Ο Ακάμας και η... ψευδο-οικολογία

Είναι το πιο εύκολο πράγμα να σηκώσεις παντιέρα στο όνομα της οικολογίας και να λές «καμία ανάπτυξη», «μην αγγίζετε». Το δύσκολο βέβαια είναι να μιλήσεις με πραγματικούς οικολογικούς όρους. Το δύσκολο είναι, για παράδειγμα, να μιλήσεις για πράσινη ανάπτυξη, για πράσινη καινοτομία, για βιώσιμη οικονομία, για το οικολογικό όραμα. Άρα, ένας πολιτικός οικολόγος έχει να διαλέξει μεταξύ δύο κατευθύνσεων. Είτε, θα προτιμήσει την εύκολη οδό που είναι αυτή της απόρριψης και της λαικίστικης πολιτικής και ο άλλος, ο δύσβατος δρόμος, αυτός της τεκμηρίωσης, της σοβαρότητας, και του επιστημονικού πολιτικού λόγου. 
 
Διότι το να είσαι πολιτικός οικολόγος χρειάζεται προτίστως η γνώση. Καλός ο ακτιβισμός και χρειάζεται πάντα. Είναι άλλωστε ένα βασικό συστατικό στοιχείο των κοινωνιών. Από κει και πέρα όμως έχουμε καθήκον όλοι εμείς να αντικρύσουμε τους πολίτες στα μάτια και να πείσουμε με θέσεις. Με θέσεις όμως που θα οδηγούν κάπου και όχι απλά θέσεις κενές χωρίς κανένα απολύτως αντίκρυσμα. 

Αυτό ακριβώς συνέβηκε με τη περίπτωση του Ακάμα. Διερωτούνται πολλοί: Μα γιατί τόσα χρόνια; Μα τώρα τι θα γίνει; Θα εξαφανιστεί ο Ακάμας; 
 
Οι απαντήσεις είναι απλές αλλά κάποιοι φρόντισαν τόσα χρόνια να αναγάγουν τη συσήζητη σε ένα άλλο επίπεδο, ανούσιο και κομματικά αναλώσιμο. Στο όνομα της οικολογίας παραπληροφόρησαν και δεν εξήγησαν στο κόσμο τι σημαίνει πράσινη και αειφόρος ανάπτυξη. Αλλά ας είμαι...καλόπιστος και ας υποθέσουμε ότι δεν έγινε συνειδητά. Είχαν όμως υποχρέωση να ήταν ειλικρινής και διαβασμένοι και όχι να «τραβούν» μια κοινωνία ως ένα ανεμοδαρμένο καράβι. 
 
Και οι απαντήσεις τόσα χρόνια για τον Ακάμα ήταν απλές. Και υπήρχαν πολλές λύσεις. Πράσινες λύσεις. Αλλά ουδέποτε ακούστηκαν. Το μόνο που ακουγόταν ήταν ότι θα μετατρέψουν κάποιοι τον Ακάμα σε Αγία Νάπα. Έπεσε στο κενό και αυτή η λαικίστικη φοβία. Καμία «Αγία Νάπα» δεν έγινε και δεν γίνεται. 
 
Ουδέποτε, επίσης, κάθησαν μαζί με τους κατοίκους της περιοχής να συζητήσουν τεκμηριωμένα και προς όφελος της αειφόρου ανάπτυξης. Πάντοτε τροφοτούσαν μια κόντρα. Μια κόντρα ανούσια και χωρίς πραγματικό λόγο. 
 
Τελικά, φτάσαμε στο σήμερα μετά από τόσα χρόνια. Βγήκαμε μπροστά και εξηγήσαμε επιτέλους τι σημαίνει πράσινη ανάπτυξη. Εξηγήσαμε τι είναι ο αγροτουρισμός και πώς μπορεί να υλοποιηθεί στα πλαίσια των μικρών και οικογενειακών επιχειρήσεων. Εξηγήσαμε κυρίως όμως ότι το περιβάλλον είναι κομμάτι της βιώσιμης ανάπτυξης και ως τέτοιο πρέπει να διατηρηθεί για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε ποιοτικά την περιοχή. 
Αυτό ήταν τελικά. Τόσο απλά. Το Οικολογικό όραμα της επόμενης ημέρας. Και αυτό συμβαίνει με πολλά άλλα ζητήματα και όχι μόνο για τον Ακάμα. 
 
*Πανεπιστημικός. Επικεφαλής Κινήματος «Οικολογία, ΜΠΡΟΣΤΑ!»
 
 

Δειτε Επισης

Τι έχουμε και ποια Ευρώπη θέλουμε
Έστω και τώρα βοηθήστε τη μάνα να ησυχάσει και τον Θανάση να αναπαυθεί...
Δικαίωμα Κρατουμένων στην επανένταξη
Η Ποινική και Πειθαρχική ευθύνη των μελών της Αστυνομίας/Εθνικής φρουράς στην υπόθεση του Θανάση Νικολάου
Η Δικαίωση άργησε μια ολόκληρη ζωή...
Επιλογή για το μέλλον της Ευρώπης
Η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας από δηλώσεις του ΥΔΔΤ
Έξαρση εγκλήματος: Απ' ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σάμαν
Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα