Ανάκαμψη σχεδιάζουν οι Τούρκοι στα νοτιοανατολικά της χώρας

Η κυβέρνηση της Τουρκίας θα παρουσιάσει την Παρασκευή ένα νέο σχέδιο για την ασφάλεια και την ανάκαμψη της οικονομίας στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, το οποίο σπαράσσεται από την επανέναρξη των εχθροπραξιών ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και τους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες, ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.
 
"Θα δώσω στη δημοσιότητα ένα σχέδιο δράσης για την ίαση των οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων (της περιοχής). Θα επουλώσουμε τις πηγές, αυτές οι δυσκολίες είναι προσωρινές", δήλωσε ο Νταβούτογλου υποδεχόμενος παράγοντες κουρδικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στην Αγκυρα.
 
Τα μέτρα που σχεδιάζει να λάβει η τουρκική κυβέρνηση θα αποκαλυφθούν κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του επικεφαλής της στην πόλη Μάρντιν, μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων ανήκει στην κουρδική μειονότητα.
 
Το σχέδιο περιλαμβάνει τη χορήγηση ενισχύσεων για την τόνωση της οικονομίας, που έχει πληγεί σκληρά από τις πολυαίμακτες συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας και τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), σύμφωνα με τον Νταβούτογλου.
 
Ο τουρκικός Τύπος ωστόσο προσθέτει ότι το σχέδιο περιλαμβάνει ένα μεγάλο πακέτο μέτρων ασφαλείας, κυρίως την ενίσχυση των δυνάμεων του στρατού και της αστυνομίας σε πόλεις "νευραλγικής" σημασίας.
 
Ο στρατός και η αστυνομία εξαπέλυσαν τον Δεκέμβριο μια ευρείας έκτασης εκκαθαριστική επιχείρηση σε πολλές πόλεις και συνοικίες πόλεων στη νοτιοανατολική Τουρκία και ταυτόχρονα κήρυξαν απαγόρευση κυκλοφορίας για να ανακαταλάβουν περιοχές όπου νεαροί οπαδοί του PKK έστησαν οδοφράγματα και κήρυξαν "αυτονομία".
 
Ο τουρκικός στρατός διατείνεται ότι έχει "εξουδετερώσει" περίπου 600 αντάρτες στις πόλεις Τσιζρέ και Σιλώπη όπως και στη Σουρ, την ιστορική συνοικία του Ντιγιάρμπακιρ. Ο απολογισμός αυτός δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.
 
Οι εχθροπραξίες έχουν εξάλλου στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας και αμάχους. Μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν εξάλλου ότι έχουν εξαναγκάσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
 
"Θα καθαρίσουμε τις πόλεις μας από τα οδοφράγματα, τα χαρακώματα και τις γιάφκες με όπλα", υπογράμμισε ο Νταβούτογλου.
 
Η αναζωπύρωση των εχθροπραξιών σήμανε την κατάρρευση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων οι οποίες διεξάγονταν ανάμεσα στην ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση και το PKK από το φθινόπωρο του 2012 με στόχο να τερματιστεί η σύρραξη, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 40.000 ανθρώπους από το 1984.
 

Δειτε Επισης

Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μετά τις απειλές Νασράλα για «τρομερή» τιμωρία
«Μου είπε να την χαϊδέψω, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση» – Μαρτυρίες φρίκης στην υπόθεση Πελικό
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ζητά άμεση αποκλιμάκωση
«Βαθιά ανησυχία» Λονδίνου για τις εξελίξεις στον Λίβανο
Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές
Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί
ΒΙΝΤΕΟ: Τουρίστρια περπατούσε σε σοκάκι, όταν άγαλμα έπεσε στο κεφάλι της και τη σκότωσε
Κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις-«Μας κήρυξαν πόλεμο», λέει ο ηγέτης της Χεμπολάχ
Αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή πτήσεων προς Βηρυτό και Τελ Αβίβ
Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο