Σε αναζήτηση 9 δις οι ηγέτες για τη Συρία

Ηγέτες κρατών, κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών και εκπρόσωποι σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών και Πρεσβευτών από συνολικά περισσότερες από 70 χώρες θα συμμετάσχουν την Πέμπτη στην τέταρτη διάσκεψη δωρητών για τη Συρία και τις γειτονικές χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες.
 
Η διάσκεψη πραγματοποιείται στο Λονδίνο, με οικοδεσπότες το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, το Κουβέιτ, τη Νορβηγία και τα Ηνωμένα Έθνη. Οι προηγούμενες τρεις διασκέψεις δωρητών είχαν φιλοξενηθεί από το Κουβέιτ.
 
Την Κύπρο θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ενώ παρών θα είναι και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναμένεται να έχει συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
 
Στόχος της διάσκεψης είναι να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έχουν θέσει οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών για την εύρεση 7,73 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη Συρία εντός του 2016 κι 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών.
 
Οι διοργανωτές επισημαίνουν ότι οι εκκλήσεις για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών των Σύρων προσφύγων για το περασμένο έτος κατάφεραν να συγκεντρώσουν μόνο σχεδόν τα μισά χρήματα από αυτά που είχαν ανακοινωθεί ως στόχος ή ως δωρεές.
 
Παράλληλα με τη διαδικασία δωρεάς χρημάτων, η διάσκεψη θα ασχοληθεί με τέσσερις επιμέρους στόχους που άπτονται της συριακής κρίσης: την εξασφάλιση της παροχής εκπαίδευσης σε 1 εκατομμύριο περισσότερα παιδιά από τη Συρία έως το τέλος της επόμενης σχολικής χρονιάς, τη δημιουργία ευκαιριών εύρεσης εργασίας για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, την άσκηση διεθνούς πίεσης για να τερματιστεί η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων, καθώς επίσης την ασφαλέστερη ιατρική περίθαλψη στους Σύρους που έχουν μείνει στη χώρα τους και την έναρξη της προσπάθειας της διεθνούς κοινότητας για την ανοικοδόμηση της Συρίας όταν τερματιστεί ο πόλεμος.
 
Η διάσκεψη πραγματοποιείται μία ημέρα μετά την αναστολή των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Συρία.
 
Μιλώντας στο BBC, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι - μουν τόνισε ότι αυτή η διάσκεψη πρέπει να είναι «διαφορετική» και να ασκήσει ισχυρή πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις, τόσο εντός της Συρίας όσο και διεθνώς. «Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην κρίση», συμπλήρωσε ο κ. Μπαν.
 
 

Δειτε Επισης

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ ο στόχος της επίθεσης στη Βηρυτό-Τρεις νεκροί και 17 τραυματίες
Η Χεζμπολάχ παρέδιδε στα μέλη της νέους βομβητές λίγο προτού αυτοί εκραγούν
Με στοχευμένα χτυπήματα στη Βυρητό απάντησε το Ισραήλ στις 150 ρουκέτες της Χεζμπολάχ
Ανατριχίλα από τις μαρτυρίες θυμάτων του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ-Τον αποκαλούν «κατά συρροή βιαστή»
Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μετά τις απειλές Νασράλα για «τρομερή» τιμωρία
«Μου είπε να την χαϊδέψω, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση» – Μαρτυρίες φρίκης στην υπόθεση Πελικό
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ζητά άμεση αποκλιμάκωση
«Βαθιά ανησυχία» Λονδίνου για τις εξελίξεις στον Λίβανο
Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές
Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί