Spike και Freddy - Οι τετράποδοι αστυνομικοί στην υπηρεσία του πολίτη

Ο Freddy, ο Spike, η Maya, η Carla και άλλοι είκοσι πέντε σκύλοι αποτελούν τα βασικά στελέχη του Κλάδου Αστυνομικών Σκύλων, με την κωδική ονομασία K-9. Οι τετράποδοι υπηρέτες του νόμου έχουν καθήκον να εντοπίζουν εκρηκτικές ύλες και ναρκωτικά, ενώ χρησιμοποιούνται και για τον εντοπισμό προσώπων.
Σημειώνεται ότι εκπαιδευμένα σκυλιά χρησιμοποιούνται τόσο σε καιρό πολέμου όσο και σε καιρό ειρήνης, όπως έγινε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και στον Δεύτερο. Σε όλα τα Σώματα Ασφαλείας του κόσμου χρησιμοποιούνται ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι, έχοντας ως αποστολή τους την ανεύρεση ναρκωτικών, εκρηκτικών, χημικών και σωρεία άλλων δραστηριοτήτων για τα οποία απαιτείται πολύ… γερή μύτη. Η αίσθηση της όσφρησης, η οποία είναι πολύ ανεπτυγμένη στα σκυλιά, δεν έχει μπορέσει να αντικατασταθεί από οποιαδήποτε τεχνολογία ή μηχανή, και έτσι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου εξακολουθεί να είναι ένας φοβερός τιμωρός του εγκλήματος.
 

 


Ένας για κάθε σκύλο
 
Στην Κύπρο, ο κλάδος ανιχνευτικών σκύλων ιδρύθηκε το 1954. Επικεφαλής είναι σήμερα ο υπαστυνόμος, Λοΐζος Χατζηχριστοφόρου. Στον εν λόγω κλάδο υπηρετούν 29 μέλη και 29 σκύλοι. Τα σκυλιά είναι ράτσας λαμπραντόρ, γερμανικά λυκόσκυλα και βελγικά λυκόσκυλα. Πρόκειται για ράτσες σκύλων που εύκολα εκπαιδεύονται και είναι πολύ κοινωνικά. Κατά την επιλογή των σκυλιών προϋπόθεση είναι η δυνατότητά τους να εκπαιδεύονται εύκολα και να πειθαρχούν. Τα λαμπραντόρ χρησιμοποιούνται μόνο στην ανίχνευση ναρκωτικών και εκρηκτικών.
 
 

 
Στενές σχέσεις
 
Στον κλάδο ανιχνευτικών σκύλων δεν υπηρετείς χωρίς να έχεις εκτίμηση στην αξία και τις ικανότητες του τετράποδου συνεργάτη σου.
Εκπαιδευτής και σκύλος δουλεύουν σαν σύνολο, στηριζόμενοι ο ένας στον άλλον, εμπιστευόμενοι ο ένας τον άλλον. «Στενή σχέση, σχέση αλληλεξάρτησης, ψυχικός δεσμός, αναγκαία προϋπόθεση για να μπορεί το ζώο να ανταποκριθεί στην αποστολή του. Αυτά είναι που πρέπει να υπάρχουν για να μπορεί να αποδώσει και να βελτιωθεί ο σκύλος», λέει στον «Ρεπόρτερ» ο αστυφύλακας Αλέξανδρος Γεωργίου, ενώ ο Freddy τον κοιτά με ανυπομονησία. «Ο κάθε αστυφύλακας έχει υπό την ευθύνη του έναν έως δύο σκύλους, με τους οποίους έχει καθημερινή επαφή, αφού φροντίζει για την υγιεινή, τη διατροφή, την εκπαίδευση ακόμη και το παιχνίδι τους», προσθέτει.
 

Με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή των σκύλων κ. Γεωργίου;
Οι σκύλοι πρέπει να είναι μέχρι 12 μηνών ή ηλικίας έως δύο ετών τουλάχιστον, για τους σκύλους ανίχνευσης. Αδιάφορο αν είναι αρσενικός ή θηλυκός, ενώ θα πρέπει να είναι ιατρικά ελεγμένος, να είναι υγιής και να μην παρουσιάζει οποιεσδήποτε δυσπλασίες ή φοβίες.
 

 
Πού και πώς γίνεται η εκπαίδευση τόσο των μελών/χειριστών όσο και των σκυλιών του κλάδου;
Η εκπαίδευση των χειριστών γίνεται από εκπαιδευτές του κλάδου αστυνομικών σκύλων. Η βασική εκπαίδευση των σκύλων είναι διάρκειας δεκαέξι βδομάδων και στοχεύει στο να είναι σε θέση τα σκυλιά να εντοπίζουν την ουσία για την οποία εκπαιδεύονται, είτε αυτή είναι ναρκωτικά είτε εκρηκτικές ύλες. Με την εκπαίδευση αυτή ο σκύλος γίνεται επιχειρησιακός, ενώ με την εμπειρία και τη συνεχή εκπαίδευση, οι αστυνομικοί σκύλοι βελτιώνονται συνεχώς. Η ανάπτυξη στενής σχέσης μεταξύ του σκύλου και του εκπαιδευτή αποτελεί βασικό στόχο για την αποτελεσματικότητα των σκύλων. Για τον λόγο αυτό, στόχος είναι η όσο το δυνατόν συχνότερη επαφή του σκύλου με τον εκπαιδευτή του. Δυστυχώς, στην Κύπρο δεν είναι εφικτό οι εκπαιδευτές να παίρνουν τα σκυλιά στο σπίτι τους, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Επίσης, μέσα από την αμοιβή που λαμβάνει κάθε σκύλος από τον εκπαιδευτή του, μετά την εκπαίδευσή του, αναπτύσσονται στενότερες σχέσεις και για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό ο εκπαιδευτής να αντιληφθεί τι είναι αυτό που ευχαριστεί και υποκινεί τον σκύλο του, είτε είναι το φαγητό είτε το παιχνίδι.
 

Μέχρι ποια ηλικία υπηρετούν στον κλάδο τα σκυλιά και τι γίνονται μετά τη συνταξιοδότησή τους;
Οι σκύλοι υπηρετούν στον κλάδο μέχρι που να αποδίδουν στις έρευνες που κάνουν, περίπου μέχρι την ηλικία των 10 ετών. Μετά την απόσυρσή τους αναλαμβάνουν την υιοθεσία οι χειριστές τους. Εάν ένας χειριστής, για τον οποιοδήποτε λόγο δεν μπορεί να πάρει τον σκύλο, τότε αυτός θα δοθεί για υιοθεσία. Οι περιπτώσεις που συμβαίνει αυτό, είναι όμως σπάνιες, αφού κανένας δεν θέλει να αποχωριστεί τον σκύλο του με τον οποίο έζησε για 10 τουλάχιστον χρόνια. Οι επιτυχίες των σκύλων παγκύπρια είναι αρκετές. Παρόλο που δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία τα οποία να καταδεικνύουν τη σημαντικότητα του έργου που επιτελούν οι αστυνομικοί σκύλοι, η σημασία τους φαίνεται μέσα από το τελικό αποτέλεσμα των αποστολών τους. Και αυτό γιατί η δουλειά των σκύλων ανιχνευτών εκρηκτικών υλών είναι κυρίως οι προληπτικές έρευνες και τέτοιες γίνονται καθημερινά, πολλές από τις οποίες σε άτομα που αποτελούν στόχο ή σε χώρους όπου πρόκειται να μεταβούν επίσημοι. Οι σκύλοι, που έχουν σαν αποστολή την ανεύρεση ναρκωτικών, δεν είναι λίγες οι φορές που τα βρήκαν κρυμμένα μέσα σε έπιπλα ή εμπορευματοκιβώτια. Τα ποσοστά εντοπισμού που έχουν οι αστυνομικοί σκύλοι είναι πολύ υψηλά.
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Εντός του 2026 έργα ενίσχυσης προσβασιμότητας ποδηλατιστών, πεζών και ΑμεΑ στη Λεμεσό
Έντονη ανησυχία για τα θανατηφόρα-Ανοίγει η συζήτηση για εισαγωγή μαθήματος οδικής συνείδησης
Μπαλάκι ευθυνών μεταξύ ΟΚΥπΥ και γιατρών, πληρώνουν τα σπασμένα οι ασθενείς-Δεύτερη μέρα απεργίας
Σε διαδικασία υλοποίησης τα μέτρα ασφαλείας στο Βασιλικό-Διαβεβαιώσεις Παπαναστασίου
Προσαρμογή νομοθετικού πλαισίου στις πραγματικές ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζητά η Ένωση Δήμων
Στη γραμμή ΥΠΕΣ και η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων για τις Τ/κ περιουσίες και τα ευτελή μισθώματα
Κατσάδα Λοττίδου για ανισότητες στις εξετάσεις του δημοσίου για παιδιά εγκλωβισμένων-Εισηγείται λύσεις
Επίθεση Παγκυπρίου Συνδέσμου Σκυροποιών-«Το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του»
Άλλοι εργάζονταν κανονικά και άλλοι έκαναν απεργία στα νοσοκομεία Πάφου και Πόλης
Καλεί σε διαβούλευση το Νομοσχέδιο για την διάσταση Φύλων η Επίτροπος