Ιωνάς: Και κύπριοι ανακριτές στην ανάκριση Βγενόπουλου

Στην απόρριψη των ενστάσεων από το Συμβούλιο Εφετών στην Αθήνα του πρώην προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας Ανδρέα Βγενόπουλου, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη του στο κρατικό ραδιόφωνο ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου.
 
Να ξεκινήσουμε από την υπόθεση Βγενόπουλου. Ήταν πολύ σημαντική η εξέλιξη με την απόφαση του Εφετείου;
 
Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη με την οποία τελειώνει η συζήτηση γύρω από τις ενστάσεις τις οποίες είχαν εγείρει για τους συγκεκριμένους λόγους ο κ. Βγενόπουλος και οι δύο άλλοι συνεργάτες του. Τώρα θα αναλάβουν οι ελληνικές ανακριτικές αρχές. Είχε προγραμματιστεί τον Σεπτέμβριο του 2015 με δικαστική συνδρομή της Ελλάδας η ανάκριση έξι προσώπων για τη συγκεκριμένη υπόθεση ανάμεσα των οποίων και ο κ. Βγενόπουλος. Τότε όμως έγειραν ένσταση ο κ. Βγενόπουλος και άλλοι δυο συνεργάτες του στο Συμβούλιο Εφετών,   το οποίο εξέτασε χθες το πόρισμά τους επί της ένστασης απορρίπτοντάς την.   Η απόφαση που έχει εκδοθεί, πρέπει να πω, ότι αφορά συγκεκριμένη υπόθεση και δεν θα γίνει ανάκριση εφ’ όλης της ύλης.
 
Ο ανακριτής που θα ανακρίνει τον κ. Βγενόπουλο θα υποστηριχθεί από ανακριτές από την Κύπρο. Είναι σημαντικό να συνδράμουμε ουσιαστικά βοηθώντας τις ελληνικές αρχές να συμπληρώσουν όλα τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που εκκρεμούν ενώπιον τους.  
 
Να ξέρετε ότι για κάθε περίπτωση θα υποβάλουμε αίτημα δικαστικής συνδρομής. Μάλιστα για την ίδια υπόθεση μπορεί να υποβληθεί και συμπληρωματικό αίτημα. Δηλαδή για κάθε υπόθεση υποβάλλεται αίτημα δικαστικής συνδρομής και ζητείται να συγκεντρωθούν κάποιες μαρτυρίες ή κάποια έγγραφα. Επίσης, για ένσταση δεν μπορεί να προβάλει την ίδια αντίρρηση με το ίδιο δικαιολογητικό, ότι δηλαδή «εσείς δεν χειριστήκατε υποθέσεις δικές μου στην Κύπρο, για αυτό δεν μπορείτε να με ανακρίνετε και εμένα τώρα». Ανταποκριθήκαμε στα αιτήματα που είχαμε από τις ελληνικές αρχές με πολύ καλό τρόπο, γι’ αυτό και απορρίφθηκε και η ένσταση του κ. Βγενόπουλου.
 
Είστε ικανοποιημένος από την «ταχύτητα» που γίνεται η έρευνα;
 
Οι έρευνες είναι πολύπλοκα ζητήματα. Υπήρξε μια καθυστέρηση από αιτήματα δικαστικής συνδρομής που έχουν υποβληθεί και υπάρχει καθυστέρηση ακόμη. Υπάρχουν αιτήματα που εκκρεμούν εδώ και καιρό χωρίς να έχουν ακόμη συμπληρωθεί οι απαντήσεις ή να μην έχουν καν ληφθεί απαντήσεις.
 

  
 

Δειτε Επισης

Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ
Εξηγεί στον Γκουτέρες τους λόγους που είπε όχι σε μία τριμερή συνάντηση ο Τατάρ
Πάνω από 150 νέες καταγγελίες γυναικών εναντίον του Αλ Φαγιέντ-«25 χρόνια σεξουαλικών επιθέσεων»
Μπήκαν σε κοσμηματοπωλείο από τρύπα στο ταβάνι και έφυγαν με χρυσαφικά αξίας 15,000 ευρώ
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά μετά από επίθεση στην περιφέρεια Κρασνοντάρ-Εκκένωσαν πάνω από 1.000 κατοίκους
«Σχεδίαζαν εισβολή στη Γαλιλαία»-Ο IDF ανακοίνωσε τους διοικητές της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Νέα πρόκληση Ερντογάν-Θα ζητήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αναγνωριστούν τα κατεχόμενα
Περίπου 15.000-18.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Κύπρο-Όπλο αντιμετώπισης η έγκαιρη διάγνωση