Ιωνάς: Δεν είναι αδύνατο να υπάρξουν καταδίκες για την οικονομία το 2016

Δεν είναι αδύνατο να έχουμε καταδίκες εντός του 2016 για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας, δηλώνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου, σημειώνοντας ότι η τιμωρία των ενόχων δεν είναι απαίτηση μόνο της κοινωνίας, αλλά και της ίδιας της Κυβέρνησης.

Σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ, ο κ. Νικολάου σημειώνει ότι σειρά άλλων σοβαρών υποθέσεων για το οικονομικό έγκλημα αναμένεται να καταχωρηθούν στο δικαστήριο, διαβεβαιώνοντας, ταυτόχρονα, ότι παρά τα όποια προσκόμματα, «θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια που έχουμε στη διάθεσή μας» ούτως ώστε να συμπληρωθούν οι έρευνες της Αστυνομίας.

Τονίζει, επίσης, ότι σε περίπτωση που υπάρξουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την εμπλοκή και του Ανδρέα Βγενόπουλου στο οικονομικό έγκλημα, τότε θα οδηγηθεί και ο ίδιος ενώπιον της δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατόν να ανακριθεί, εντούτοις «αν χρειαστεί να ληφθεί κατάθεση από τον κ. Βγενόπουλο, θα επιμείνουμε για να ληφθεί κατάθεση».
 
Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία των ερευνών για την οικονομία, ο κ. Νικολάου ξεκαθαρίζει ότι την ευθύνη της διερεύνησης των υποθέσεων που αφορούν στην οικονομία την έχει, κυρίως, ο Γενικός Εισαγγελέας μαζί με την Αστυνομία.
«Ο Γενικός Εισαγγελέας είναι η αρμόδια διωκτική αρχή, η οποία αποφασίζει τόσο για το συντονισμό των ανακριτικών διαδικασιών όσο και για το εάν έχει συμπληρωθεί μια υπόθεση και για το εάν κάποιος θα πρέπει να οδηγηθεί ενώπιον του δικαστηρίου. Η Αστυνομία ως ανακριτική αρχή είναι εκείνη που διεξάγει τις έρευνες υπό την καθοδήγηση του Γενικού Εισαγγελέα».
 
Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που ασκείται κατά καιρούς για καθυστέρηση στη διερεύνηση των υποθέσεων αυτών, ο κ Νικολάου είπε ότι «δεν αδικώ τους πολίτες που ασκούν αυτή την κριτική, επειδή αδημονούν να δουν να οδηγούνται αυτές οι υποθέσεις και όσοι ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία του τόπου ενώπιον της δικαιοσύνης».
 
Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των αστυνομικών ερευνών για την υπόθεση της focus, ο Υπουργός είπε ότι «γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι η διερεύνηση δεν αφορούσε την ύπαρξη κάποιου ποινικού αδικήματος», σημειώνοντας ότι «κατά τον ουσιώδη χρόνο που λήφθηκαν (από τα κόμματα) οι συγκεκριμένες εισφορές δεν ήταν ποινικό αδίκημα το να πάρει ένα κόμμα μια εισφορά από οπουδήποτε και αν αυτή προερχόταν». Ανέφερε ότι εάν αυτές οι εισφορές γίνονταν σήμερα, με την υφιστάμενη νομοθεσία σίγουρα θα περιείχαν και ποινικά αδικήματα. 
 
 

Δειτε Επισης

Νέα πρόκληση Ερντογάν-Θα ζητήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αναγνωριστούν τα κατεχόμενα
Περίπου 15.000-18.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Κύπρο-Όπλο αντιμετώπισης η έγκαιρη διάγνωση
Καταγγελία Ισραηλινών σε βάρος Ελληνοκύπριου για απάτη με αγοραπωλησίες διαμερισμάτων
«Το Ισραήλ ήθελε να κόψει το κεφάλι της Χεζμπολάχ, δεν το πέτυχε»-Η άγνωστη επιχείρηση της Μοσάντ το 1996
Έπεσαν οι υπογραφές για τη διακρατική συμφωνία Κύπρου-Ελλάδας για την ηλεκτρική διασύνδεση
Παρακολουθεί στενά τις μεταρρυθμίσεις σε Ελεγκτική και Νομική Υπηρεσία η Κομισιόν
Υπερκομματική η εκδήλωση έξω από το Προεδρικό για την παύση Οδυσσέα-Μήνυμα κατά της διαφθοράς
Ψάχνει μαρτυρίες η Αστυνομία για το θανατηφόρο με θύμα τον 16χρονο Χαράλαμπο
«Είναι κτήνος, πού να το φανταστώ;»-Ξεσπά η μητέρα των παιδιών που κακοποιήθηκαν
Διαβουλεύσεις με ΗΑΕ για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο στο GSI εξήγγειλε ο ΠτΔ