Εκστρατεία Κάμερον να πείσει τους Ευρωπαίους

Σε νέο γύρο ταξιδιών στην Ευρώπη επιδίδεται ο Ντέιβιντ Κάμερον έχοντας ως στόχο να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να αποδεχθούν το σχέδιο συμφωνίας των αλλαγών στη σχέση Λονδίνου-Βρυξελλών που παρουσίασε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
 Υπό τη σκιά σχολίου Ευρωπαίου αξιωματούχου ότι οι προτάσεις του Ντόναλντ Τουσκ δεν γίνονται δεκτές από τους υπόλοιπους 27 εταίρους, ο κ. Κάμερον επισκέφθηκε το πρωί της Παρασκευής τη Βαρσοβία.
 Μετά τη συνάντησή του με την Πολωνή ομόλογό του Μπεάτα Ζίντλο, ο Βρετανός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι αλλαγές θα βελτίωναν τη θέση της Βρετανίας σε μία μεταρρυθμισμένη ΕΕ και ότι αυτό θα ήταν καλό όχι μόνο για τη Βρετανία, αλλά επίσης για την ΕΕ και την Πολωνία.
Η ανατολικοευρωπαϊκή χώρα θεωρείται ως ενδεχομένως το μεγαλύτερο εμπόδιο στην προσπάθεια του κ. Κάμερον, καθώς ακόμα και η ηπιότερη πρόβλεψη για διαβαθμισμένη πρόσβαση των Ευρωπαίων πολιτών στα βρετανικά επιδόματα για εργαζομένους κατά την πρώτη τετραετία εισφορών τους στο σύστημα φαίνεται να απορρίπτεται από τη Βαρσοβία, τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση.
 Επόμενος σταθμός του κ. Κάμερον είναι η Δανία, ο Πρωθυπουργός της οποίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν χαρακτήρισε «καλή βάση για συζήτηση» τις προτάσεις Τουσκ.
 Πάντως ο Βρετανός ηγέτης αντιμετωπίζει πολύ έντονες αντιδράσεις και στο εσωτερικό της χώρας και του κόμματός του. Δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Times δίνει σαφές προβάδισμα υπέρ του λεγόμενου Brexit ενόψει του δημοψηφίσματος που θα μπορούσε να διεξαχθεί ακόμα και τον προσεχή Ιούνιο, εφόσον υπάρξει συμφωνία των ηγετών στο ευρωπαϊκό συμβούλιο της 18ης Φεβρουαρίου. 


  

Δειτε Επισης

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ ο στόχος της επίθεσης στη Βηρυτό-Τρεις νεκροί και 17 τραυματίες
Η Χεζμπολάχ παρέδιδε στα μέλη της νέους βομβητές λίγο προτού αυτοί εκραγούν
Με στοχευμένα χτυπήματα στη Βυρητό απάντησε το Ισραήλ στις 150 ρουκέτες της Χεζμπολάχ
Ανατριχίλα από τις μαρτυρίες θυμάτων του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ-Τον αποκαλούν «κατά συρροή βιαστή»
Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μετά τις απειλές Νασράλα για «τρομερή» τιμωρία
«Μου είπε να την χαϊδέψω, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση» – Μαρτυρίες φρίκης στην υπόθεση Πελικό
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ζητά άμεση αποκλιμάκωση
«Βαθιά ανησυχία» Λονδίνου για τις εξελίξεις στον Λίβανο
Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές
Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί