Οι μακάβριοι αριθμοί του Αιγαίου

Πέραν των 62,000 μεταναστών έφθασαν στις ελληνικές ακτές τον μήνα Ιανουάριο, σημειώνοντας τεράστια αύξηση σχετικά με πέρσι, όταν τον Ιανουάριο του 2015 ο αριθμός τους ήταν 1,472.
 
Την ίδια ώρα, πέραν των 360 ανθρώπων έχασαν τη ζωή τους τον Ιανουάριο μέσα στα παγωμένα νερά της Μεσογείου στην προσπάθειά τους να μεταβούν στην Ευρώπη.
 
Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, που εδρεύει στη Γενεύη, 360 άνθρωποι πνίγηκαν τον Ιανουάριο στη Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων 60 παιδιά. Οι πλείστοι από αυτούς (272) πέθαναν στο Αιγαίο Πέλαγος (μέσω της λεγόμενης ανατολικής διαδρομής της Μεσογείου) ενώ οι υπόλοιποι προσπαθώντας να φθάσουν την Ιταλία (μέσω της κεντρικής διαδρομής της Μεσογείου).
 
Οι 62,193 πρόσφυγες που έφθασαν τον Ιανουάριο στις ελληνικές ακτές προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, ενώ υπολογίζεται ότι τον ίδιο μήνα άλλοι 5,000 πρόσφυγες κατάφεραν να φθάσουν στην Ιταλία ξεκινώντας από τη Λιβύη. Ωστόσο, οι αριθμοί για την Ιταλία δεν έχουν την ίδια αύξηση όπως για την Ελλάδα, αφού τον Ιανουάριο του 2015 είχαν φθάσει στην Ιταλία 3,528 πρόσφυγες.
 
Ο αριθμός των παιδιών επίσης αυξήθηκε δραματικά. Τον Ιανουάριο του 2015 ήταν ένα παιδί στους επτά πρόσφυγες ενώ τον Ιανουάριο του 2016 το ένα τρίτο των προσφύγων είναι ανήλικοι, δηλαδή στο σύνολό τους έφθασαν τον Ιανουάριο τις 19,781.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2014 ο αριθμός των μεταναστών που έφθασε στην Ελλάδα ήταν 34,442, το 2015 ήταν 847,084 και τον Ιανουάριο του 2016 ήταν 62,193.
 
Επίσης, αναφέρεται ότι μεταξύ 21 και 27 Ιανουαρίου 2016 έφθασαν στην Ελλάδα 16,106 πρόσφυγες και μετανάστες, σημειώνοντας αύξηση 27% σε σχέση με τις αφίξεις των προηγούμενων επτά ημερών.
 
Από τον Ιανουάριο του 2015 έφθασαν στις ελληνικές ακτές πάνω από 910,000 μετανάστες στο σύνολο των 1,103,496 ανθρώπων που ταξίδεψαν στην Ευρώπη μέσω διαδρομών από την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.
 
Σημειώνεται ότι αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού και εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός των μεταναστών είναι ψηλότερος.
 
Προγράμματα εθελούσιων επιστροφών

Όπως και στην Κύπρο, έτσι και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ξεκίνησαν από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης προγράμματα πληροφόρησης και στήριξης εθελούσιων επιστροφών των μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους.
 
Τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 106 Ιρακινοί αναχώρησαν εθελοντικά από το Βέλγιο για επιστροφή στην πατρίδα τους.
 
Οι επαναπατριζόμενοι θα επωφεληθούν από τη βοήθεια επανένταξης, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τη στήριξη πολύ μικρών επιχειρήσεων, προσωρινή στέγαση, εξεύρεση εργασίας και την παροχή των βασικών ειδών οικιακής χρήσης.
 
Μέχρι και 2,500 ευρώ πληρώνει ο κάθε πρόσφυγας
 
Σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, η προσφυγική κρίση δεν είναι τυχαία αλλά εν μέρει οργανωμένη μέσω του υπόκοσμου, στην Τουρκία και σε άλλες περιοχές.
 
Οι διακινητές ζητούν από κάθε πρόσφυγα μεταξύ 1,000 και 2,500 ευρώ ανάλογα με τη χώρα καταγωγής τους και ανάλογα με την διαδρομή που θα κάνουν.
 
Τα δίκτυα λειτουργούν με οργανωμένο τρόπο. Οι ομάδες διακίνησης έχουν ιεραρχίες για όλους, από τους εργοδότες και τους μηχανοδηγούς, τους χρηματοδότες και τους οργανωτές, όλοι εκτελούν ειδικές αποστολές εντός της ομάδας. Πληρώνονται μέσω ενός ανεπίσημου συστήματος ανταλλαγής χρημάτων που χρησιμοποιεί τραπεζικές υπηρεσίες, σύμφωνα με το Der Spiegel.
 
Τα κέρδη των δικτύων αυτών φθάνουν σύμφωνα με υπολογισμούς αστρονομικά ποσά που φθάνουν τις μερικές δεκάδες δισ. ευρώ το χρόνο.
 
Απάνθρωπη η συμπεριφορά των διακινητών - πιέσεις σε Αφρικανούς να μεταναστεύσουν
 
Εξάλλου, απάνθρωπη είναι η συμπεριφορά των διακινητών, οι οποίοι δεν διστάζουν να αφήνουν χιλιάδες Αφρικανούς να πεθαίνουν από την πείνα στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη.
 
Γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι διακινητές παροτρύνουν τους μετανάστες να κάνουν το ταξίδι προς την Ευρώπη υποσχόμενοι ευρωπαϊκά επιδόματα. Οι Αφρικανοί μετανάστες συχνά κακοποιούνται από τους διακινητές (επίσης Αφρικανούς) οι οποίοι τους εγκαταλείπουν στην έρημο όταν ξεμείνουν από χρήματα, προκειμένου να πεθάνουν από πείνα και δίψα.
Οι πλείστοι παράνομοι μετανάστες που κάνουν το ταξίδι στην Ευρώπη μέσω Λιβύης κατάγονται από την Ερυθραία, τη Σομαλία, τη Σενεγάλη, το Νίγηρα, τη Συρία, τη Σενεγάλη και το Μαλί.
 
Μια γυναίκα από τη Σενεγάλη δήλωσε ότι οι διακινητές "κλειδώνουν ανθρώπους σε κλουβιά. Κάποιοι από αυτούς πεθαίνουν και οι διακινητές καίνε τα πτώματα”.
 
Άλλες φορές τους φυλακίζουν αναγκάζοντας τις οικογένειές τους να πληρώσουν για την απελευθέρωσή τους.
 
Οι μετανάστες υποχρεώνονται να πληρώσουν όχι μόνο χιλιάδες ευρώ στους λαθρέμπορους, αλλά και να προβούν σε δωροδοκίες στους υπαλλήλους της ασφάλειας κατά μήκος της διαδρομής.
 
«Αν κάποιος δεν έχει πλέον χρήματα τότε τον αφήνουν πίσω. Πολλοί πεθαίνουν στην έρημο” είπε.
 
 

Δειτε Επισης

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ ο στόχος της επίθεσης στη Βηρυτό-Τρεις νεκροί και 17 τραυματίες
Η Χεζμπολάχ παρέδιδε στα μέλη της νέους βομβητές λίγο προτού αυτοί εκραγούν
Με στοχευμένα χτυπήματα στη Βυρητό απάντησε το Ισραήλ στις 150 ρουκέτες της Χεζμπολάχ
Ανατριχίλα από τις μαρτυρίες θυμάτων του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ-Τον αποκαλούν «κατά συρροή βιαστή»
Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μετά τις απειλές Νασράλα για «τρομερή» τιμωρία
«Μου είπε να την χαϊδέψω, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση» – Μαρτυρίες φρίκης στην υπόθεση Πελικό
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ζητά άμεση αποκλιμάκωση
«Βαθιά ανησυχία» Λονδίνου για τις εξελίξεις στον Λίβανο
Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές
Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί