«Δημιουργούμε εργασία …όχι χαμηλόμισθους»

Ικανοποιημένος από τον απόδοση των σχεδίων της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ) για καταπολέμηση της ανεργίας παρουσιάζεται ο Διευθυντής της Αρχής, Γιώργος Παναγίδης. Σε συνέντευξη του στο reporter.com.cy, ο κ. Παναγίδης τονίζει ότι με βάση στοιχεία, οι μισοί από τους άνεργους πτυχιούχους που συμμετείχαν στα εξάμηνα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης της Αρχής, κατάφεραν να βρουν δουλειά.  Ο κ. Παναγίδης απαντά σε όσους κατηγορούν την ΑνΑΔ ότι αποτελεί εκκολαπτήριο χαμηλόμισθου προσωπικού ενώ παραδέχεται ότι υπήρξε μικρός αριθμός καταγγελιών εναντίον εργοδοτών, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν με διάφορους τρόπους τα προγράμματα της ΑνΑΔ και τους ανέργους.  Αναφέρεται επίσης στο νέο πρόγραμμα που επεξεργάζεται η Αρχή για επαγγελματική κατάρτιση ανέργων σε ειδικότητες της τουριστικής βιομηχανίας.  
 
Είστε ικανοποιημένος από τη μέχρι στιγμής εφαρμογή των σχεδίων της ΑνΑΔ για καταπολέμηση της ανεργίας;
-Αντιμετωπίζοντας σημαντική ανεργία στην Κύπρο, κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με την όλη κατάσταση. Βέβαια, η πιο πρόσφατη πορεία, η οποία δείχνει μια σταθερή, μήνα με μήνα, μείωση της ανεργίας είναι πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο. Σε ότι αφορά τα δικά μας προγράμματα για να συμβάλουμε στην μείωση/συγκράτηση της ανεργίας, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, υπό την έννοια ότι αφενός υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για συμμετοχή και αφετέρου τα αποτελέσματα, όπως δείχνουν και οι αξιολογήσεις οι οποίες γίνονται, είναι πολύ ενθαρρυντικά.
 
Πόσα και ποια σχέδια τρέχουν αυτή τη στιγμή, πόσος κόσμος έχει επωφεληθεί και ποιο το συνολικό κόστος της εφαρμογής τους;
-Τα σχέδια είναι διάφορα και τα έχουμε εντάξει κάτω από τον τίτλο «Ειδικό σχέδιο πρόληψης/σχέδιο δράσης της ΑνΑΔ» για την ανεργία. Πρόκειται για σχέδια που έχουν σκοπό τόσο την πρόληψη όσο και για την καταστολή της ανεργίας. Τα κυριότερα εξ αυτών, είναι τα μονοεπιχειρησιακά προγράμματα κατάρτισης, τα οποία εφαρμόζουμε με σκοπό να βοηθήσουμε τις εταιρείες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να μην προβούν σε απολύσεις, αλλά να κρατήσουν το προσωπικό τους και να αξιοποιήσουν την κατάρτιση για την περίοδο που δεν υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα στην επιχείρηση.  Η διάρκεια του κάθε σχεδίου είναι διαφορετική, κάποια διαρκούν έξι μήνες, άλλα περισσότερο.  Υπάρχουν σχέδια για την ενθάρρυνση της απασχόλησης και κατάρτισης, όπως το σχέδιο στελέχωσης των επιχειρήσεων  με απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχουμε τα σχέδια για τοποθέτηση των ανέργων σε επιχειρήσεις με στόχο την απόκτηση εργασιακής πείρας. Τα σχέδια αυτά, τα οποία  λειτούργησαν περισσότερο τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια,  εφαρμόζονται από το υπουργείο Εργασίας και την ΑνΑΔ. Ο σκοπός τους είναι να δώσουν μια εξάμηνη περίοδο πρακτικής εξάσκησης και απόκτησης εργασιακής πείρας σε άτομα που είναι άπειρα. Για την περίοδο αυτή λαμβάνουν ένα επίδομα κατάρτισης  500 περίπου ευρώ το μήνα.
 
Πόσος κόσμος έχει επωφεληθεί από αυτά τα σχέδια;
-Το σχέδιο στελέχωσης των επιχειρήσεων  με απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αξιοποιείται από περίπου 800 με 1000 ανέργους κάθε χρόνο και λειτουργεί με σημαντική επιτυχία κάθε χρόνο.  Σε ότι αφορά τα σχέδια τοποθέτησης των ανέργων, στο πλαίσιο της πρόσκλησης για το 2014, ολοκλήρωσαν περίπου 900 άνεργοι για το σχέδιο των αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σήμερα έχουμε άλλους 700 περίπου που συνεχίζουν. Στο σχέδιο για τους πτυχιούχους είχαμε μεγαλύτερους αριθμούς: 3100 περίπου ολοκλήρωσαν από το 2013 και 2014, ενώ έχουμε άλλους 1700  που συνεχίζουν το 2015. Είναι πολύ σημαντικοί (αριθμοί), έχοντας υπόψη το σύνολο των ανέργων. Αυτά τα άτομα επωφελούνται από την απόκτηση της εργασιακής πείρας που τους λείπει.
 
ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ
 
Ποιό είναι το συνολικό κόστος εφαρμογής αυτών των σχεδίων;
-Το κόστος του κάθε σχεδίου είναι διαφορετικό, ανάλογα με το τι προνοεί, τι επιλέξιμα κόστη έχει. Σε ότι αφορά το σχέδιο στελέχωσης με απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για 900 άτομα το κόστος ανέρχεται στα 5,5 εκατομμύρια περίπου. Σε ότι αφορά τα σχέδια επαγγελματικής κατάρτισης των ανέργων για απόκτηση εργασιακής πείρας, το κόστος έχει ως εξής: Για το σχέδιο τοποθέτησης αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο προϋπολογισμός είναι περίπου 4 εκατομμύρια για 1000 ανέργους. Σε ότι αφορά το αντίστοιχο σχέδιο των πτυχιούχων, για 2600 άτομα το κόστος υπολογίζεται κοντά στα 10 εκατομμύρια. Ανάλογα με το πόσοι συμμετέχουν είναι και τα ποσά, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο σε ένα μεγάλο ποσοστό.   
 
Υπάρχει ενδιαφέρον από κόσμο για συμμετοχή στα σχέδια της ΑνΑΔ;
-Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, λόγω και του σημαντικού αριθμού ανέργων που εξακολουθούμε να έχουμε στον τόπο μας. Υπάρχει  ένα σημαντικό ενδιαφέρον και μέσω των σχεδίων φροντίζουμε να τοποθετηθούν οι άνεργοι σε θέσεις που ανταποκρίνονται στα προσόντα τους, για να μπορέσουν να πάρουν μια χρήσιμη εργασιακή πείρα.
 
ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ
 
Πόσοι από τους συμμετέχοντες κυρίως σε αυτά τα σχέδια παρέμειναν στην επιχείρηση μετά το πέρας των 6 μηνών και ποιοι κατάφεραν να βρουν δουλειά στη συνέχεια αξιοποιώντας την εμπειρία τους,  μέσω των δικών σας σχεδίων;  
-Έχουμε ως σταθερή πολιτική τη διενέργεια ερευνών αξιολόγησης των αποτελεσμάτων όλων αυτών των σχεδίων. Βλέπουμε τι απογίνονται τα άτομα μετά τη λήξη των προγραμμάτων στα οποία συμμετείχαν. Έχουμε δει ότι στο σχέδιο τοποθέτησης ανέργων πτυχιούχων , περίπου έξι μήνες μετά τη λήξη των προγραμμάτων, το 50% από αυτούς ήταν σε απασχόληση. Αυτό κρίνεται ως πολύ θετικό αποτέλεσμα, λαμβάνοντας υπόψη ότι το 2014 και 2015 ήταν δύσκολες χρονιές για την οικονομία.
 
Εργάζονταν στην ίδια επιχείρηση;
-Το ένα τέταρτο εξ αυτών εργάζονταν στη ίδια επιχείρηση. Οι υπόλοιποι σε κάποια άλλη.  Το σημαντικό όμως είναι ότι εργάζονταν. Δεν έχει σημασία το αν παρέμειναν στην ίδια επιχείρηση. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μέσα σε αυτές τις επιχειρήσεις/οργανισμούς, βρίσκεται και η δημόσια υπηρεσία, στην οποία δεν μπορούν να παραμείνουν καθώς ισχύει η παγοποίηση νέων προσλήψεων.   Είναι όμως θετικό το ότι μπόρεσαν να εργαστούν αλλού με βάση την εμπειρία, την οποία έχουν αποκτήσει.
 
Επομένως το άλλο 50% παρέμεινε στην ανεργία…
Ναι, περίπου διότι υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που μπορεί να πήγαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, μπορεί να έχουν μεταναστεύσει..
 
Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα σχέδια;
Στο άλλο σχέδιο για τους απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το ποσοστό που παρέμειναν σε απασχόληση είναι το 1/3, το οποίο και πάλι είναι ικανοποιητικό. Είναι φυσιολογικό το γεγονός ότι είναι χαμηλότερο από το ποσοστό για τους πτυχιούχους, λόγω του ότι πολλοί από αυτούς επιλέγουν να ακολουθήσουν σπουδές ή λόγω του ότι δεν έχουν εξειδικευμένη κατεύθυνση. Επομένως είναι δυσκολότερο να καταλήξουν σε απασχόληση. Σε ότι αφορά το σχέδιο στελέχωσης επιχειρήσεων, κατά το οποίο ο πτυχιούχος  προσλαμβάνεται από την επιχείρηση και καταρτίζεται για έξι μήνες, τα αποτελέσματα δείχνουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά απασχόλησης μετά τη λήξη των προγραμμάτων, είναι κοντά στο 84%.   
 
Πόσες επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από τα προγράμματα της ΑνΑΔ;
-Στα προγράμματα τοποθέτησης των ανέργων και στελέχωσης επιχειρήσεων με ανέργους , αν πάρω μόνο αυτή την κατηγορία, περίπου 2700 επιχειρήσεις έχουν επωφεληθεί. Η μεγάλη πλειοψηφία, περίπου το 80%,  είναι μικρές επιχειρήσεις οι οποίος εργοδοτούν μέχρι 49 άτομα.
 
«ΤΑ 500 ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΣΘΟΣ…»
 
Αρκετές είναι οι επικρίσεις για το  χαμηλό  επίδομα – μισθό των 500 ευρώ που δίνεται στους συμμετέχοντες στα σχέδια τοποθετήσεων για απόκτηση εργασιακής πείρας. Πως απαντάτε;
-Έχουμε πει πολλές φορές ότι αυτά τα σχέδια δεν είναι σχέδια απασχόλησης, αλλά σχέδια απόκτησης εργασιακής πείρας. Τα άτομα δεν είναι εργοδοτούμενοι των επιχειρήσεων και των οργανισμών στους οποίους τοποθετούνται. Πηγαίνουν εκεί ως καταρτιζόμενοι και λαμβάνουν ένα επίδομα,  με σκοπό να βοηθηθούν κατά την περίοδο που βρίσκονται υπό κατάρτιση και για να καλύπτουν κάποια έξοδα τους. Δεν είναι μισθός αυτό το ποσό, είναι επίδομα, το οποίο βρίσκεται σε ένα ύψος που μπορεί να συγκριθεί πολύ ευνοϊκά και με το τι συμβαίνει  σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε παρόμοια προγράμματα, τα οποία παρέχουν επιδόματα στους συμμετέχοντες.
 
Υπάρχει ενδεχόμενο αύξησης αυτού του επιδόματος στο μέλλον;
-Όχι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση ούτε θεωρούμε ότι ως επίδομα πρέπει να να είναι υψηλότερο.
 
Πολλοί διατυπώνουν την άποψη ότι η ΑνΑΔ αποτελεί εκκολαπτήριο χαμηλόμισθου προσωπικού. Πως απαντάτε σε αυτή τη θέση;
-Θεωρώ ότι είναι μια λανθασμένη τοποθέτηση, είναι υπερβολική δήλωση το να πει κάποιος κάτι τέτοιο. Μέσα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης που δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας, γίνεται μια προσπάθεια ώστε οι άνεργοι να έχουν μια χρήσιμη ενασχόληση ως καταρτιζόμενοι για να μάθουν κάτι που θα τους ωφελήσει και με κανένα τρόπο αυτό δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αμειβόμενη απασχόληση κάποιου  που εργάζεται κανονικά. Επομένως δεν δέχομαι αυτή τη θέση, είναι μια σημαντική βοήθεια, η οποία όπως φαίνεται και από τις αξιολογήσεις, έχει αποτελέσματα.
 
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ
 
Πολλοί εργοδότες εκμεταλλεύονται τα προγράμματα της ΑνΑΔ με αρκετούς τρόπους προκειμένου να πληρώνουν χαμηλότερους μισθούς στους εργαζόμενους. Εσείς έχετε τέτοιες καταγγελίες ενώπιον σας;
-Η ύπαρξη κάποιων περιπτώσεων για τις οποίες γίνεται καταγγελία, είναι κάτι που θεωρούμε φυσιολογικό σε ένα βαθμό. Δεν είναι όλοι σωστοί στον τρόπο που προσεγγίζουν αυτά τα ζητήματα. Όπου υπάρχει καταγγελία, διερευνάται. Έχουμε διαδικασία, με βάση την οποία πραγματοποιούνται επιτόπιοι έλεγχοι. Για τις περιπτώσεις αυτές στα σχέδια των τοποθετήσεων ανέργων, έχουμε πραγματοποιήσει πέραν των 5 χιλιάδων επιτόπιων επισκέψεων για να ελέγξουμε τις συνθήκες, τους όρους και την  τήρηση των προνοιών σων συμφωνιών. Σίγουρα έχουμε εντοπίσει κάποιες παρατυπίες, κάποιες είναι σοβαρότερες, κάποιες είναι λιγότερο σοβαρές.  Σε μικρό σχετικά αριθμό έχουμε λάβει καταγγελίες και έχουμε πάρει όλα τα μέτρα που πρέπει να παρθούν,  συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των προγραμμάτων, της απόσυρσης των εγκρίσεων για τις θέσεις που προσφέρθηκαν στην επιχείρηση κτλ.
 
Τι είδους παρατυπίες είναι αυτές που οδηγούν σε διακοπή του συμβολαίου;
-Αν διαπιστωθεί ότι τυγχάνουν εκμετάλλευσης τα άτομα αυτά από πλευράς ωραρίου, από πλευράς είδους εργασίας που τους ανατίθεται (η οποία δεν είναι εκείνη που είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος), εάν οι εργοδότες προβούν σε απόλυση άλλου προσωπικού σε αντίστοιχες θέσεις. Αυτά είναι παραδείγματα του τι θα μπορούσε να  εντοπιστεί σε κάποιες περιπτώσεις, όμως (τα περιστατικά αυτά) αποτελούν μειοψηφία.  Αντιλαμβάνεστε ότι ανάμεσα στις  χιλιάδες, υπάρχουν μερικές φορές αυτά τα φαινόμενα.
 
ΠΛΩΡΗ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
 
Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί για την εκπόνηση νέων σχεδίων το επόμενο διάστημα; 
- Με βάση τις εξελίξεις στην οικονομία και την αγορά εργασίας, πάντοτε μελετούμε κατά πόσο πρέπει είτε να αναπροσαρμόσουμε κάποια σχέδια μας ή να προσθέσουμε και καινούρια. Αυτή τη στιγμή έχουμε κάποιες σκέψεις. Έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια μέσω και διαγωνισμού να εφαρμοστούν προγράμματα κατάρτισης ανέργων σε μια σειρά  από ειδικότητες της τουριστικής βιομηχανίας. Πέραν αυτού, συνεχίζουμε τα υφιστάμενα σχέδια μας. Το κατά πόσο σχέδια τοποθέτησης ανέργων για απόκτηση εργασιακής πείρας θα επαναληφθούν τον επόμενο χρόνο ή όχι, αυτό θα εξαρτηθεί από αποφάσεις της κυβέρνησης για την ορθότερη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
 
Δώστε μας περισσότερες πληροφορίες για το σχέδιο απασχόλησης ανέργων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.
-Είμαστε σε σημείο της εξέλιξης ενός διαγωνισμού για να ανατεθούν προγράμματα σε αναδόχους (που θα τα εκτελέσουν). Ο σκοπός είναι  να συμμετέχουν άνεργοι σε μια σειρά από προγράμματα σε ξενοδοχειακές τουριστικές ειδικότητες, όπως του τραπεζοκόμου, του υπαλλήλου υποδοχής και του μπαρ, της καμαριέρας για να βοηθήσουμε τους ανέργους να αποκτήσουν την απαραίτητη πείρα για να μπορέσουν να απασχοληθούν.  Η περίοδος κατά την οποία θα εργαστούν τα πρόσωπα που θα επιλεχθούν, θα εξαρτηθεί από τους εργοδότες. Η προσπάθεια θα είναι για να μπορέσουν να απασχοληθούν την περίοδο αιχμής των ξενοδοχείων.  Τα σχέδια αυτά θα ανακοινωθούν στο κοινό όταν θα είμαστε έτοιμοι.

 
maria.stylianou@imhbusiness.com
 

 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ούτε βήμα πίσω από τους γιατρούς-Δεν αποκλείουν επ αόριστον απεργία
Στα άκρα ο πόλεμος με τους γιατρούς, καταγγέλλει απειλές ο ΟΚΥπΥ-«Μας είπαν ακόμη δεν έχετε δει τίποτα»
Πιο πάνω από τα κανονικά η βροχόπτωση για το μήνα Νοέμβριο
Στον «αναπνευστήρα» τα δημόσια νοσηλευτήρια λόγω της απεργίας-Γραφείο επιχειρήσεων στο Υπουργείο Υγείας
Δέσμευση Κύπρου στη ΓΣ ΟΗΕ για καταπολέμηση βίας κατά γυναικών
Όμορφες εικόνες στο Τρόοδος-Λευκό τοπίο αλλά και τσουχτερό κρύο
Στο ψυγείο η Κύπρος-Κρύο και μεμονωμένες βροχές στο καιρικό μενού
Βάζουν νυστέρι στο σύστημα υγείας οι γιατροί-Παραλύουν τα νοσοκομεία, αρχίζει η 48ωρη απεργία
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 11ων ΚΕΒΕ Business Leader Awards
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Τιμητικό βραβείο Business Leader στον Φάνο Επιφανίου