχνίες και οι Επαρχιακές Επιτροπές μελέτησαν την κατάσταση και έχει αποφασιστεί όπως σε περίπτωση που η εργατική διαφορά δεν επιλυθεί μέχρι την Κυριακή, τα μέτρα να κλιμακωθούν τη Δευτέρα με τη μεταφορά των απεργών στη Λευκωσία».

Συγκεκριμένα «θα μεταφερθούμε έξω από το Υπουργείο Μεταφορών και θα προσπαθήσουμε να έχουμε συνάντηση με τον Υπουργό Μάριο Δημητριάδη για να συνομιλήσουμε απευθείας μαζί του, γιατί δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατό κάτι τέτοιο. Θα μεταβούμε επίσης στο Υπουργείο Εργασίας ζητώντας την παρέμβασή του με τρόπο που να είναι υποβοηθητικός σε μια νέα προσπάθεια να εξευρεθεί λύση στην εργατική διαφορά».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ελευθερίου είπε ότι «τον Ιανουάριο πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Συντεχνιών με το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και η γνωμάτευση του ήταν ότι η συμφωνία είναι καθαρή. Θα έπρεπε δηλαδή η εταιρεία από την 1η Ιανουαρίου 2016 να επαναφέρει τους μισθούς στο σημείο που ήταν πριν το Μνημόνιο Συμφωνίας που υπεγράφη το Σεπτέμβριο του 2014 , ενώ για τα υπόλοιπα ωφελήματα οι παραχωρήσεις είναι μόνιμες και δεν μπορούν να επανέλθουν».

Σημείωσε ακόμα ότι «από τη στιγμή που η εταιρεία επέμενε να μην επαναφέρει τη συγκεκριμένη ρύθμιση, το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων κήρυξε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σήμερα σε απεργία. Επίσης αναμένουμε πρόσκληση από την Επιτροπή Εργασίας της Βουλής για να δούμε πότε θα γίνει η συζήτηση του θέματος και να μεταφερθούν οι απεργοί και έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Αναμένουμε ότι στην Επιτροπή Εργασίας «θα μας δοθεί η δυνατότητα να ενημερώσουμε για όλες τις πτυχές της διαφοράς και να ζητήσουμε παρέμβαση της Βουλής ώστε να γίνει κατορθωτό να επιλυθεί η διαφορά, οι απεργοί να επιστρέψουν στις εργασίες τους και να τερματιστεί η ταλαιπωρία των πολιτών της Λάρνακας, ταλαιπωρία για την οποία θεωρούμε ότι δεν φέρουμε καμία ευθύνη. Την ευθύνη την έχουν αυτοί που δεν εφαρμόζουν τις συμφωνίες».
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ
Εξηγεί στον Γκουτέρες τους λόγους που είπε όχι σε μία τριμερή συνάντηση ο Τατάρ
Πάνω από 150 νέες καταγγελίες γυναικών εναντίον του Αλ Φαγιέντ-«25 χρόνια σεξουαλικών επιθέσεων»
Μπήκαν σε κοσμηματοπωλείο από τρύπα στο ταβάνι και έφυγαν με χρυσαφικά αξίας 15,000 ευρώ
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά μετά από επίθεση στην περιφέρεια Κρασνοντάρ-Εκκένωσαν πάνω από 1.000 κατοίκους
«Σχεδίαζαν εισβολή στη Γαλιλαία»-Ο IDF ανακοίνωσε τους διοικητές της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Νέα πρόκληση Ερντογάν-Θα ζητήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αναγνωριστούν τα κατεχόμενα
Περίπου 15.000-18.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Κύπρο-Όπλο αντιμετώπισης η έγκαιρη διάγνωση