Το πρόβλημα με την έλλειψη φαρμάκων θα επιλυθεί μέχρι τον Μάρτιο

Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων εξακολουθούν να παρατηρούνται σε όλα σχεδόν τα φαρμακεία της Κύπρου, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται σοβαρά ασθενείς που λόγω των ελλείψεων δεν μπορούν να ακολουθήσουν τη φαρμακευτική αγωγή που απαιτείται για την υγεία τους.
 
«Το σοβαρότερο κατά την άποψή μου είναι τo θέματα των εισπνεόμενων αμπουλών κορτιζόνης για βρογχίτιδα και άσθμα  που παρουσιάζουν έλλειψη εδώ και αρκετές βδομάδες και επίσης φάρμακα για τη γαστρεντερίτιδα. Υπάρχουν όμως και σε άλλες κατηγορίες φαρμάκων ελλείψεις όπως φάρμακα για τη χοληστερόλη και σιρόπι για το βήχα γεγονός που μας προβληματίζει, δήλωσε στο reporter.com.cy η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ. «Προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα στον κόσμο» προσθέτει η κυρία Ισσέγιεκ, τονίζοντας ότι ο κόσμος είναι πραγματικά ανήσυχος ειδικά για τις εισπνεόμενες αμπούλες κορτιζόνης που δεν υπάρχουν καθόλου στην αγορά αυτή τη στιγμή, σε μια περίοδο που αρκετός κόσμος τις χρειάζεται.
 
Σε ότι αφορά τα μικρά παιδιά, εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λόγω της έλλειψης του ειδικού αναπνευστικού ορού που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του βήχα καθώς το φάρμακο που συστήνουν όλοι οι παιδίατροι ως ιδανικό για αυτές τις περιπτώσεις, παρουσιάζει έλλειψη. (Για παιδιά άνω των δύο ετών παρέχεται υποκατάστατο το οποίο ωστόσο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βρέφη και παιδάκια μέχρι δύο ετών).

«Είχαμε προειδοποιήσει γ’ αυτές τις συνέπειες»
 
Όπως εξηγεί η κυρία Ισσέγιεκ, είχαν εκφραστεί εδώ και μήνες ανησυχίες για ελλείψεις στα φάρμακα. "Επίκειται νέα επικαιροποίηση των τιμών των φαρμάκων στις 15 Μαρτίου, όπου θα κυκλοφορήσει ο νέος τιμοκατάλογος. Εμείς ζητήσαμε από τον Υπουργό Υγείας και μέσω επιστολής και σε κατ’ ιδίαν συνάντηση, να καθυστερούσε αυτή την επικαιροποίηση μέχρι τον Ιούνιο που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τελευταία οριζόντια μείωση του -8,5% αλλά δεν εισακουστήκαμε". Η αγορά του ιδιωτικού τομέα είναι πολύ μικρή, επισημαίνει η κυρία Ισσέγιεκ τονίζοντας ότι φαρμακευτική αγορά στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ ευάλωτη στις συνεχείς μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων.

«Το πρόβλημα αναμένεται να επιλυθεί το συντομότερο μέχρι τον Μάρτιο»

Όπως δήλωσε στον reporter.com.cy ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακεμπόρων Kύπρου Αυγουστίνος Ποταμίτης, οι ελλείψεις σε ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων οφείλονται στην καθυστέρηση των παρεγγελειών, θέμα, το οποίο διαβεβαίωσε ότι αναμένεται να επιλυθεί το συντομότερο μέχρι τον Μάρτιο. Το μόνο φάρμακο, πρόσθεσε, που έχει αποσυρθεί από την αγορά είναι το υπόθετο motilium.

Δειτε Επισης

Περίπου 15.000-18.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Κύπρο-Όπλο αντιμετώπισης η έγκαιρη διάγνωση
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Η τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου-«Σωσίβιο δυτικών χωρών στην περιοχή»
Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»
Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο