Υπ. Εργασίας: Επιπρόσθετο κόστος 10 εκ. ευρώ από άδεια πατρότητας

Δέκα εκατομμύρια ευρώ επιπρόσθετο κόστος θα δημιουργήσει η εισαγωγή του θεσμού της άδειας πατρότητας, σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη του Υπουργείου Εργασίας, όπως ανέφερε η αρμόδια Υπουργός Ζέτα Αιμιλιανίδου, σήμερα στη Βουλή.

Ενημερώνοντας την Υποεπιτροπή της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας για το νέο Σχέδιο Δράσης Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής για τα έτη 2016 και 2017, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είπε ότι με βάση αναλογιστική μελέτη η εισαγωγή του θεσμού της άδειας πατρότητας θα έχει επιπρόσθετο κόστος €10 εκ. και εξυπακούει αύξηση των εισφορών.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να γίνει. Είναι και επιταγή της ΕΕ», είπε, προσθέτοντας ωστόσο πως «αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε αύξηση των εισφορών θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα». Η Υπουργός είπε ότι θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για το θέμα ώστε να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος για την εφαρμογή του.

Προανήγγειλε επίσης το νέο σχέδιο τοποθέτησης άνεργων νέων σε επιχειρήσεις και οργανισμούς για κατάρτιση, που θα εφαρμοστεί το 2016 και θα δίνει την ευκαιρία πρακτικής εξάσκησης τριών μηνών σε άνεργους νέους, με υποχρέωση του εργοδότη να τους εργοδοτήσει για ένα χρόνο.

«Φιλόδοξο» το νέο Σχέδιο Δράσης Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής `16-`17
 
Σε ό,τι αφορά το νέο Σχέδιο Δράσης Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής, η Υπουργός είπε ότι είναι «φιλόδοξο», σημειώνοντας ότι καταβλήθηκε προσπάθεια ώστε οι δράσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό να μην έχουν μεγάλο κόστος.

Κύριος στόχος του Σχεδίου είναι η εντατικοποίηση των προσπαθειών για αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στην Κύπρο.

Περιλαμβάνει συνολικά 23 δράσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, δομές φροντίδας ( στόχος η αύξηση του αριθμού βρεφονηπιοκομικών σταθμών παγκυπρίως), διεύρυνση του ωραρίου των δομών φροντίδας παιδιών ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε οικογένειες με τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα, προγράμματα υπηρεσίας «κατ` οίκον νοσηλείας», προγράμματα μαιευτικής φροντίδας, διεξαγωγή δωρεάν προληπτικών εξετάσεων στα παιδιά και εμβολιασμών, επέκταση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου σε υποχρεωτική βάση με λειτουργία και κατά τις περιόδους διακοπών και εορτών, επέκταση ολοήμερου σχολείου μέχρι τις 16.00, προώθηση προγραμμάτων κατάρτισης για ενήλικες ώστε να μπορούν να εργοδοτηθούν, περαιτέρω προώθηση της ένταξης της διάστασης της συμφιλίωσης οικογένειας και εργασίας στην ατζέντα των συλλογικών συμβάσεων, εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης και των ίσων ευκαιριών και της ισομισθίας στο χώρο εργασίας με μεθοδολογία και αξιολόγηση μισθών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και εξέταση της εισαγωγής της άδειας πατρότητας.

«Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης, όμως η προσπάθεια είναι να μην έχει υπερβολικό κόστος», ανέφερε η Υπουργός Εργασίας.

Η πρόεδρος της Υποεπιτροπής, βουλευτής ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά διερωτήθηκε αν τα σχέδια κατάρτισης της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ) τα οποία περιλαμβάνονται στις δράσεις του Σχεδίου, μπορούν να στηρίξουν τους νέους ώστε να προχωρήσουν σε γάμο και να αποκτήσουν παιδιά, προσθέτοντας ότι ούτε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) θα βοηθήσει ένα νέο ζευγάρι να κάνει αυτό το βήμα. Έθεσε επίσης το ζήτημα της συμφιλίωσης της εργασίας με την οικογένεια σε συνάρτηση με το θέμα του ωραρίου των καταστημάτων, με την Υπουργό να διερωτάται αν θα πρέπει τότε να κλείσουν και τα εστιατόρια.

Η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως τα πλεονεκτήματα των σχεδίων της ΑνΑΔ σε περιόδους κρίσης και με την ανεργία στο 30% είναι πολύ περισσότερα από τα μειονεκτήματα, ενώ προανήγγειλε πως το νέο σχέδιο κατάρτισης άνεργων νέων με τοποθέτηση σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, που βρίσκεται τώρα στα σκαριά, θα προνοεί τρεις μήνες πρακτική εξάσκηση με υποχρέωση εργοδότησης για ένα χρόνο, αφού, όπως σημείωσε, «έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» και «τα δεδομένα έχουν αλλάξει».

Η Υπουργός σημείωσε ακόμα πως το ΕΕΕ είναι προσωρινό μέτρο για στήριξη των ανθρώπων που σήμερα έχουν ανάγκη και «δεν έχουμε σκοπό ως Κυβέρνηση να κάνουμε την ίδια ιστορία με το δημόσιο βοήθημα, για είκοσι χρόνια να παίρνει κάποιος δημόσιο βοήθημα», προσθέτοντας πως στόχος είναι η ένταξη στην αγορά εργασίας, όλων των ανέργων που σήμερα στηρίζονται από το κράτος.

Σε παρέμβαση του, ο βουλευτής ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης είπε πως το Σχέδιο δεν καλύπτει την ενθάρρυνση των γεννήσεων, σημειώνοντας πως η Κύπρος έχει πρόβλημα υπογεννητικότητας που δημιουργεί αλυσιδωτές επιπτώσεις, οι περισσότερες αρνητικές, και τάχθηκε υπέρ του να δοθούν χρηματικά κίνητρα για αύξηση των γεννήσεων σε ζευγάρια που θα ήθελαν να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά, κάτι το οποίο, όπως σημείωσε, θα έχει κόστος. Η Υπουργός υπέδειξε πως η πρόνοια δεν πρέπει να είναι χρηματική και πως έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια ότι τα λεφτά δεν είναι η λύση. Πρόσθεσε δε πως υπάρχει το επίδομα πολυτέκνων.

Κάποιες από τις δράσεις μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα και εκεί που υπάρχουν ήδη δομές είναι πολύ πιο εύκολο να αναπτυχθούν, όπως το ολοήμερο σχολείο, σημείωσε η βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα, ζητώντας, μεταξύ άλλων, εντατικοποίηση του προγράμματος κατ` οίκον φροντίδας.

ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Περίπου 15.000-18.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Κύπρο-Όπλο αντιμετώπισης η έγκαιρη διάγνωση
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Η τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου-«Σωσίβιο δυτικών χωρών στην περιοχή»
Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»
Μύρισε απότομα φθινόπωρο-Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους
Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας