Μάρκος Κυπριανού: Η πολιτική δεν είναι μάρκετινγκ

Κουμπωμένος, προσεκτικός ο Μάρκος Κυπριανού δεν ανήκει στους πολιτικούς που «βγάζουν ειδήσεις». Η εμπειρία τον δίδαξε να μετρά τις λέξεις και να συγκρατεί τα συναισθήματά του αποφεύγοντας βαρύγδουπες εκφράσεις και διατυπώσεις που δημιουργούν θόρυβο. Ωστόσο, κάποιος που είναι σε θέση να διαβάζει μέσα από τις γραμμές μπορεί σχετικά εύκολα να αντιληφθεί όχι μόνο τις ανησυχίες, αλλά και τις καλά καμουφλαρισμένες διαφωνίες και ενστάσεις που ο αναπληρωτής πρόεδρος διατηρεί σε σχέση με την ακολουθούμενη επίσημη πολιτική του ΔΗΚΟ τόσο στο Κυπριακό, όσο και στο κομματικό γίγνεσθαι.
Από τον τρίτο όροφο που βρίσκεται το γραφείο του αναπληρωτή μέχρι τον πέμπτο που βρίσκεται εκείνο του προέδρου μεσολαβούν όλες κι όλες δύο σκάλες. Η απόσταση όμως μεταξύ των δύο φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερη…
 
Η συζήτησή μας ξεκίνησε με τον Μάρκο Κυπριανού να καθορίζει τους στόχους και συνάμα να οριοθετεί το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών.
Μ.Κ.: Όπως όλοι, έτσι κι εμείς στοχεύουμε στην αύξηση ποσοστών, βουλευτικών εδρών και επιρροής στις πολιτικές εξελίξεις. Ειδικά για το ΔΗΚΟ που περνά μια δύσκολη φάση, το αποτέλεσμα θα έχει επιπτώσεις στην ενότητα και στην παραπέρα πορεία του. Ας μη γελιόμαστε, τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά τις εσωκομματικές εκλογές δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμα και σίγουρα δεν είναι σωστό να τα σκουπίζουμε κάτω από το χαλί. Προσωπικά, θεωρώ ότι όλα τα προβλήματα έχουν λύση, φθάνει να παραδεχτείς την ύπαρξή τους. Το αποτέλεσμα των εκλογών λοιπόν θα κρίνει αν οι ψηφοφόροι μας επιδοκιμάζουν τη στροφή που έκανε η νέα ηγεσία σε μια σειρά από ζητήματα. Βέβαια, για να δούμε την πραγματική εικόνα, η κρίση θα πρέπει να γίνει στη βάση πραγματικών αριθμών και όχι ποσοστών, που αλλοιώνονται ανάλογα με την αποχή. Αν δηλαδή ο αριθμός των ψηφοφόρων μας μειωθεί, τότε οφείλουμε να εξετάσουμε και ν’ αναθεωρήσουμε την ακολουθούμενη πολιτική.
- Ποιος θα κριθεί, η νέα ηγεσία στο σύνολό της, ή μόνο ο Νικόλας Παπαδόπουλος;
Μ.Κ.: Ας είμαστε ειλικρινείς. Στην Κύπρο κατά κανόνα τα κόμματα είναι αρχηγικά, προεδροπαγή. Δεν είναι μυστικό ότι στο ΔΗΚΟ, όπως σε αρκετές φορές στο παρελθόν έτσι και σήμερα, δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων του προέδρου με όλα τα υπόλοιπα μέλη της ηγεσίας. Η διαφορά έγκειται στο ότι επί Καρογιάν οι διαφωνίες με την πολιτική του διατυπώνονταν με πολύ έντονο και επιθετικό τρόπο, ενώ τώρα οι αντιδράσεις, τουλάχιστον επί του παρόντος, παραμένουν πιο ήπιες.
- Ανάμεσα σ’ αυτούς που διαφωνούν είναι και ο αναπληρωτής πρόεδρος;
Μ.Κ.: Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν θέματα στα οποία, ναι, διαφωνώ. Δεν διαφωνώ εκ προοιμίου, ούτε ακολουθώ μια εσωκομματικά παραταξιακή τακτική. Απλώς εκεί που διαφωνώ δεν διστάζω να το λέω, ακόμα και δημόσια. Θεωρώ ότι έφθασε η ώρα, μακριά από οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, να λέμε στον κόσμο γενικά και στους ψηφοφόρους μας ειδικότερα την αλήθεια.
- Αφού λοιπόν πρέπει ο κόσμος να μαθαίνει την αλήθεια, θέλω να ρωτήσω την άποψή σας για τις «μεταγραφές» που ανακοινώθηκαν σε σχέση με το ψηφοδέλτιο του κόμματός σας…
Μ.Κ.: Σίγουρα έχω άποψη για τις κινήσεις αυτές, αλλά θεωρώ σκόπιμο προτού τις δημοσιοποιήσω να τις καταθέσω στα συλλογικά όργανα του κόμματος.
- Να υποθέσω ότι δεν δώσατε τη συγκατάθεσή σας για την πραγματοποίηση των κινήσεων αυτών;
Μ.Κ.: Τον καταρτισμό του ψηφοδελτίου τον ανέλαβε προσωπικά ο πρόεδρος με ορισμένους συνεργάτες του.
- Άρα η άποψή σας θα διατυπωθεί κατόπιν εορτής, όταν δηλαδή το ψηφοδέλτιο θα είναι έτοιμο.
Μ.Κ.: Αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθήθηκε. Κοιτάξτε, για μένα το ζητούμενο είναι αν με το ψηφοδέλτιο δίνουμε την εικόνα ενός ανανεωμένου κόμματος, που μπορεί να διευρύνει την επιρροή του πέραν του κομματικού χώρου. Αυτό κατ’ εμένα δεν επιτυγχάνεται αυτόματα με την τοποθέτηση στο ψηφοδέλτιο ατόμων που προέρχονται από άλλους κομματικούς χώρους. Η διεύρυνση εξαρτάται από τη γενικότερη πολιτική και τα μηνύματα που στέλνονται. Δεν συμφωνώ με τη συμπερίληψη στα ψηφοδέλτια, οποιουδήποτε κόμματος, υποψηφίων από άλλους ιδεολογικούς και κομματικούς χώρους. Όταν ένα κόμμα απευθύνεται στον λαό οφείλει να έχει ξεκάθαρες θέσεις και να στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα. Με βάση το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα, οι πολίτες δεν ψηφίζουν άτομα, αλλά κόμματα, άλλο θέμα ο σταυρός προτίμησης. Άρα ο ψηφοφόρος όταν επιλέγει κόμμα πρέπει να γνωρίζει ποια είναι η πολιτική, ποια η ιδεολογία και ποιες οι τοποθετήσεις του κόμματος αυτού. Το να έχεις ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο συναντάς υποψηφίους που προέρχονται από την Αριστερά και φθάνουν μέχρι τη Δεξιά δεν αποτελεί ειλικρινή αντιμετώπιση των πολιτών. Ποια πολιτική θα εφαρμόσουν αν εκλεγούν; Ποια ιδεολογία θα ακολουθήσουν; Η πολιτική δεν πρέπει να είναι μάρκετινγκ όπου προκειμένου να πουλήσουμε προσπαθούμε να ξεγελάσουμε τον κόσμο!
- Κάποια προβεβλημένα στελέχη του ΔΗΚΟ επέλεξαν να θέσουν εαυτούς εκτός ψηφοδελτίου. Πώς κρίνετε την απόφασή τους αυτή;
Μ.Κ.: Όταν κάποιος επικαλείται πολιτικούς και όχι προσωπικούς λόγους για να μη συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο, αυτό αποτελεί σύμπτωμα εσωκομματικού προβλήματος, το οποίο επαναλαμβάνω πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί.
- Πώς;
Μ.Κ.: Πρέπει να υπάρξει μια συνεχής προσπάθεια συναίνεσης και σύνθεσης απόψεων. Δεν μπορεί η ηγεσία να επιβάλλει την άποψή της μέσω μιας μόνιμης πλειοψηφίας επί μιας σταθερής και μόνιμης μειοψηφίας. Δεν μπορείς ν’ αγνοείς συνεχώς αυτούς που διαφωνούν, διότι σε κάποια στιγμή θα τους χάσεις. Πρέπει να γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης κοινής συνισταμένης. Εδώ προσπαθούμε να βρούμε κοινή συνισταμένη με άλλα κόμματα, πόσο μάλλον εντός του κόμματός μας. Δεν υπάρχει το απόλυτα σωστό και το απόλυτα λάθος. Από τη στιγμή που συμφωνούμε στις βασικές θέσεις αρχής, γιατί να μην προσπαθήσουμε να βρούμε την κοινή συνισταμένη και στις επί μέρους πολιτικές και την υλοποίησή τους;
- Μπορεί ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος ν’ αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία;
Μ.Κ.: Εγώ είμαι πρόθυμος και έτοιμος να συμβάλω προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά αυτό πρέπει να το θέλουν κι άλλοι. Στο τέλος της ημέρας, εναπόκειται στον πρόεδρο του κόμματος ν’ ανάψει το πράσινο φως. Ακριβώς επειδή είναι ο πρόεδρος, είναι και αντικειμενικά δική του ευθύνη. Πρέπει να πω ότι συζήτησα μαζί του το θέμα αυτό. Δεν το απορρίπτει, αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν είδα συγκεκριμένες κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.
 
