Παρέμβαση για προστασία του καραβιού της Κερύνειας

Στην αναβάθμιση του εκθεσιακού χώρου εντός του κατεχόμενου κάστρου της Κερύνειας, όπου φυλάσσεται το ομώνυμο αρχαίο ναυάγιο, προχωρά η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, μια κίνηση με ευρύτερους συμβολισμούς, τόσο για τους Κερυνειώτες πρόσφυγες, όσο και για τις δύο κοινότητες του νησιού.

Στην υλοποίηση και χρηματοδότηση του έργου εμπλέκονται η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ίδρυμα Honor Frost και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), με στόχο να προστατευτεί το αρχαίο σκαρί από τη σκόνη.

Πρόκειται για το πρώτο έργο που υλοποιεί η Τεχνική Επιτροπή στην πόλη της Κερύνειας, ενώ στους στόχους συμπεριλαμβάνεται η σταθεροποίηση του εκθεσιακού χώρου και η συντήρηση της συλλογής των εκθεμάτων που περισυλλέχτηκαν από τον χώρο του ναυαγίου, αλλά και η ασφαλής πρόσβαση του κοινού στον χώρο, περιλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρίες.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του UNDP, σκοπός είναι να ενισχυθεί η προστασία του ναυαγίου που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα πΧ, «ώστε να συνεχίσει να αντιπροσωπεύει την κοινή ιστορία της Κύπρου και να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των δύο κοινοτήτων ως προς τη σημασία της προστασίας, της μελέτης και της διατήρηση της ναυτικής κληρονομιάς του νησιού».

Για την υλοποίηση του έργου αλλά και τη συμβολική του αξία του μίλησαν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ε/κ Επικεφαλής της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά Τάκης Χατζηδημητρίου, καθώς και ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης Γλαύκος Καριόλου.

Σύμφωνα με τον κ. Χατηδημητρίου, πρόκειται για μια δικοινοτική προσπάθεια η οποία αποσκοπεί στην καλύτερη συντήρηση και προστασία του ναυαγίου, αλλά και στη συντήρηση των κινητών αντικειμένων που βρέθηκαν μέσα στο καράβι.

Διευκρίνισε ότι στόχος είναι η προστασία από τη σκόνη και από τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν μέσα στον εκθεσιακό χώρο του κάστρου με την πάροδο του χρόνου.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδημητρίου, «από τους τοίχους πέφτει σκόνη πάνω στο ναυάγιο και θέλουμε να το προστατεύσουμε από αυτό».

Ο Ε/κ Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής αναφέρθηκε παράλληλα στη συμβολική διάσταση του ναυαγίου, καθώς όπως είπε αποτελεί σύμβολο της Κύπρου και για τις δύο κοινότητες.

Μιλώντας περαιτέρω για την ιστορική και συμβολική σημασία του, είπε ότι η απεικόνισή του απαντάται σε νομίσματα και εικόνες, ενώ χρησιμοποιείται και από τους Τουρκοκύπριους ως σύμβολο.

«Καλό είναι σε τέτοιες περιπτώσεις να τονίζουμε ότι είναι κοινή η πολιτιστική κληρονομιά», πρόσθεσε ο κ. Χατζηδημητρίου.

Ανέφερε τέλος ότι τα συμβόλαια για την υλοποίηση του έργου έχουν υπογραφεί, ενώ υπάρχει και δωρεά από το ΙδρυμαFrost που ειδικεύεται στην ενάλια αρχαιολογία.

Για τη συνεχή προσπάθεια συντήρησης του καλύτερα διατηρημένου αρχαίου ναυαγίου στον κόσμο μίλησε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Κερύνειας Γλαύκος Καριόλου, τον οποίο συνδέουν ιδιαίτεροι δεσμοί με το αρχαίο εύρημα, λόγω της ανακάλυψης του σκάφους από τον πατέρα του, τον Κερυνειώτη δύτη Ανδρέα Καριόλου, το 1965.

Όπως είπε ο κ. Καριόλου, η επίβλεψη του χώρου είναι συνεχής από το 1974 και εντεύθεν, λόγω της προσωπικής ενασχόλησης δύο Αμερικανίδων αρχαιολόγων που έχουν πρόσβαση και εργάζονται πολλές ημέρες ή και συνεχόμενους μήνες το χρόνο για τη φροντίδα και συντήρηση των εκθεμάτων.

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι η μεγάλη αίθουσα του κάστρου της Κερύνειας, όπου φυλάσσεται το καράβι, είναι παλιά ενώ κατά καιρούς πέφτει από την οροφή άμμος και άλλα υλικά, απειλώντας το έκθεμα.

Είπε ότι στο παρελθόν έγινε προσπάθεια για επικάλυψη της στέγης με υγρομονωτικό υλικό, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ο κ. Καριόλου χαιρέτισε την προσπάθεια της Τεχνικής Επιτροπής, λέγοντας ότι ο ίδιος είναι υπέρ της διαδικασίας που έχει στόχο τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την επιστροφή και το «επαναρίζωμα» στην πατρώα γη της Κερύνειας.

Ιδίως μετά το 1977 και τις Συμφωνίες Μακαρίου-Ντενκτάς, πρόσθεσε, το καράβι έγινε το σύμβολο της ελπίδας της επιστροφής στην κατεχόμενη Επαρχία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το αρχαίο ελληνικό καράβι διενεργούσε εμπόριο ταξιδεύοντας μεταξύ Σάμου, Κύπρου, των παραλίων της Μικρασίας, ενώ έφτανε μέχρι την Παλαιστίνη και πιθανόν και Αίγυπτο.

Ο κ. Καριόλου αναφέρθηκε στη δημιουργία του ομοιώματος του πρωτότυπου καραβιού, σε πραγματικές διαστάσεις, κατά τη δεκαετία του 1980, λέγοντας ότι «ο κόσμος της Κερύνειας το βλέπει ως ένα τεράστιο σύμβολο που του δίνει ελπίδα ότι μια μέρα θα μπορέσει η νεολαία να πλεύσει με το ομοίωμα αυτό στο ίδιο το λιμάνι της Κερύνειας, δίπλα από το αρχαίο καράβι».

Μίλησε τέλος για το έργο που επιτελεί η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά και στο βαθμό δυσκολίας που αυτό ενέχει. Είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία, είπε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η διάσωση της ιστορικής μας κληρονομιάς, ούτως ώστε «να μπορέσουμε να επαναριζώσουμε στον τόπο».

Η αναβάθμιση του εκθεσιακού χώρου αποτελεί ένα από τα πολλά έργα που χρηματοδοτεί η ΕΕ και υλοποιεί το UNDP στην Κύπρο, σε συνεργασία με την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομία.

Εντάσσεται στη δεύτερη φάση του έργου «υποστήριξης μνημείων μεγάλης σημασίας για τις κοινότητες της Κύπρου», που χρηματοδοτείται με δωρεά από την ΕΕ, συνολικού ύψους 2 εκ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στην Επαρχία Κερύνειας η Τεχνική Επιτροπή και το UNDP δραστηριοποιούνται ήδη για τη διατήρηση του μοναστηριού του Αγίου Παντελεήμονα, στην κατεχόμενη Μύρτου, αλλά και για την αναστήλωση της εκκλησίας της Παναγίας Μελανδρίνας, στην κατεχόμενη Καλογραία.

ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Άγγιξαν το 80% οι πληρότητες των ξενοδοχείων τον Οκτώβρη
Γιατί να καθαρίζω εγώ τα σκουπίδια των άλλων; 5+1 ερωτοαπαντήσεις με τον Πάρη Κοσμά, Impact Manager του Let’s Do It! Cyprus 2024
Νέα παράταση στις φορολογικές δηλώσεις αποφάσισε το Υπουργικό
Νομικά καλυμμένοι ιατροί, νοσηλευτές και ασθενείς στην πραγματοποίηση ευθανασίας-Ποια θα είναι η διαδικασία
Γκρίζα σημεία στο νομοσχέδιο για τη βία και παρενόχληση στην εργασία-Νομικά ακάλυπτοι οι... παράνομοι
Δεν τα βρίσκουν στο διαχωρισμό επιδομάτων αναπηρίας από το ΕΕΕ-Φωνάζουν οι οργανώσεις
Εγκρίθηκε από Υπουργικό επιδότηση 77 νηπιαγωγείων για μεταφορά παιδιών σε εκπαιδευτικές εκδρομές
Η Επιτροπή Εμπορίου ζήτησε από ΥΠΕΣ €1,8 εκ. για να γίνουν τρεις βιοτεχνικές περιοχές
Βίντεο-αφιέρωμα της Προεδρίας για την Ημέρα Αγνοουμένων
Την άλλη εβδομάδα στην Κύπρο ειδικοί από ΗΠΑ για έρευνες εδάφους για αγνοούμενους