Εγώ θα ακολουθούσα άλλο δρόμο
Ως γνωστό ο Μάρκος Κυπριανού, αν και διαφώνησε με την απόλυτα αρνητική στάση που τήρησε το κόμμα του έναντι της συμφωνίας της 11ης Φεβρουαρίου για επανέναρξη των συνομιλιών, ωστόσο επεσήμανε κι αυτός κάποιες ασάφειες που υπήρχαν στο κείμενο:
Μ.Κ.: Οι ασάφειες και τα προβλήματα που αυτές δημιουργούσαν δυστυχώς δεν ξεπεράστηκαν και έτσι βλέπουμε ακόμα και σήμερα η βάση των συνομιλιών να μην είναι ξεκάθαρη. Θεωρώ επίσης λανθασμένη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, δηλαδή πάλι ξεκινήσαμε από τα εύκολα ζητήματα, απ’ αυτά στα οποία συμφωνούμε, κι αφήσαμε τα δύσκολα για το τέλος. Αυτή η τακτική ακολουθήθηκε και στις συνομιλίες Χριστόφια - Ταλάτ και δεν κατέληξε σε συμφωνία. Αυτή τη φορά έπρεπε ν’ αρχίζαμε από τα δύσκολα. Όταν λύσεις τα δύσκολα θέματα, τα υπόλοιπα ακολουθούν. Λανθασμένη ήταν και η αναβάθμιση που ως Κυπριακή Δημοκρατία επιτρέψαμε να γίνει, του κυρίου Ακιντζί. Έπρεπε προτού τον αναγορεύσουμε σε «κομιστή της λύσης», να τον δοκιμάσουμε στο τραπέζι των συνομιλιών. Όλη αυτή η παρέλαση από τα κατεχόμενα αρχηγών και αξιωματούχων ξένων κυβερνήσεων δεν έπρεπε να προηγηθεί, αλλά να ακολουθήσει τη λύση. Αυτό έγινε με τις ευλογίες της κυβέρνησης και επαναλαμβάνω ήταν λάθος.
Από την άλλη, δεν θέλω να είμαι μηδενιστής. Με βάση την επίσημη ενημέρωση που είχαμε, διαπιστώνω ότι επί σειράς θεμάτων υπάρχει συναντίληψη, έγιναν θετικά βήματα. Σίγουρα υπήρξε πρόοδος, έστω κι αν όχι στον βαθμό που θα θέλαμε και σίγουρα όχι στα επίμαχα ζητήματα, αλλά υπήρξε. Ταυτόχρονα όμως θέλω να υπογραμμίσω ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος επίλυσης του Κυπριακού, πέραν των συνομιλιών. Οι υπόλοιπες μέθοδοι –διεθνοποίηση, προσφυγές στο Σ.Α., ψηφίσματα κλπ.– δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Άρα ο διάλογος είναι πλέον η μόνη οδός και πρέπει να συνεχιστεί. Και ακόμα κάτι: Είτε μας αρέσει είτε όχι, η μόνη εφικτή μορφή λύσης που μπορούμε να πετύχουμε είναι αυτή της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας. Αυτός ήταν ένας συμβιβασμός, μια υποχώρηση που έκανε η πλευρά μας, την οποία οφείλουμε να τηρήσουμε. Η Ομοσπονδία ως μορφή λύσης δεν είναι προβληματική. Εκείνο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να επικεντρωθούμε στο περιεχόμενό της, το οποίο πρέπει να είναι λειτουργικό και να εξασφαλίζει τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
- Θεωρείτε τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται το ΔΗΚΟ στο Κυπριακό εποικοδομητικό;
Μ.Κ.: Η απάντηση αναγκαστικά είναι υποκειμενική. Αν εγώ καθόριζα την τακτική, θ’ ακολουθούσα διαφορετική προσέγγιση. Δηλαδή μαζί με την κριτική, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να καταθέτουμε και εναλλακτικές υλοποιήσιμες εισηγήσεις. Αν θέλεις να είσαι αξιόπιστος, δεν πρέπει να είσαι πάντα και εκ προοιμίου αρνητικός. Όταν πάντα και συνεχώς είσαι αρνητικός, τότε απλώς δεν σε λαμβάνουν υπόψη…
 
Δεν με κυνηγά κανένα Μαρί!
Ο Μάρκος Κυπριανού είχε ξεκαθαρίσει από την ανάληψη των καθηκόντων του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΚΟ ότι δεν διεκδικεί πολιτειακά αξιώματα. Στη συνέντευξή του στον «Ρ» αιτιολογεί γιατί στις επικείμενες εκλογές δεν διεκδικεί βουλευτική έδρα:
Μ.Κ.: Πήρα την απόφαση αυτή για δύο λόγους: Πρώτα επειδή θεωρώ ότι έτσι μπορώ να είμαι πιο χρήσιμος και αποτελεσματικός στα κομματικά μου καθήκοντα. Όταν οι άλλοι θα κυνηγούν σταυρούς προτίμησης και θα προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες εκλογής στη Βουλή, κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με την προώθηση του ίδιου του κόμματος. Από την άλλη, έχω εκλεγεί τρεις φορές βουλευτής, είχα μια μακρόχρονη παρουσία και συμβολή στο κοινοβουλευτικό έργο, οπότε είναι ένας τομέας της πολιτικής στον οποίο σ’ αυτή τη φάση δεν νιώθω ότι έχω κάτι περισσότερο να προσφέρω. Η βουλευτική ιδιότητα δεν μπορεί να γίνεται επάγγελμα.
- Διατελέσατε βουλευτής, υπουργός, Ευρωπαίος Επίτροπος. Να υποθέσουμε ότι πλέον δεν έχετε άλλες φιλοδοξίες;
Μ.Κ.: Δεν θεωρώ ότι ο κύκλος μου στην πολιτική έχει κλείσει. Αν πίστευα κάτι τέτοιο, θα έμενα στο σπίτι μου. Απλώς σ’ αυτή τη φάση επέλεξα ν’ ασχοληθώ με τα κομματικά. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα σε δύο ή πέντε χρόνια. Για παράδειγμα, αν υπάρξει λύση στο Κυπριακό, θέλω να είμαι παρών, διότι θεωρώ ότι με βάση τις εμπειρίες μου μπορώ να προσφέρω και να συμβάλω προς την κατεύθυνση εφαρμογής της λύσης. Αλλά και σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών, πάλι θα θέλω να βοηθήσω στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων, οι οποίες, πρέπει να το πω, αυτή τη φορά θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές και δύσκολες…
- Αρκετοί ισχυρίζονται ότι ο λόγος που κατά κάποιο τρόπο επιλέγετε σήμερα να είστε στη σκιά, είναι επειδή σας κυνηγά ακόμη ο εφιάλτης του Μαρί…
Μ.Κ.: Το θέμα αυτό έχει λήξει. Ήταν μια άσχημη εμπειρία, από την οποία σίγουρα βγήκα σοφότερος αλλά και ταπεινότερος, όμως είναι κάτι που έχω αφήσει πίσω μου. Ακολουθήθηκε μια δικαστική διαδικασία στην οποία άδικα κάποιοι με είχαν εμπλέξει, η οποία όμως ολοκληρώθηκε θετικά για μένα, και μάλιστα σε δύο επίπεδα. Άρα όχι, δεν με κυνηγά κανένας και τίποτε. Όποιος το εγείρει πλέον, το κάνει κακοπροαίρετα και με πολιτική σκοπιμότητα. Και βεβαίως δεν αποφεύγω την έκθεσή μου στη λαϊκή ψήφο. Αντίθετα, θυμίζω ότι στη θέση του αναπληρωτή προέδρου δεν έχω διοριστεί, αλλά έχω εκλεγεί σε διαδικασία με τη συμμετοχή του συνόλου των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ.
 
 
 

Δειτε Επισης

Βλέπει φαντάσματα ο Τατάρ-Κατηγορεί την ε/κ πλευρά για «επιθετικές κινήσεις»
Κρίσιμη καμπή θεωρεί τους επόμενους μήνες ο Τατάρ-Επιμένει στην απόρριψη της Ομοσπονδίας, μιλά μόνο για τη Μια Μηλιά
Οι παράξενες διπλές εκλογές, το πατατράκ των κομμάτων και οι φόβοι για το μέλλον
Άνοιγμα σε ΗΠΑ, αμυντική θωράκιση και νέα οπλικά συστήματα-Στο επίκεντρο ο τομέας της ασφάλειας για το ΥΠΑΜ
Διαμαρτυρήθηκαν σε Γκουτέρες για τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 5 οι Τούρκοι-Προτάσσουν ξανά τα δύο κράτη
Η κινητικότητα στο Κυπριακό, οι χαμηλές προσδοκίες και τα ορόσημα του 2025
Επίσκεψη ΠτΔ στο υποβρύχιο USS Indiana στη Λεμεσό-«Η ΚΔ η λύση σε πολλές από τις κρίσεις στην περιοχή»
Κάνει απολογισμό της χρονιάς στο πρωτοχρονιάτικό του μήνυμα ο ΠτΔ-Δηλώνει πανέτοιμος για τη συνάντηση με Τατάρ
Απαντά στο "υπεξ" η Λευκωσία-«Η ΚΔ ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σύμφωνα με διεθνές δίκαιο»
Με κατηγορίες κατά της Ε/κ πλευράς και «κυριαρχική ισότητα» το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Τατάρ